Влиянието на стреса върху диабета

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Лечението на диабета е процес, който продължава през целия живот. Това може да добави стрес към ежедневието ви. Стресът може да бъде основна бариера за ефективен контрол на глюкозата. Хормоните на стреса в тялото ви могат пряко да повлияят на нивата на глюкозата. Ако изпитвате стрес или се чувствате застрашени, тялото ви реагира. Това се нарича реакция “бий се или бягай”. Този отговор повишава нивата на хормоните ви и кара нервните ви клетки да се запалят.

По време на този отговор тялото ви освобождава адреналин и кортизол в кръвта и дихателната честота се увеличава. Вашето тяло насочва кръвта към мускулите и крайниците, което ви позволява да се борите със ситуацията. Вашето тяло може да не е в състояние да преработи глюкозата, освободена от вашите стрелящи нервни клетки, ако имате диабет. Ако не можете да превърнете глюкозата в енергия, тя се натрупва в кръвния поток. Това води до повишаване на нивата на глюкозата в кръвта.

Постоянният стрес от дългосрочни проблеми с кръвната захар може да ви изтощи психически и физически. Това може да затрудни контрола на вашия диабет.

Как различните видове стрес могат да повлияят на диабета?

Стресът може да засегне хората по различен начин. Видът на стреса, който изпитвате, също може да окаже влияние върху физическата реакция на тялото.

Когато хората с диабет тип 2 са подложени на психически стрес, те обикновено изпитват повишаване на нивата на кръвната захар. Хората с диабет тип 1 може да имат по-разнообразен отговор. Това означава, че те могат да получат или повишаване, или намаляване на нивата на глюкозата в кръвта си.

Когато сте под физически стрес, кръвната ви захар също може да се повиши. Това може да се случи, когато сте болни или ранени. Това може да засегне хора с диабет тип 1 или тип 2.

Как можете да определите дали психическият стрес влияе върху нивата на кръвната ви захар?

Проследяването на допълнителна информация, като това, което сте правили в момента, в който сте били стресирани, може да ви помогне да определите конкретни активизирания. Например, по-стресирани ли сте в понеделник сутрин? Ако е така, сега знаете, че трябва да предприемете специални стъпки в понеделник сутрин, за да намалите стреса и да успеете да овладеете глюкозата си.

Можете да разберете дали това се случва с вас, като уловите нивата на стрес и глюкоза. Ако се чувствате стресирани, оценете нивото си на умствен стрес по скала от 1 до 10. Десет представлява най-високото ниво на стрес. Запишете това число.

След като оцените стреса си, трябва да проверите нивата на глюкозата. Продължете да правите това през следващите няколко седмици. Не след дълго може да видите резултат. Ако забележите, че глюкозата ви е висока, вероятно психическият ви стрес се отразява негативно на кръвната ви захар.

Какви са симптомите на стрес?

Понякога симптомите на стрес са незначителни и може да не ги забележите. Стресът може да повлияе на вашето психическо и емоционално благополучие, а също и на на вашето физическо здраве. Разпознаването на симптомите може да ви помогне да идентифицирате стреса и да предприемете стъпки за контрола му.

Ако сте стресирани, може да имате следните признаци:

  • главоболие
  • мускулна болка или напрежение
  • твърде много или твърде малко сън
  • общо усещане на отпадналост
  • умора

Ако сте стресирани, може да се почувствате:

  • демотивиран
  • раздразнителен
  • депресиран
  • неспокоен
  • разтревожен

Също така е обичайно за хора, които са подложени на стрес, да проявяват поведение, което иначе не е присъщо за тях. Например:

  • дистанциране от приятели и семейство
  • приемане на твърде много или твърде малко храна
  • агресия
  • прекомерна консумация на алкохол
  • никотинов глад

Как да понижите нивата си на стрес?

Възможно е да понижите или ограничите стресовите фактори в живота си. Ето няколко неща, които можете да направите, за да управлявате ефектите от различните форми на стрес.

Намаляване на психическия стрес

Медитацията може да помогне за премахване на негативните мисли и да позволи на ума ви да се отпусне. Опитайте, като започнете всяка сутрин с 15-минутна медитация. Това ще даде тон на останалата част от деня ви.

Седнете на стол с крака, здраво стъпили на пода и затворени очи. Рецитирайте мантра, която има смисъл за вас, като „Ще имам добър ден“ или „Чувствам се в мир със света“. Отблъснете всякакви други мисли, ако влязат в главата ви, и се съсредоточете върху настоящия момент.

Намаляване на емоционалния стрес

Ако се окажете в нежелано емоционално състояние, отделете пет минути, за да останете сами. Дистанцирайте се от настоящата си среда. Намерете тихо място, където да се съсредоточите върху дишането си.

Поставете ръка на корема си и почувствайте как той се надига и се отпуска. Вдишайте дълбоко и издишайте бавно и силно. Това ще забави сърдечния ритъм и ще ви помогне да се върнете към стабилно емоционално състояние. Този акт на центриране на себе си може да подобри начина, по който се справяте с всичко, което причинява стреса.

Намаляване на физически стрес

Добавянето на йога към ежедневието ви може да осигури както физическа активност, така и медитация по едно и също време. Практикуването на йога също може да понижи кръвното ви налягане. Независимо дали става въпрос за йога или друга форма на упражнения, трябва да се стремите да правите по 30 минути упражнения на ден. Можете да правите 10 минути упражнения, когато се събудите, 10 минути следобед и 10 минути преди да заспите.

Намаляване на стреса в семейството

Ако се чувствате претоварени от семейни задължения, не забравяйте, че е добре да кажете “НЕ”. Семейството ви ще разбере, ако не успеете да присъствате на всички събития. Ако стресът ви произтича от това, че не виждате семейството си толкова често, колкото искате, помислете за вечер със семейно забавление всяка седмица. Можете да играете настолни игри или да участвате в дейности на открито. Това може да включва туризъм, плуване или бягане заедно.

Намаляване на стреса на работното място

Проблемите със стреса на работното място могат да дойдат вкъщи с вас. Говорете с вашия работодател, ако ви е трудно на работа. Може да има опции за облекчаване или преодоляване на всички проблеми, които имате.

Ако това не помогне, може да помислите за преместване в друг отдел или дори за започване на нова работа. Въпреки че нивата на стрес се повишават, когато търсите нова работа, може да откриете, че новата позиция е по-подходяща за вашите умения и личност.

В заключение

Въпреки че диабетът може да представлява различен набор от предизвикателства, е възможно да го управлявате ефективно и да водите щастлив, здравословен начин на живот. Можете да направите това, като добавите кратки медитативни сесии или малки тренировки към ежедневието си. Можете също така да разгледате групи за подкрепа и да намерите такава, която най-добре отговаря на вашите нужди на личността ви и начина ви на живот. Засилената активност може да помогне за облекчаване на напрежението в живота ви.


Кои хранителни добавки са подходящи при стрес, научете тук!

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5492,4910,3666,5907,5368″ image_height=”56.25%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,2195,3043,565,624″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни