5 невероятни ползи от Невена!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Фолклор и история на билката

Древните гърци, които са използвали венчелистчетата за украса, са знаели и за други приложения на невен. Такива са оцветяване за храната, грим, боядисване на тъкани и за медицински цели. Невенът се отглежда в градините на Европа от 12-ти век. До 14-ти век става все по-популярен със своите многобройни и разнообразни „магически сили“. Един средновековен автор на име Мейсър описва Невена в книгата си за билките. Той смята, че само гледането на цветовете ще подобри зрението.

Невенът е почитан като магическо лекарство от векове. Древните египтяни го използвали за подмладяване на кожата. В същия момент гърците и римляните го използвали като кулинарна гарнитура. В древна, както и в съвременна Индия, невенът често се нанизва в гирлянди за сватби и религиозни ритуали. На тази билка се приписват сили за защита и пророчество. Казва се, че поръсването на невен под леглото ви осигулява защита от разбойници и крадци и предизвиква пророчески сънища, ако сте били ограбени, като ви помага да идентифицирате виновника.

Традиционна употреба и ползи за здравето

Повече от просто красиво цвете, невенът се използва от хиляди години. Това се дължи на впечатляващите му ползи за здравето. Смята се, че невенът произхожда от Египет и за първи път е въведен във Великобритания и други страни от римляните – това е едно от най-ранните култивирани цветя.

Невенът е бил важно лекарство в Древна Гърция, Рим и Арабия. Най-често се използва като лечение на кожата, леки рани, мазоли, ухапвания и ужилвания от насекоми, екземи, сърбежи, изгаряния и хемороиди.

Ползи от невен

Заздравяване на кожата

Най-популярната употреба на невен от древни времена до наши дни е за заздравяване на кожата на рани, изгаряния, обриви, сърбеж, ухапвания и подуване. Установено е, че невенът има способността да насърчава растежа на здрава нова тъкан. Освен това увеличава притока на кръв към засегнатата област, да засилва производството на колаген (който стяга и укрепва кожата), хидратира сухата кожа и ускорява процеса на възстановяване на кожата след операция или нараняване.

Смята се, че способността на невена да помага при лечението на рани се дължи на стимулиране на производството на епителни клетки. Това са клетките, които изграждат външната повърхност на тялото. Това се дължи на наличието на гликопротеини и нуклеопротеини. Той също така е свързан с повишен клетъчен оборот и подобрено стимулиране на метаболизма на колагена.

Естествен антисептик/противовъзпалително

Използвани по време на Първата световна война и Гражданската война в САЩ като антисептик за рани, основните съединения в невена са тритерпеноидите. За тях се твърди, че са най-важните противовъзпалителни и анти-едематозни (предотвратяващи подуване) компоненти в растението.

Друга добре проучена употреба на екстракт от невен е прилагането му под формата на капки във вътрешността на ушния канал. Така помогне за лечение на бактериални ушни инфекции и за намаляване на болката. Установено е, че тези капки могат да намалят подуването и възпалението на вътрешното ухо само след няколко дни употреба.

Антиоксидант

Маслото от невен е отличен източник на антиоксиданти. Това красиво оранжево или жълто масло е богато на каротини и каротеноиди. Това са съединенията, отговорни за сияещия цвят на растението. Тези фитохимикали са предшественици на производството на антиоксидант витамин А.

Конюнктивит/възпаление на очите

Изследванията установиха, че екстрактът от невен е ефективен при лечението на конюнктивит и други очни възпалителни състояния. Екстрактът демонстрира антибактериални, антивирусни, противогъбични и имуностимулиращи свойства, за които е доказано, че намаляват очните инфекции. Зрението също е защитено от тези екстракти. Те предпазват деликатните тъкани на окото от UV и оксидативни увреждания.

Възпалено гърло/язви в устата

Поради своите антимикробни и антисептични качества, невенът е ефективно средство за лечение на възпалено гърло, гингивит, тонзилит и язви в устата. Гаргарата с чай от невен ще помогне за успокояване на лигавиците на гърлото, като същевременно облекчи болката. 

Доверете се на природните екстракти!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6596,4222,5631,4159,3719,3863″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”7593,2189,2177,559,570″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни