Витамин С и D – влиянието им върху здравето на косата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Витамин С

Витамин С, или аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, получен от метаболизма на глюкозата. Той е мощен антиоксидант, предотвратяващ окисляването на липопротеините с ниска плътност и увреждането на клетките от свободни радикали. Той също така действа като редуциращ медиатор, необходим за синтеза на колагенови влакна чрез хидроксилиране на лизин и пролин.

Витамин С играе съществена роля в чревната абсорбция на желязо поради неговия хелатиращ и редуциращ ефект, подпомагайки мобилизирането на желязото и чревната абсорбция. Поради това приемът на този витамин е важен при пациенти с косопад, свързан с дефицит на желязо.

Дефицит на Витамин С

Хората, имащи естествен дефицит на ензим, наречен L-гулонолактон оксидаза, който е необходим за синтеза на витамин С, трябва да приема този витамин чрез добавки и храна. Цитрусовите плодове, картофите, доматите, зелените чушки и зелето имат особено високи концентрации на витамин С . Дефицитът на този витамин обикновено се свързва с аномалии на окосмяването по тялото.

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, синтезиран в епидермалните кератиноциди. Витамин D, получен от храната или синтезиран в кожата, е неактивен и трябва да се активира ензимно. Серумните нива се поддържат основно чрез UVB-медиирано превръщане на 7-дехидрохолестерол в кожата в холекалциферол, който се хидроксилира в черния дроб и бъбреците до активната форма на 1,25-дихидроксивитамин D [1,25(OH)2D].

Съществуват сериозни доказателства, че витамин D има противовъзпалителен и имунорегулиращ ефект, в допълнение към важната му роля за поддържане на адекватни серумни нива на калций и фосфор. Механизмите, залегнали в основата на ролята на витамин D в автоимунитета, не са напълно изяснени. Ниски нива на витамин D са докладвани при няколко автоимунни заболявания.

Още са функцията на Витамин D

Витамин D модулира растежа и диференциацията на кератиноцидите чрез свързване с ядрения витамин D рецептор (VDR). Ролята на този витамин в космения фоликул се доказва от загубата на коса при пациенти с витамин D-зависим рахит тип II. Тези пациенти имат мутации в гена VDR, което води до резистентност към витамин D и рядко окосмяване по тялото, често включващо общия скалп и телесна алопеция.

Витамин D и косопадът

Публикуваните данни за AA (косопада) предполагат, че витамин D, поради имуномодулиращия си ефект, участва в AA.

“Lee et al” проведе систематичен преглед и мета-анализ на наблюдателни проучвания за разпространението на дефицит на витамин D и/или серумни нива на витамин D. Тези автори анализират общо 14 проучвания, които включват 1255 пациенти с АА и 784 контролни пациенти без АА. Средното серумно ниво на 25-хидроксивитамин D [25(OH)D] при пациенти с АА е значително по-ниско от това в контролната група без АА, с 8,52 ng/dL (95% доверителен интервал – 11,53 до – 5,50 ng/dL ). Дефицитът на витамин D също е силно разпространен при пациенти с АА, което кара авторите да предполагат, че нивото на витамин D трябва да се измерва при пациенти с АА. Тези резултати също така предполагат, че добавките, съдържащи го или локалните аналози на витамин D трябва да се обмислят при пациенти с дефицит на витамин D.

Храни, богати на Витамин С


Номер
ХранаПорцияМилиграми на порция
1Гуава, сурова1 чаша377
2Червени чушки 1 чаша 190
3Доматен сок 1 чаша 170
4Портокалов сок 1 чаша 124
5Зелени чушки 1 чаша 120
6Люти чушки 1 чаша 109
7Портокали 1 чаша 97.5
8Ягоди 1 чаша 97.6
9Папая 1 чаша 95.6
10Сок от грейпфрут – розов 1 чаша 93.9
11Броколи 1 чаша 81.2
12Ананас 1 чаша 78.9
13Картоф 1 чаша 72.7
14Брюкселско зеле 1 чаша 74.8
15Киви 1 чаша 64
16Манго 1 чаша 60.1
17Пъпе 1 чаша 57.3
18Карфиол 1 чаша 51.6
19Лимон 1 чаша 44.5
20Бял грейпфрут 1 чаша 39

Храни, богати на Витамин D

ХранаМикрограма на порцияПроцент от DV*
Сьомга, 100 гр14.271
Гъби, 1/2 чаша9.246
Мляко, 1 чаша2.915
Ядкови млека, обогатени с витамин D2.5-3.613-18

Това беше четвъртата статия от рубриката ни “Красива и здрава коса”. До края на седмицата детайлно ще разгледаме влиянието на останалите микроелементи, важни за косата, върху здравето и структурата на косата! Вече качените статии, можете да намерите в нашия блог!

Не пропускайте и да се възползвате от промокода: NOVOPHANE, който ви дава възможност да поръчате капсулите против косопад Новофан/Novophane с безплатна доставка тук! Период на кампанията: 24.01-30.01.2022г.

[blog_posts style=”bounce” ids=”6611,6602,6619,5105″ badge_style=”square” image_height=”75%”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни