Невероятният и силен Джинджифил

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Корените му се използват както в медицината за лечение на различни заболявания, така и в кулинарията, за да придаде на ястията специален, пикантен вкус. Бил любима подправка и лечебно средство в Древен Китай и Древен Рим. Преди 2500 години, в древен Китай, чаят с Джинджифил се е приготвял за лечение на настинки и като затоплящо средство.

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Полезният Джинджифил (Zingiber officinale) е род многогодишно тревисто растение от семейство Джинджифилоцветни. Негова родина са Западна Индия и Югоизточна Азия. Култивиран е и не се открива в дивата природа. Отглежда се в субтропиците и тропиците на Япония, Китай, Западна Африка, Бразилия, Индия и др. Заради полезните си свойства се отглежда като градинско или стайно растение. Има изправени, тръстиковидни стъбла, които достигат 1.5 метра. Корените му имат вид на закръглени месести парчета в жълт или сив цвят.

Коренът от Джинджифил е сред  най-известните подправки и лечебни растения

Корените му се използват както в медицината за лечение на различни заболявания, така и в кулинарията, за да придаде на ястията специален, пикантен вкус. Бил любима подправка и лечебно средство в Древен Китай и Древен Рим. Преди 2500 години, в древен Китай, чаят с Джинджифил се е приготвял за лечение на настинки и като затоплящо средство.  Благотворното му действие върху здравето било добре познато и в древна Япония, Индия и други страни от Югоизточна Азия. След като за пръв път коренът на растението достигнал Европа през Средновековието, той бързо станал известен като чудодейно лекарство за предотвратяване на чумата – най-големият бич на европейската цивилизация през тези векове. Като подправка на Стария континент добил такава популярност в някои страни (особено в Англия), че го слагали на масата наред със солта и пипера. Някои дори поръсвали бирата си с него, откъдето произлязла джинджифиловата бира. Днес Джинджифилът е популярен по целия свят.

Уникален биохимичен състав

Полезните свойства на Джинджифила са неоспорими в почти всички области на човешкото здраве. Използва се като лечебно средство заради множеството полезни вещества и незаменими аминокиселини, необходими за нормалното функциониране на всички системи в организма. Коренът от джинджифил съдържа витамини (витамин С, В1, В2); минерали: алуминий, калий, калций, желязо, манган, хром, фосфор, германий; каприлова, никотинова и линолова киселина. Лютивият вкус на джинджифила се дължи на фенолоподобно вещество – гингерол. Той подобрява кръвообращението и има затоплящ ефект. Това допринася за нормализирането и ускоряването на метаболизма и като следствие подпомага разграждането на излишните мазнини. Тръпчивият аромат на корена се дължи на етеричното масло, което съдържа. Дори и когато се консумира в големи количества, джинджифилът не може да бъде вреден за здравето.

Особено полезен е за жените

При редовна употреба на джинджифил при представителите на нежния пол много по-активно токсините се извеждат от организма, което е много важно по време на бременност. Освен това се подобрява тена на лицето и структурата на кожата. Нормализирането и ускоряването на метаболизма пък допринася за по-бързо изгаряне на мазнините и справяне с излишните килограми. Доказано е също, че джинджифилът е естествен афродизиак за жените.

“Не” на гаденето

Още преди хилядолетия в Китай, Индия, Близкия изток и римската империя народните лечители са се обръщали към джинджифила за облекчаване на това неприятно усещане. Независимо каква е причината за него, джинджифилът е доказано природно средство за справяне с проблема. Гаденето може да бъде основен или съпътстващ симптом на множество състояния и заболявания – прилошаване при пътуване, при ранна бременност, нарушения на храносмилането, хранителни отравяния, след анестезия или химиотерапия. Заради отсъствието на каквито и да е странични или вредни ефекти в тези случаи джинджифилът е безопасна алтернатива на синтетичните медикаменти.

Силно болкоуспокояващо действие 

Заради богатото съдържание на гингероли джинджифилът притежава антиоксидантни, антибактериални, противовъзпалителни, противовирусни и противоболестни качества. Заради мощното си противовъзпалително действие, с което може да си съперничи с нестероидните противовъзпалителни медикаменти, джинджифилът е ценно болкоуспокояващо средство. Научно доказано е, че употребата му облекчава болката при артрит, мигрена и менструалните болки при жените.

Клинично доказано действие при остеоартрит

Учени от Университета на Маями изследвали 247 човека с остеоартрит на коляното, като ги разделили в две групи. Едната приемала екстракт от джинджифил, а другата – плацебо. След 6 месеца в първата група се наблюдавали 32% по-малко болки при стоеж, 42% по-малко болки при извървяване на 50 крачки и по-нисък прием на обезболяващи.

Още полезни свойства на джинджифила

Джинджифилът е полезен и в борбата срещу стареенето на организма, помага за повишаване на потентността и при лечението на безплодие. Стимулира щитовидната жлеза, използва се при метеоризъм, чревни, бъбречни, жлъчни колики, киселини и болки в стомаха. 

В помощ при борбата с астма

Клинични проучвания са установили, че с помощта на джинджифила могат да бъдат контролирани симптомите на астма и той дори може да замести конвенционалните лекарства, като например инхалаторите с кортикостероиди.

Мощно оръжие против инфаркт и инсулт

Екстрактът от Джинджифил намалява струпването на кръвни клетки, което може да доведе до запушващи артериите кръвни съсиреци, причинители на повечето сърдечни и мозъчни удари (инфаркт и инсулт). Полезен е при нарушения на метаболизма на липидите и холестерола. Надеждно средство в борбата с лошия LDL холестерол и високите нива на триглицеридите в кръвта. От своя страна, подобряването на липидния профил и влиянието върху метаболизма на въглехидратите имат положително въздействие върху диабета и защитават от усложненията му.

Джинджифилът се включва и в борбата срещу рака

Не на последно място, джинджифилът е полезен като профилактично средство срещу развитието на злокачествени заболявания. Той въздейства регулиращо на растежния хормон церумбон, който от своя страна има роля за потискането на ген, участващ в метастазирането на рака извън засегнатия орган.

Насадете си джинджифил у дома!

Ето един уникален начин да имате винаги пресен джинджифил вкъщи:
Отчупете от закупения от вас корен парче с дължина най-малко 5 сантиметра. Сложете го в саксия с песъчлива почва. Поливайте от време на време , за да поддържате пръстта леко влажна. След 4-5 седмици коренът ще започне да расте. Когато се нуждаете от джинджифил, просто изровете корена и отчупете парченце. Коренът ще продължи да си расте.

За по-мързеливите – хранителни добавки с Джинджифил

В природната медицина екстрактът от Джинджифил се използва комбинация с други лечебни растения за широк спектър от здравословни проблеми. Натуралната хранителна добавка Трибор Гама на Здравитал е превъзходна природна композиция от воден извлек на Бабини Зъби, Жълт Кантарион и Джинджифил за по-добро храносмилане, проблеми на сърдечно-съдовата, храносмилателната и нервната системи, както и за борба с болки от различен произход.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”2556,2579,3703,2567,2576″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2368,2474,3742,3793,2169,6086,2162,6084″]
p.iltchev

p.iltchev

1 comments

  1. […] Гама действието на сапонините се подсилва от Джинджифила, който е надеждно средство в борбата с лошия LDL […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни