Какво представлява така често срещаната дископатия?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще научим още нещо интересно, вълнуващо и полезно в сферата на здравето. Ще ви запознаем с любопитни факти- симптоми, появя, причини и лечение на дископатия или както също се нарича – дискова херния. Нека първо да се запознаем със същността на тази болест и начина на поява и последиците от това.

Същност на дископатията

Проблемите в кръста могат да възникнат по различни причини, една от които е дисковата херния. Твърде често обаче хората приемат, че всеки, който има болки в областта на гърба, може да е получил дискова херния.

Понятието “дископатия” е доста всеобхващащ термин. Дископатията е отговорна за голяма част от загубената производителност на работната сила, поради неспособността да се извършва почти никакво физическо натоварване в острия период на заболяването.

Появата на дископатия се случва в следствие на травма или износване на дисковете.

Видове дискова херния

Physical therapists are examining the patient’s body.

Дисковата хернията се класифицира като шийна или лумбална (в областта на кръста). Най-често срещаният вид е лумбалният, водещ до непоносима болка в кръста и при по-тежките случаи – изтръпване, мравучкане и парене в долните крайници.

Повечето дискови хернии се появяват в лумбалната област. Състоянието може да се появи и при деца, въпреки че това е рядко. Обикновено засяга най-вече млади и хора в средна възраст.

Причини за появата на дискова херния

Дископатията се причинява вследствие от промяната в структурата на дискове, най-често заради тежък физически труд, вдигане на тежки предмети, наднормено тегло, както и в резултат на постепенната дегенерация на гръбначните дискове с напредването на възрастта.

Ежедневно натоварване

Междупрешленните дискове могат да се разкъсат внезапно при прекалено голям стрес върху тях. Например скачането от стълба може да предизвика голямо количество натиск върху целия гръбначен стълб. Ако силата е достатъчно голяма, може да се счупи прешлен или да се разкъса диск. С напредването на възрастта често се появяват усложнения в резултат от приплъзването на прешлените един до друг. С намаляването на издръжливостта на влакната по-лесно се достига до критичната точка на пречупване, и дори леко повдигане на предмет може да предизвика херния. Отслабеният диск се разкъсва, дори докато правите нещо, което пет години по-рано не би създало проблем. Това е в резултат на стареенето на гръбначния стълб.

Рискови фактори за поява на дископатия

Въпреки че възрастта е най-често срещаният рисков фактор за появата на херния, липсата на физическа активност може да отслаби мускулите в гърба и корема и те да не поддържат гръбначния стълб правилно.
Отслабването на тази група мускули би могло и да спомогне за появата на състоянието, особено при хора, които обикновено не са физически активни, но ежедневно участват в прекалено напрегнати дейности. Работа, която включва повдигане на тежести и усукване на гръбначния стълб, има голяма вероятност да спомогне за постепенно увреждане на гръбначния стълб.

Симптоми

Симптомите на дискова херния варират в зависимост от това къде диска е възпален и какъв нервен корен натиска. Това са най-честите симптоми състоянието:

  • Постоянна или непостоянна болка в гърба – тя може да се влоши при движение, кашляне, кихане или стоене в продължителен период от време;
  • Спазми на мускулите на гърба;
  • Ишиас – болка, която се появява в гърба или седалището и слиза надолу по крака, до прасеца или в стъпалото;
  • Мускулна слабост в краката;
  • Изтръпване в крака или стъпалото;
  • Забавен рефлекс в коляното или глезена;
  • Промени във функцията на пикочния мехур или червата.

Как се диагностицира дисковата херния?

За диагностициране може да се извършват следните изследвания:

  • Рентгенова снимка (рентгенът не открива дискова херния, но може да изключи други причини за болки в гръбнака, като инфекция, тумор, изкривяване на гръбначния стълб или счупена кост)
  • Ядрено-магнитен резоанс
  • Диференциалното броене на клетките в костния мозък
  • Компютърна томография

Как се лекува дискова херния?

Най-честите методи на лечение на дискова херния обикновено включват консервативна терапия – първата стъпка за подобряване на състоянието. Ако болката е поносима и няма усложнения, чувство на слабост в гръбнака или изтръпване, може да изчакате болките да отшумят. Ако болката е по-силна, може да се наложи да отделите няколко почивни дни от работа и да намалите активността си за известно време. Използването на специализирани протези за кръст, адаптирани за дискова херния, е също достъпен вариант. След като болката започне да отшумява, можете постепенно да се върнете към обичайните си дейности. Започнете да се разхождате и увеличавайте изминатото разстояние с всеки изминал ден.

Лечение без операция на дископатия

Много хора откриват, че болките напълно изчезват след известен период от време. През този период се препоръчва следното:

  • Почивка на легло
  • Физиотерапия
  • Масаж
  • Подходящи упражнения съобразени с вашите индивидуални особености и оплаквания;
  • Контрол на теглото;
  • Използване на лумбален колан за опора на гърба;
  • Болкоуспокояващи.

Усложнения

Дисковата херния може да причини болки в гърба и краката, които могат сериозно да попречат на ежедневните ни дейности. Тя би могла да доведе до чувство на слабост или изтръпване на краката, както и проблеми с контрола на червата и пикочния мехур.

Превенция

Чрез поддържането на здравословно телесно тегло, редовни упражнения и подобряване на стойката, рискът от херния може да се намали значително.

Живот с дискова херния

Терапия изисква търпение, но придържането към нея ще намали болката в гърба и може да сведе до минимум вероятността от влошаване на състоянието.

В заключение

Хернията причинява болки в долната част на гърба, болки в краката и нестабилност, които се влошават от движение и физическа активност. Първата стъпка в лечението е ограничаването на болката и намаляването на риска от по-нататъшни увреди на гръбначния стълб.

Здравитал Трибор Гама 50% Бабини Зъби, 30% Жълт Кантарион и 20% Джинджифил

Тук идва на помощ и хранителния продукт на Здравитал – Трибор Гама. Специализиран за проблеми с опорно-двигателната система, коксартроза, остеопороза, горнартроза и дископатия. Оказва благоприятен  ефект при дискова херния – комбинацията от трите използвани билки в Трибор Гама облекчава неприятните болки причинени от подобни заболявания.

Препоръчителен е по-дълъг прием, за да се гарантира ефект за по-дълго време.

[blog_posts type=”masonry” columns__md=”2″ depth=”1″ ids=”2556,4990,3863,2573″ image_height=”180px”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2368,2474,3930,3962″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни