7 ефикасни съвета за подобряване на паметта

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Опитайте тези прости методи, чрез които да подобрите паметта си

Не можете да намерите ключовете за колата си? Забравяте списъка си с хранителни стоки? Не можете да си спомните името на личния треньор, който харесахте във фитнеса? Не сте сам. Всеки забравя неща от време на време. И все пак загубата на памет не е нещо, което да приемаме лекомислено.

Въпреки че няма гаранции, когато става въпрос за предотвратяване на загуба на памет или деменция, някои дейности могат да помогнат. Представяме ви седем лесни метода да изострите паметта си и кога се налага да потърсите лекарска помощ.

Включете физическата активност в ежедневието си

Физическата активност увеличава притока на кръв към цялото ви тяло, включително мозъка. Това може да ви помогне да поддържате паметта си ясна.

За повечето здрави възрастни Министерството на здравеопазването и човешките услуги препоръчва поне 150 минути седмично умерена аеробна активност, като например бързо ходене, или 75 минути седмично интензивна аеробна активност, като джогинг – за предпочитане разпределени през цялата седмица. Ако нямате време за пълна тренировка, направете няколко 10-минутни разходки през целия ден.

Бъдете психически активни

Точно както физическата активност помага да поддържате тялото си във форма, умствено стимулиращите дейности помагат да поддържате мозъка си във форма – и могат да предотвратят загубата на памет. Решавайте кръстословици. Играйте на бридж. Вземете алтернативни маршрути, когато шофирате. Научете се да свирите на музикален инструмент. Станете доброволец в местно училище или обществена организация.

Общувайте редовно

Социалното взаимодействие помага за предотвратяване на депресията и стреса, като и двете могат да допринесат за загуба на паметта. Търсете възможности да се съберете с любими хора, приятели и други – особено ако живеете сами.

Организирайте се

По-вероятно е да забравите нещата, ако домът ви е претрупан и бележките ви са в безпорядък. Записвайте задачи, срещи и други събития в специален бележник, календар или електронен план-тефтер.

Може дори да повторите всяка задача на глас, докато я записвате, за да я закрепите в паметта си. Поддържайте списъците със задачи актуални и отметнете елементите, които сте завършили. Отделете място за вашия портфейл, ключове, очила и други неща от първа необходимост.

Ограничете разсейването и не правете твърде много неща наведнъж. Ако се съсредоточите върху информацията, която се опитвате да запазите, е по-вероятно да си я припомните по-късно.

Здрав сън

Сънят играе важна роля, като ви помага да консолидирате спомените си, така че да можете да си ги припомните след това. Направете здравия си сън приоритет. Повечето възрастни се нуждаят от седем до девет часа сън на нощ.

Хранете се здравословно

Здравословната диета може да бъде толкова добра за мозъка ви, колкото и за сърцето ви. Яжте плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Изберете източници на протеин с ниско съдържание на мазнини, като риба, боб и домашни птици без кожа. Това, което пиете, също има значение. Твърде много алкохол може да доведе до объркване и загуба на паметта. Същото важи и за употребата на наркотици.

Добавете и хранителни добавки

Хранителните добавки са отличен избор, когато тялото ни изпитва липси на важни за работата му вещества. За съжаление, да има липса на нещо в организма, е ситуация, в която все по-често изпадаме. Хранителна добавка, която може да бъде отличен избор при профилактика или вече наличен проблем с паметта, е Здравитал Трибор Моно Гинко Билоба

В заключение

Превенцията е най-доброто лечение! Всеки от нас трябва да се грижи за тялото си ежедневно, за да се опита да избегне бъдещо влошаване на здравословното състояние.

Доверете се на природата!

Трибор Моно Гинко Билоба – по-прекият път към отличната памет!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни