Полифеноли – къде се намират и каква е ползата от тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Чували ли сте термина “полифеноли”? Все по-често и по-често срещаме тази дума в пространството около нас – в интернет, по телевизията и във вестниците постоянно се използва тази дума. Какво обаче означава тя?

Нека днес разберем какво всъщност са полифенолите, къде можем да ги открием и как могат те да ни бъдат полезни.

Какво представляват полифенолите?

Полифенолите са група съединения, естествено открити в растителните храни, като плодове, зеленчуци, билки, подправки, чай, черен шоколад и вино.

Те могат да действат като антиоксиданти, което означава, че могат да неутрализират вредните свободни радикали, които от своя страна увреждат клетките ви и биха могли да увеличат риска от състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Смята се също, че полифенолите намаляват възпалението, което от своя страна може да бъде представено като първоизточник на много хронични заболявания.

Видове полифеноли

В природата могат да бъдат открити от 8000 вида полифеноли. Те могат да бъдат допълнително категоризирани в 4 основни групи.

  • Флавоноиди – Те представляват около 60% от всички полифеноли. Примерите включват кверцетин, кемпферол, катехини и антоцианини, които се намират в храни като ябълки, лук, черен шоколад и червено зеле.
  • Фенолни киселини – Тази група представлява около 30% от всички полифеноли. Примерите включват стилбени и лигнани, които се намират най-вече в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и семена.
  • Полифенолни амиди – Тази категория включва капсаициноиди в лютите чушки и авенантрамиди в овеса.
  • Други полифеноли – Тази група включва ресвератрол в червеното вино, елаговата киселина в горските плодове, куркуминът в куркумата и лигнаните в ленените семена, сусамовите семена и пълнозърнестите храни.
    Количеството и видът на полифенолите в храните зависят от храната, включително нейния произход, зрялост и как е била отглеждана, транспортирана, съхранявана и приготвена.

Полифенолите могат да бъдат изключително полезни при завишена кръвна захар

Полифенолите могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар, допринасяйки за по-нисък риск от диабет тип 2.

Това отчасти се дължи на факта, че полифенолите могат да предотвратят разграждането на нишестето до прости захари, намалявайки вероятността от скокове на кръвната захар след хранене.

Тези съединения могат също да помогнат за стимулиране на секрецията на инсулин. Това е хормонът, който е необходим за транспортиране на захарта от кръвния поток в клетките и поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.

Различни проучвания допълнително свързват богатите на полифеноли диети с по-ниски нива на кръвната захар на гладно, по-висок глюкозен толеранс и повишена инсулинова чувствителност – всички важни фактори за намаляване на риска от диабет тип 2.

В едно проучване хората, които ядат най-високи количества храни, богати на полифеноли, са имали до 57% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 за 2-4 години, в сравнение с тези, които ядат най-ниски количества от тях.

Намаляват риска от сърдечни заболявания

Добавянето на полифеноли към вашата диета може да подобри здравето на сърцето.

Експертите доакзват, че това до голяма степен се дължи на антиоксидантните свойства на полифенолите. Всъщност те помагат за намаляване на хроничното възпаление, което се явява рисков фактор за сърдечни заболявания.

Два скорошни прегледа свързват полифенолните добавки с понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL (лошия) холестерол, както и по-високия HDL (добрия) холестерол (14 доверен източник, 15 доверен източник).

Друг преглед установи 45% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания при тези с по-високи нива на ентеролактон, който са маркер за прием на лигнан. Лигнаните са вид полифенол, които обикновено се среща в ленените семена и пълнозърнестите храни.

Предпазват от образуването на съсиреци

Кръвните съсиреци се образуват, когато тромбоцитите, циркулиращи в кръвта ви, започнат да се събират. Този процес е известен като агрегация на тромбоцитите и е полезен за предотвратяване на прекомерно кървене.

Въпреки това, излишната агрегация на тромбоцитите може да причини кръвни съсиреци. Те могат да имат отрицателни последици за здравето, включително дълбока венозна тромбоза, инсулт и белодробна емболия.

Подобряват храносмилането

Полифенолите могат да са от полза за храносмилането, като насърчават растежа на полезни чревни бактерии, като същевременно предотвратяват вредните.

Например, доказателствата сочат, че богатите на полифенол екстракти от чай могат да насърчат растежа на полезни бифидобактерии (28 доверен източник).

По същия начин, полифенолите от зеления чай могат да помогнат за борбата с вредните бактерии, включително C. difficile, E. Coli и Salmonella, както и да подобрят симптомите на пептична язва (PUD) и възпалително заболяване на червата (IBD) (29, 30 доверен източник) .

Освен това, появяващите се доказателства показват, че полифенолите могат да помогнат на пробиотиците да процъфтяват и да оцелеят. Това са полезни бактерии, които се срещат в някои ферментирали храни и могат да се приемат под формата на добавки. Необходими са обаче повече изследвания (31 доверен източник).

Полифеноли-60

Полифеноли - 60

Уникалната комбинация от вещества в Полифеноли – 60 доказано намалява възпалителните процеси в организма. Така нареченото тихо възпаление е предпоставка за развитие на редица социално-значими тежки заболявания, като инсулт и инфаркт, диабет, болест на Алцхаймер, невродегенеративни заболявания и други. Намаляване на възпалението в кръвоносните съдове води до намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Високото кръвно налягане и високия холестерол са основни предразполагащи фактори за развитие на тези състояния, като Полифеноли е изключително подходящ именно тогава, тъй като спомага за нормализиране на стойностите.

В заключение

Полифенолите могат да помогнат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Също така намалят нивата на кръвната захар и да намалят риска от сърдечни заболявания. Те могат също да насърчат мозъчната функция, да подобрят храносмилането и да предложат известна защита срещу рак, въпреки че са необходими повече изследвания.

[blog_posts type=”masonry” columns__sm=”2″ depth=”1″ ids=”5195,4208,4296,5214″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2175,2185,2197,559″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни