7 съвета да накараш косата си да расте по-бързо

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За да насърчите растежа на косата, трябва да мислите за това в две стъпки. Първо, стимулиране на растежа на нова коса и второ, поддържане на косата, която имате, здрава. 

Последното включва много от стандартните ви уроци по грижа за косата, но първото изисква малко повече работа. Красивата коса зависи от вътрешното здраве.

Ето седем научно подкрепени съвета за насърчаване на растежа на косата.

1. Почистете и стимулирайте скалпа

Ако търсите растеж на косата, започнете от източника: скалпа. Първо, хронично възпаленият скалп, причинен от някакво напрежение, натрупване, оксидативен стрес и състояния на скалпа като дерматит, може да доведе до загуба на коса или изтъняване.

Всъщност едно проучване показа, че възпалението, причинено от замърсяване и оксидативен стрес, е една от основните причини  за загуба на коса при възрастни .

Това се случва, защото възпалението започва да затваря космения фоликул, ограничавайки растежа и в крайна сметка води до опадане. 

“Това възпаление ще повлияе на качеството на растежа на косата ви. Това се случва, когато около отвора на фоликула ви се натрупват продукти, мръсотия и себум и това натрупване започва бавно да задушава корена на косата ви“, казва трихологът и фризьор Шаб Реслан.

Първо, уверете се, че редовно миете скалпа си с нежни движения. 

Докато миете с шампоан, масажирайте скалпа, за да увеличите притока на кръв, да облекчите стреса и да стимулирате космените фоликули. Това помага!

Освен това е доказано, че редовните масажи насърчават растежа на косата . Масажите на скалпа насърчават кръвообращението в зоната, което помага да се доставят жизненоважни хранителни вещества и кислород до космения фоликул. 

2. Приемайте добавки за растеж на косата, като колаген и биотин

Тези две съставки помагат за насърчаване на здравето и растежа на косата, като осигуряват на тялото всички правилни хранителни вещества. Косата е изградена от протеина кератин, който има аминокиселинен профил, включително цистеин, серин, глутаминова киселина, глицин и пролин.

И колагенът и биотиновите добавки имат големи количества от много от тези аминокиселини, което означава, че добавките осигуряват на тялото градивните елементи на косата.

Биотинът е може би най-известен със своите ползи за здравето на косата, тъй като е едно от основните активни вещества в много добавки за растеж на косата.

Изтъняването и загубата на коса са много чести симптоми и могат да бъдат предотвратени с добавянето на биотин. Това е особено вярно, ако имате ниски нива на биотин, което е доказано, че води до косопад. Можете да се изследвате за дефицит на биотин от Вашия лекар. Освен това се смята, че биотинът естествено насърчава здравия растеж на косата, тъй като участва в производството на кератин, основният компонент на косата.

Що се отнася до колагена, той може допълнително да подпомогне растежа на косата, като поддържа скалпа по същия начин, по който колагенът може да помогне за управлението на здравето на кожата като цяло. В крайна сметка, скалпът е кожа.

Хидролизираните колагенови пептиди насърчават естественото производство на колаген от тялото, който след това се доставя до останалата част от тялото – включително скалпа.

Изключително ефективно средство за ускорен растеж на косата и предотвратяване на косопада са капсулите „Новофан”. Те са комбинация от витамини и минерали, които ще поддържат косата ви жива, подхранена и ще й помогнат да расте по-бързо.

3. Пазете косата от физически повреди

Това не насърчава непременно растежа, но защитава дължината на косата, която вече имате. Физически щети, причинени от ежедневно износване, грубо четкане или душ, водят до накъсване на косата.

И докато от време на време късането на косъм е напълно нормално, податливата на накъсване коса може да направи постигането на целите ви за дължина почти невъзможни.

Твърде стегнатите прически могат да причинят триене и дърпане, така че помислете за използването на меки ластици за коса.

Също така трябва да обмислите променянето на прическата си редовно, за да не оказвате натиск на едно и също място всеки ден.

Друг начин да я предпазите от физическо увреждане е начинът на миене на косата: винаги трябва да миете от върховете нагоре.

И накрая, имайте предвид как търкате косата, тъй като косата е най-уязвима, когато е мокра . Ако миете твърде агресивно, можете да предизвикате възли и заплитане, които трудно се разплитат.

Внимавайте как носите косата си, когато тренирате, тъй като повечето от нас връзват косата си на стегната опашка, за да не им пречи по време на тренировка.

Твърде стегнатите прически, както беше отбелязано по-горе, причиняват триене. 

4. Дръжте косата хидратирана

„Косата на главата ви е може би най-сухото нещо в тялото и ако се опитвате да я отглеждате по-дълга, трябва да я поддържате овлажнена “, казва фризьорът Антъни Дики . “Ако текстурата ви е естествено по-суха, е още по-важно да поддържате косата хидратирана. Сухата коса се превръща в чуплива коса, а чупливата се накъсва.”

“Вашата кутикула е най-външният слой на косата ви – това е защитният слой на вашия кичур”, казва Монарх. Когато кутикулите са отворени, това означава, че не са запечатани. Това позволява на влагата и хранителните вещества да излизат по-лесно. Някои хора са по-склонни към това, докато други може да имат отворени кутикули от химически обработки като боядисване.

Въпреки това, кондициониращите агенти всъщност могат да помогнат за запечатването на кутикулата. Това не само помага за улавяне на водата и хранителните вещества от косата ви, но затворената кутикула означава по-малко триене между нишките, което от своя страна също означава по-малко накъсване.

5. Използвайте антиоксиданти.

Косата остарява точно както останалата част от тялото ви. Ето защо хората забелязват изтъняване на косата с напредване на възрастта. Освен това с възрастта се ограничава скоростта, с която расте косата.

Един от способите, които изследванията показват, че помагат при стареенето на косата, са антиоксидантите. Те управляват оксидативния стрес и неутрализират свободните радикали.

Уверете се, че ядете храни с високо съдържание на антиоксиданти или добавете богата на витамини добавка към диетата си. 

Можете също да използвате локални антиоксиданти под формата на масла за коса, серуми или спрейове, което е особено полезно при увреждане от свободните радикали, идващо с UV лъчите или замърсяването.

6. Дайте си почивка от машите, пресите и сешоарите

Ако искате да укрепите и да накарате косата си да порасне, не можете да използвате горещи инструменти ежедневно.

Топлинното оформяне работи чрез разрушаване на водородните връзки в косата – било то изправяне на къдрици или добавяне на къдрици към права коса. И когато правите това твърде много, то причинява щети.

Едно проучване установи, че редовното оформяне с горещи инструменти значително намалява съдържанието на влага и увеличава цъфтежа.

7. Подстригвайте косата си редовно

Често срещан съвет за грижа за косата, който съдържа известна истина: редовното подстригване може да ви помогне да получите дългата коса на мечтите си .

Растежът на косата произтича от фоликулите на скалпа ни, а не от краищата на косата ни; това ще рече, че отрязването на цъфтящите краища всъщност не засяга фоликулите отгоре. 

Въпреки това, това, което редовното подстригване прави, е че помага за предпазване от накъсване на косата.

„Когато имате нацепени краища, това, което се случва, е че косъмът бавно се разделя на две, което води до накъсване и по-бавен „растеж““, казва знаменитият фризьор и посланик на марката Biolage Съни Брук . Редовното подстригване е единственият начин да премахнете тези накъсвания.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6633,6611,6628,6619,5105″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2205,2175,2189,3930,3962,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни