Какъв е вашият тип „празнична личност“?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Какъв е Вашият Тип „Празнична Личност“? - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Някога запитвали ли сте се какъв тип е Вашата личност, спрямо начина на празнуване? Ще се опитаме да Ви дадем насоки в този материал. Представяме на Вашето внимание някой начални насоки, които да Ви помогнат да отговорите на въпроса:

  • Американците са 5 пъти по-склонни да кажат, че нивото им на стрес се увеличава, вместо да намалява по време на празниците. Какво ли е положението в България?
  • Познаването на Вашата „празнична личност“ може да Ви помогне да се ориентирате в празничния сезон;
  • Извършването на необходимата преценка е възможно да Ви подтикне към самоанализ на празниците и да помогне да определите каква е Вашата празнична личност.

Празниците предизвикват различни чувства у различните хора. Начинът, по който се чувствате и реагирате на празниците, може да показва Вашата „празнична личност“. Всеки има мнение за идващия период, независимо дали то е силно изразено или не. Познаването на вашата „празнична личност“, или това, което цените най-много по време на празниците, може да Ви помогне да бъдете по-автентични и целенасочени в това как или с кого избирате да прекарате това време от годината.

Следващите насоки могат да помогнат на всеки да си направи самоанализ за това как приема хубавите поводи:

  • Когато мислите за празничния сезон, коя е първата дума, която Ви идва наум? Семейство? Забавление? Стрес? Как се чувствате по време на празниците, честно казано? (Не как мислите, че трябва да се чувствате!);
  • Очаквате ли го с нетърпение? Страхувате ли се тайно (или не толкова тайно) от него? Чувствате ли се самотни по това време на годината?;
  • Чувствате ли се по-напрегнати и задължени?;
  • Наслаждавате ли се истински на празниците, искате ли те някога да свършат?

Отговорите на тези въпроси могат да Ви помогнат да определите дали попадате в един от трите основни типа „празнична личност“, а те неофициално са:

Традиционалисти

Традиционалистите са склонни да ценят познатостта, рутината и предвидимостта по време на празниците. Те се наслаждават на усещането за обвързаност с традицията, което придава на това време от годината повече смисъл и значение за тях. Понякога правят нещата предимно защото „така трябва“.

Празнуващи

Празничните хора са склонни да ценят спонтанността, удоволствието от хората, подаряването на подаръци и веселието. Те обичат да празнуват и може да изпитват нужда да се уверят, че другите се забавляват добре. Понякога те харчат твърде много пари.

Конекционисти

Конекционистите са склонни да ценят сплотеността, общителни и екстровертни са и не могат да си представят защо някой някога би искал да бъде сам по време на празниците. Те обичат да се събират със семейството и приятелите си, но в същото време е възможно да изпитат чувство на задължение да прекарват време с хора, които невинаги харесват и се разбират.

Какво е празнична личност?

Нашата „празнична личност“ включва ценностите и убежденията ни за празниците, празненствата като цяло, ролята на традициите в живота ни, както и взаимоотношенията ни и чувството ни за връзка с другите. Убежденията, които имате, независимо дали ги осъзнавате или не, оказват влияние върху отношението, подхода и избора. Убежденията са информирани и повлияни от това, на което сме научени, пряко или непряко от семейството, приятелите, както и чрез житейския ни  опит.

По мнението на Дебора Серани – доктор по психология, психолог и професор в университета „Аделфи“, нашите нагласи и благополучие са дълбоко свързани с личността ни. Според специалистката стандартният модел на личността „Голямата петорка“ се състои от следните елементи: екстраверсия, невротизъм, добросъвестност, съглашателство, отвореност към опита.

Различните аспекти на тези подтипове ще се съчетаят по-добре с празничните изисквания, високооктановите приготовления и социалните празненства, отколкото други. Независимо от личността ни, нашите убеждения и ценности могат да се променят с течение на времето.

Защо празниците са забавни за някой, а за други – стресиращи?

Според проучване на Американската психиатрична асоциация от ноември 2021 г., американците са пет пъти по-склонни да кажат, че нивото им на стрес се увеличава, вместо да намалява по време на празниците. През миналата година хората са най-загрижени за следното:

  • липсващи членове на семейството (47%);
  • осигуряването на подаръци (46%);
  • намиране на подаръци (40 процента);
  • развиване на COVID-19 по време на събиранията (38%).

Много хора, които са екстровертни, силно социални и отворени към преживявания, са склонни да намират празниците за забавни и вълнуващи, докато за хората, които са по-интровертни, може да се окаже предизвикателство да преминат през трудностите на празничния сезон. Ако обичате да ходите, да правите и да общувате, ще бъдете изпълнени с веселие. Ако обаче сте по-интровертни, ще Ви е необходимо много време за почивка, презареждане, за да сте в крак със социалните събития и да избегнете чувството на тъга.

Въпреки че не всеки ще има една и съща реакция на празничния сезон е типично да се колебаем между емоционални състояния от стрес и тъга до вълнение и надежда в този период. Важно е да помните, че независимо от това в кой емоционален спектър се намирате по време на празниците, винаги отделяйте време за себе си и поставяйте граници, ако е необходимо.

Продължение и изоставяне на празничните традиции

Отношението към традициите може да има значение за нашата празнична индивидуалност. Макар че традициите могат да Ви дадат нещо, което да очаквате с нетърпение, както много други неща, те понякога се нуждаят от рестартиране или дори от подмяна.

Традициите могат да ни закрепят и да ни осигурят усещане за познатост и предсказуемост. Не е задължително да се отказвате от старите традиции, за да не се чувствате тъжни или мрачни. То може да даде възможност да изясните ценностите си и да създадете нови традиции, които са в по-добро съответствие с тях.

Това е особено вярно, ако спазването на старите традиции и семейни обичаи е трудно или болезнено. И макар че празничните традиции се променят по много причини не е задължително да се изключва старото и да се въвежда новото.

Ако искате да създадете нови традиции, които са най-важни за Вас трябва да помислите за някои неща:

Да определим своите приоритети и темпо

Определете какво е най-важно в празниците и традициите за Вас и Вашите близки. След това се съсредоточете върху няколко от тях, като приоритизирате ресурсите си, включително време, усилия, енергия и емоции. Някои от Вас обичат раздаването на подаръци, мнозина вместо това ще се съсредоточат върху връзките, които имат с близките си, докато други намират голяма духовност и вяра в традициите. Има достатъчно място за всички различни начини за празнуване на празниците.

Да коригираме очакванията

Участието в дадена традиция, само защото винаги сте го правили, може да Ви се стори празно, принудително и неавтентично. Също така може да Ви накара да се чувствате виновни и разочаровани, вместо ентусиазирани и въодушевени.

Да се стремим към автентични празненства

Не е задължително традициите да са екстравагантни. По-скоро те могат да бъдат прости. Не забравяйте, че дори малките изблици на радост или удоволствие, разпръснати през целия ден, могат да Ви помогнат да поддържате положително настроение и перспектива. Важно да не омаловажавате „малките неща“, защото мозъкът всъщност не познава разликата между големите и малките неща, а моментите на радост са много повече, отколкото си мислите.

Заключение

Вашата празнична личност се състои от ценностите и убежденията, относно празниците, празнуването като цяло, ролята на традициите в живота Ви, както и от взаимоотношенията Ви и чувството за връзка с другите.

Както вече Ви информирахме, има  три основни типа, по които хората празнуват:

  • Традиционалисти;
  • Празнуващи – ценят спонтанността, подаряването на подаръци и веселието;
  • Конекционисти – уважават сплотеността, те са социални и екстравертни, не могат да си представят защо някой би искал да бъде сам по време на празниците.

Познаването на „празничната личност“ или на това, което ценим най-много по време на празниците, може да ни помогне да бъдем по-автентични, целенасочени и истински.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни