Детокс за по-слаба фигура – напълно реално!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Диетите отдавна са минало. В последните няколко години активно се заговори за детоксикацията – метод за освобождаване от токсините в тялото, получени при честа употреба на вредни храни.

Детоксът е една от най-модерните тенденции за красива фигура и здрава кожа. Производителите на козметика правят детоксикиращи кремове, маски и почистващи препарати и те със сигурност работят. Но, както знаете, красотата започва отвътре и затова детокс диетата трябва да бъде първата стъпка в прочистването на тялото.

Какво е детоксикираща диета?

Детоксът представлява ограничаване на определен тип продукти и е насочена към премахване на вредните вещества и токсините от тялото. Такава диета разтоварва храносмилателната система, черния дроб и бъбреците, което им позволява да се справят с обработката и отстраняването на токсичните вещества по естествен начин. Резултатът е нормализиране на храносмилането и в резултат на това подобряване на състоянието на кожата, както и укрепване на защитните сили на организма, отлично здраве, премахване на проявите на алергии и повишаване на ефективността.

Детокс диетата не е нова за света

Основните принципи на този тип хранителни режими са разработени в края на 19 век от австрийския диетолог Феликс Майер. Той е разработил цяла система за прочистване на организма – освен правилното хранене, тя включва масаж, къпане в термални извори и различни тренировки.

Пациентите на Феликс Майер не са знаели нищо за полуфабрикатите, пълни с консерванти, хранели са се предимно с естествени продукти, живеели са в тишината на провинциалните имения, а не в центъра на замърсен мегаполис. Поради тази причина нашите съвременници се нуждаят от детоксикираща диета дори повече от аристократите от Викторианската епоха.

В наши дни почти всеки съвременен човек се нуждае от детоксикация, но тя е особено необходима за тези, които пушат или пият алкохол, хора с наднормено тегло, тези, които обикновено не се придържат към принципите на правилното хранене, като редовно си позволяват твърде мазни, сладки или солени храни.

Как и кога да извършим детоксикация, така че да донесе колкото се може повече ползи и да не навреди на тялото? Ето най-основните правила за спазване на детокс диета:

По-добре е да се подготвите за детоксикираща диета предварително, така че влизането в режим да е плавно и да не се превърне в шок за тялото. Няколко седмици преди началото на диетата започнете да намалявате количеството пържено, брашно, пикантно и солено, откажете се от алкохола и кафето, а вечерята трябва да е 3 часа преди лягане. Седмица преди началото на диетата намалете количеството месо и риба, като ги замените със зеленчуци, боб, зърнени храни и млечни продукти. Десертите могат да бъдат заменени с детоксикиращи смутита, приготвени от пресни плодове с добавка – пробиотици – те ще подпомогнат на работата на червата.

При старта на диета всяка сутрин пийте по чаша не много студена вода с резен лимон в  нея – това ще помогне на храносмилателната система да се „събуди“ и ще ускори процеса по извеждане на токсините. Лимоните са познати като един от най-познатите продукти за прочистване на организма и укрепване на имунната система. Употребата на вода с лимон всеки ден ще ви направи и по-здрави и трудно податливи на вирусни заболявания.

Когато се подготвяте за детоксикация, трябва да обърнете внимание на спокойния начин на живот.

Определено тези дни на подготовка и изпълнение няма как да са при изпълнение на ежедневните ни нужди и наличие на стрес за организма. Изберете тихи и спокойни дни и се опитайте да спите по 8 часа. Комбинирайте диетата например с посещение на СПА центъра. Най-ефективни ще бъдат процедури като масажи, посещения на сауна по време на детоксикация. Освен това те ще подобрят резултата от диетата. Не се отказвайте от умерена физическа активност – ходете, плувайте, карайте колело.

Не забравяйте, че диетата за детоксикация не е същото като гладуването

Не е нужно да страдате и да се чувствате неудобно. Направете си план за хранене и детоксикиращо меню и се придържайте към него. Оптималният график на хранене е поне 5-6 пъти на ден, но порциите трябва да са малки. Сгънете дланите си в лодка – полученият обем ще бъде максималният обем на всяка ваша порция.  Не забравяйте за водата. Трябва да пиете много по време на детоксикираща диета – това ще помогне на бъбреците да работят. Трябва да пиете 2 литра течности дневно. Освен вода, можете да пиете билкови чайове, детоксикиращи сокове, шейкове и смутита.

Започнете прочистването с 3-дневна детоксикираща диета. Следващият опит за спазването ѝ може да е по-дълъг – 7 дни. 10-дневната детоксикация вече е доста сериозно изпитание за тези, които често прочистват тялото. Не прекалявайте. Детоксикираща диета не трябва да се прави повече от веднъж на всеки 4 седмици.

Как да се храним?

На какви храни трябва да се основава правилната диета за детоксикация?

Прочистването на тялото включва в по-голямата си част консумацията на растителни храни, поради което детокс диетата често се нарича веган диета. Ето какво можете да ядете без почти никакви ограничения:

  • Броколи. Този зеленчук е зареден с фолиева киселина, витамин С и фибри и
  • Цвекло. Помага за възстановяване на запасите от желязо в организма и подпомага функцията на черния дроб.
  • Аспержи. Съдържа кумарин, вещество, което подобрява дейността на кръвоносните съдове и сърцето. Той е източник на витамин В6, който нормализира нивата на кръвната захар. Освен това аспержите имат лек диуретичен ефект.
  • Цитрусови плодове. Те осигуряват на тялото витамин С, а на храносмилателния тракт – фибрите, от които се нуждае.
  • Грозде. Истински склад на микроелементи – съдържа калий, фосфор, желязо, манган и магнезий. Пектините в състава на гроздето премахват тежките метали, а ензимите подобряват усвояването на хранителните вещества от храната и ускоряват храносмилането.
  • Чушки. Изключително богати са на витамини С и А, подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт и панкреаса.
  • Банани. Енергизирайте и осигурете достатъчен прием на калий и магнезий.
  • Ябълки. Те съдържат доста рядък витамин Р, желязо и голямо количество лесно смилаема фруктоза. Освен това те, подобно на гроздето, съдържат пектини, които помагат да се отървете от тежките метали.
  • Сушени плодове, кълнове, детоксикиращи сокове, смутита и билкови чайове също са препоръчителни за спазване на детоксикиращата диета.

Забранени продукти.

За да бъде ефективна детокс диетата, е необходимо да забравите включването в хранителния ви режим захар и всякакви сладкиши, солени храни, пържени и пушени ястия, готови сосове, алкохол, какао, сладки газирани напитки, всякакви брашнени продукти – от бисквитки до хляб, както и животински мазнини. Намалете и кафето.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”3603,4296,4193,6695,5214″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3038,2185,2779,6081,2175,2177″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни