Паник атаки и нервен срив: Как да се справим по най – безопасният начин

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Дали всички знаем и осъзнаваме , че абсолютно всеки здравословен проблем,  може да бъде причинен от нервен и емоционален дисбаланс. Всичко зависи от това ,колко устойчив е нашият организъм  и каква е самата реакция на организма ни към преживяванията и случващото се около нас. Пренебрегването на емоционалните си състояния може да доведе до паник атаки и нервен срив.

Здравословни проблеми следствие на стрес

паник атаки и нервен срив

 Най – честите здравословни проблеми , които могат да бъдат причинени от стрес са:

  • Депресия и безпокойство;
  • Хормонални , Репродуктивни проблеми и Загуба на сексуално желание;
  • Сърдечно – съдови заболявания, болка в гърдите, учестен пулс;
  • Диабет
  • Храносмилателни проблеми, диария или запек и проблеми с теглото.
  • Автоимунни заболявания;
  • Кожни заболявания, екземи , сърбежи;
  • Болка от всякакъв вид;
  • Проблеми със съня , мисленето и паметта.
  • Чести настинки или грип,
  • Гадене, виене на свят;

 Симптоми при паник атаки и нервен срив

симптоми при паник атаки и нервен срив включват:

  • Чувство за предстояща опасност .
  • Страх от загуба на контрол или смърт
  • Сърцебиене
  • Потене
  • Треперене
  • Задух или стягане в гърлото
  • Тръпки
  • Топли вълни или студени вълни.
  • Гадене
  • Коремни крампи
  • Болка в гърдите
  • Главоболие
  • Замаяност и световъртеж
  • Чувство на нереалност и  отчужденост
паник атаки и нервен срив

 Поведенчески признаци на нервност , панически разстройства и нервен срив.

  • Нередовно хранене;
  • Прекалено много или твърде малко спане ;
  • Странене от други хора;
  • Отлагане или пренебрегване на отговорностите;
  • Употреба на алкохол, цигари или наркотици за отпускане;
  • Нервни навици (например гризане на ноктите).

Билки и есенции , които помагат при паник атаки и нервен срив

Билки при паник атаки и нервен срив

Мента

мента при паник атаки и нервен срив

Ментата подобрява паметта и концентрацията, има ободрителни свойства, Подпомага храносмилането, има антиоксиданти свойства , Намалява нивата на стрес, спомага при паник атаки и нервен срив, успокоява спазмите, облекчаване на главоболието ,помага при настинки.

Интересното при ментата е, че тя има освежаващо и едновременно с това има успокояващо действие. Приемът на  мента доказано подобрява паметта и когнитивните функции.Тя може да ви помогне в борбата със свободните радикали в организма и да подпомогне възобновяването на клетките, тъй като е богата на антиоксиданти. В този смисъл, можете да приемате от лековитата напитка и за предпазване от рак и други дегенеративни заболявания.

Лайка при паник атаки и нервен срив

лайка при паник атаки и нервен срив

Лайката е билка, която традиционно се използва заради своите успокояващи и релаксиращи свойства. Тя може да помогне за справяне с нервните сривове като помогне за намаляване  на тревожността Известно е, че лайката има анксиолитичен ефект, което означава , че помага да се намали чувството за тревожност.

Лайката има леки седативни свойства, които могат да помогнат за подобряване на качеството на съня. Лайката съдържа съединения, които имат противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, причинено от хроничен стрес и тревожност. Тя може да помогне за успокояване на храносмилателната система, намалявайки симптоми като гадене, повръщане и болки в стомаха, които могат да бъдат предизвикани или влошени от пристъпи на паник атаки и нервен срив.

Лавандула добре позната билка помагаща при паник атаки и нервен срив

лавандула при паник атаки и нервен срив

Лавандулата е билка, която се използва от векове заради своите успокояващи свойства. Тя също действа като намалява   стреса,  лекува емоционалните раздразнения  Цветчетата на лавандулата  стимулират нервите и балансират централната нервна система. ,действа при  главоболие. Със силните си антибактериални и антисептични  действия спомага  благоприятно върху всякакъв вид рани , кожни раздразнения  . Бори се с инфекциите и намалява болката.

Босилек против

босилек

Босилекът е билка, която традиционно се използва заради своите успокояващи и намаляващи стреса свойства.

Това може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на нервни сривове. Има Противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, причинено от хроничен стрес и тревожност. Босилекът е богат източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на тялото от оксидативен стрес и увреждания, причинени от хроничен стрес.

Босилекът може да помогне за успокояване на храносмилателната система, намалявайки симптоми като гадене, повръщане и болки в стомаха, които могат да бъдат предизвикани или влошени от паник атаки и нервен срив.

Валериана билката потив паник атаки и нервен срив

валериана при паник атаки и нервен срив

Валериана е билка, която се използва от векове заради силните си обезболяващи , успокояващи, релаксиращи ,  антиконвулсивни  противомигренозни и седативни свойства. Валерианът има успокояващ ефект върху тялото и ума, той  помага за намаляване на тежестта на симптомите на нервна криза. Тази билка  имат облекчаващ ефект при повишена възбуда на нервната система, хронично безспокойство ,неврози, безсъние , паник атаки и всякакъв тип проблеми с нервната система .

Куркума

куркума

Куркумата е билка, която се използва заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Куркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление е свързано с повишена тревожност и нива на стрес, а намаляването на възпалението може да помогне за облекчаване на някои от симптомите на пристъпите на паник атаки и нервен срив. Куркумата е богат източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за защитата на тялото от оксидативен стрес и увреждане, причинено от хроничен стрес. Установено е, че куркумата има подобряващи настроението ефекти, вероятно поради способността й да повишава нивата на невротрофичен фактор, получен от мозъка (BDNF), протеин, който насърчава растежа и оцеляването на невроните в мозъка. Това може да помогне за облекчаване на някои от емоционалните симптоми на пристъпите на паника.

Есенции

Жълтак

жълтък при паник атаки и нервен срив

 Жълтакът действа добре при  настинки, кашлица, дизентерия, бронхит, менструални болки , ревматизъм. Цветовете на  растението се използват и като успокоително и релаксиращо средство при паническо разстройство. билката са препоръчва на пациенти, които са постоянно в стрес, сънуват кошмари ,имат мисли за самоубийство.

Джанка

джанка при паник атаки и нервен срив

Джанките са много добър източник на енергия, подпомагат обмяната на веществата и повишават тонуса на организма. Поради тази причина се препоръчват за консумация от уморени, отпаднали и отпуснати хора. Плодовете на джанките имат добро диуретично и слабително действие. Полезни са при подагра, ревматизъм и висок холестерол. Листата на дървото съдържат кумарин – това вещество има противосъсирващо действие, и като такова предотвратява образуването на тромби в артериите и вените. Джанката се препоръчва при паник атаки и нервен срив. Есенцията от цветовете на растението  се влага в препарати против страх, физическо , емоционално изтощение  и  проблеми със съня.

Трепетлика

трепетлика

Трепетликата има силни болкоуспояващи , противовъзпалителни диуретични , отхрачващи ,антисептични свойства .Помага срещу стресови реакции , мании за преследване , паник атаки и нервен срив , страхове у деца и възрастни, при спазми и гърчове.

Мимулус – цветето против паник атаки и нервен срив

цвете при паник атаки и нервен срив

Мимулуса или още наречен Жълто маймунско цвете има предназначене  за хора, които страдат от страхове, тревоги  , безпокойства и  е  ценен за лечение на всички видове нервни разстройства и фобии. Хората, които се нуждаят от това лекарство обикновено изпитват ужас и тревога, свързана с ежедневните ситуации пр. ( страх от плуване, страх от тъмнина ,  летене ,явяване на тест за и други подобни). Цветният еликсир от жълтото маймунско цвете помага за създаване на усещане за контрол над нещата и дава кураж и смелост на човека.

Гарванов лук

гарванов лук при паник атаки и нервен срив

Тази есенция   действа при  мъка,  депресия , уплаха , шок , помага при проблеми на щитовидната жлеза,  треперене, подтиснати психични травми, истерии, неврози, проблеми при преглъщанe, сексуални проблеми ,болезнена менструация, загуба на гласа, паник атаки и нервен срив. Той помага за възстановяване на тялото и духа от психични, емоционални травми – минали или наскоро преживени. Поддържа душевния комфорт и емоционалния баланс в организма .

Бял див кестен

див кестен

 Дивият бял кестен има силни капиляроукрепващи, аналгетични, болкоуспокояващи, охлаждащи , спазмолитични , противовъзпалителни, съдосвиващи, венозащитни , тонизиращи свойства .Действа добре при Смущения в съня, натрапливи мисли , неврози, главоболие, нервност, проблеми с паметта и концентрацията . Спомага с вътрешен мир и покой на организма .

Какво са Баховите есенции и за какво помагат?

Бахови есенции при паник атаки и нервен срив

Терапията с цветята на д-р Бах е известна и като цветотерапия. Цветята на д-р Бах са 38 есенции, които отразяват психическото и емоционалното състояние на човека. Енергичният потенциал на цветята има способността да даде на организма баланс и покой на тялото. Баховите есенции въздействат върху емоционалното състояние. За да сме  в хармония духа, душата и тялото си . Всяко едно цвете притежава своя индивидуалност, която  има неповторимо въздействие върху нашата психика- да преодоляваме страха , чувството за безпокойствие и депресията по – лесно.

Комбинацията от тези билки и баховите есенции са събрани в нашият 100% натурален продукт Паник Вита. Това е продукт събрал всички нужни билки и есенции за един по спокоен живот, без стрес, нерви и психически дисбаланс. Стабилизира психиката. Оказва благоприятно въздействие на нервната  система. Спомага за елиминиране на симптомите по време на панически атаки и спира нервните кризи.

Заключение

Терапията на Бах и билките са полезни за намаляване на симптомите на паническите атаки и нервните сривове. Те могат да се използват като част от цялостен план за лечение за намаляване на стреса и тревожността.



Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни