Инсулинова резистентност

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
insulinova-rezistentnost

Инсулиновата резистентност е сложно състояние, при което тялото ви не реагира както би трябвало на инсулина, хормон, който произвежда панкреасът ви и е от съществено значение за регулиране на нивата на кръвната захар. Няколко генетични фактора и фактора на начина на живот могат да допринесат за инсулиновата резистентност.

Съдържание за Инсулинова резистентност

Какво представлява заболяването Инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност, известна също като нарушена инсулинова чувствителност, се случва, когато клетките в мускулите , мазнините и черния дроб не реагират както би трябвало на инсулина, хормон, който панкреасът произвежда , който е от съществено значение за живота и регулирането на нивата на кръвната глюкоза (захар) . Инсулиновата резистентност може да бъде временна или хронична и в някои случаи е лечима.

При нормални обстоятелства инсулинът функционира в следните стъпки:

 • Вашето тяло разгражда храната, която ядете, до глюкоза (захар), която е основният източник на енергия за тялото ви.
 • Глюкозата навлиза в кръвния поток, което сигнализира на панкреаса да освободи инсулин.
 • Инсулинът помага на глюкозата в кръвта ви да навлезе в мускулните, мастните и чернодробните клетки, така че те да могат да я използват за енергия или да я съхраняват за по-късна употреба.
 • Когато глюкозата навлезе в клетките ви и нивата в кръвта ви намалеят, това сигнализира на панкреаса ви да спре да произвежда инсулин.

Поради няколко причини вашите мускулни, мастни и чернодробни клетки могат да реагират неподходящо на инсулина, което означава, че не могат ефективно да поемат глюкозата от кръвта ви или да я съхраняват. Това е инсулинова резистентност. В резултат на това вашият панкреас произвежда повече инсулин, за да се опита да преодолее нарастващите ви нива на кръвната захар. Това се нарича хиперинсулинемия.

Докато панкреасът ви може да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее слабия отговор на клетките ви към инсулин, нивата на кръвната ви захар ще останат в здравословен диапазон. Ако вашите клетки станат твърде резистентни към инсулин, това води до повишени нива на кръвната захар ( хипергликемия ), което с течение на времето води до преддиабет и диабет тип 2 .

Съдържание за ЗАБОЛЯВАНЕ/СЪСТОЯНИЕ

Честота на заболяването

Инсулиновата резистентност е глобален проблем за здравето, а разпространението ѝ варира в различните страни и региони. Въпреки че конкретните данни за разпространението на инсулиновата резистентност в световен мащаб са ограничени, няколко проучвания и оценки дават известна представа за нейното разпространение в световен мащаб.

Според Международната диабетна федерация (IDF) се смята, че през 2019 г. над 460 милиона възрастни на възраст 20-79 години живеят с диабет. Инсулиновата резистентност е често срещан основен фактор при диабет тип 2 и значителна част от лицата с диабет тип 2 имат инсулинова резистентност.

Какви са симптомите на инсулинова резистентност?

Ако имате инсулинова резистентност, но панкреасът ви може да увеличи производството на инсулин, за да поддържа нивата на кръвната ви захар в диапазона, няма да имате никакви симптоми.

С течение на времето обаче инсулиновата резистентност може да се влоши и клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин, могат да се износят. В крайна сметка вашият панкреас вече не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее резистентността, което води до повишена кръвна захар (хипергликемия), което причинява симптоми.

Симптомите на висока кръвна захар включват:

 • Повишена жажда.
 • Често уриниране (пикаене).
 • Повишен глад.
 • Замъглено зрение .
 • Главоболие .
 • Вагинални и кожни инфекции.
 • Бавно зарастващи порязвания и рани.

Много хора нямат симптоми на предиабет, често в продължение на години. Предиабетът може да бъде невидим, докато не се развие в диабет тип 2. Някои хора с преддиабет могат да получат следните симптоми:

 • Потъмняла кожа на подмишницата или гърба и отстрани на врата, наречена acanthosis nigricans .
 • Кожни белези (малки кожни израстъци).
 • Промени в очите, които могат да доведат до свързана с диабета ретинопатия .

Ако изпитвате някой от тези симптоми, важно е да се консултирате с вашия лекар.

В следствие на какво се получава Инсулинова резистентност?

Учените все още имат много да откриват за това как точно се развива инсулиновата резистентност. Досега те са идентифицирали няколко гена, които правят човек повече или по-малко вероятно да развие инсулинова резистентност. Освен това възрастните хора са по-склонни към инсулинова резистентност.

Няколко фактора и условия могат да причинят различна степен на инсулинова резистентност. Учените смятат, че излишните телесни мазнини, особено около корема, и липсата на физическа активност са двата основни фактора, допринасящи за инсулиновата резистентност.

Придобити причини за инсулинова резистентност

Придобитите причини, което означава, че не сте родени с причината за инсулинова резистентност, включват:

 • Излишни телесни мазнини : Учените смятат, че затлъстяването, особено излишните мазнини в корема и около органите (висцерална мазнина), е основна причина за инсулинова резистентност. Измерване на талията от 40 инча или повече за мъже и хора, определени като мъжки по рождение, и 35 инча или повече за жени е свързано с инсулинова резистентност. Проучванията показват, че мазнините по корема произвеждат хормони и други вещества, които могат да допринесат за дълготрайно възпаление в тялото ви. Това възпаление може да играе роля в инсулиновата резистентност
 • Липса на физическа активност : Физическата активност прави тялото ви по-чувствително към инсулин и изгражда мускули, които могат да абсорбират кръвната глюкоза. Липсата на физическа активност може да има противоположни ефекти и да причини инсулинова резистентност. В допълнение, липсата на физическа активност и заседналият начин на живот са свързани с наддаване на тегло, което също може да допринесе за инсулинова резистентност.
 • Диета : Диета с високо преработени храни с високо съдържание на въглехидрати и наситени мазнини е свързана с инсулинова резистентност. Вашето тяло усвоява силно преработените храни с високо съдържание на въглехидрати много бързо, което води до рязко покачване на кръвната ви захар. Това поставя допълнителен стрес върху панкреаса ви да произвежда много инсулин, което с течение на времето може да доведе до инсулинова резистентност.
 • Някои лекарства : Някои лекарства могат да причинят инсулинова резистентност, включително стероиди, някои лекарства за кръвно налягане, определени лечения за ХИВ и някои психиатрични лекарства.

Хормонални нарушения, които могат да причинят инсулинова резистентност

Вашето тяло произвежда стотици хормони, които са химикали, които координират различни функции в тялото ви, като пренасят съобщения чрез кръвта ви до вашите органи, мускули и други тъкани. Тези сигнали казват на тялото ви какво да прави и кога да го прави.

Проблеми с определени хормони могат да повлияят на това колко добре тялото ви използва инсулин. Хормоналните нарушения, които могат да причинят инсулинова резистентност, включват:

 • Синдром на Кушинг : Това състояние се случва, когато в тялото ви има допълнителен кортизол. Кортизолът, „хормонът на стреса“, е жизненоважен за регулиране на нивата на кръвната ви захар (като ги повишава) и превръщането на храната в енергия. Излишният кортизол може да противодейства на ефектите на инсулина, причинявайки инсулинова резистентност.
 • Акромегалия : Това е рядко, но сериозно състояние, което се случва, когато имате високи нива на растежен хормон (GH). Високите нива на GH могат да причинят повишено производство на глюкоза, което може да доведе до инсулинова резистентност.
 • Хипотиреоидизъм : Това състояние се случва, когато щитовидната ви жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Вашата щитовидна жлеза играе голяма роля в регулирането на вашия метаболизъм (как тялото ви трансформира храната, която ядете, в енергия). Когато произвежда твърде малко хормони на щитовидната жлеза, това забавя метаболизма ви, включително метаболизма на глюкозата, което може да доведе до инсулинова резистентност.

Генетични заболявания, които причиняват инсулинова резистентност

Някои наследствени генетични заболявания (състояния, с които сте родени) могат да причинят инсулинова резистентност по различни причини.

Има група от редки свързани състояния, описани като наследени тежки синдроми на инсулинова резистентност, които се считат за част от спектъра. Изброени от най-леките до най-тежките, тези синдроми включват:

 • Синдром на инсулинова резистентност тип А : При хора със синдром на инсулинова резистентност тип А, инсулиновата резистентност нарушава регулирането на кръвната захар и в крайна сметка води до диабет. Инсулиновата резистентност и други симптоми често не стават очевидни до пубертета или по-късно. Обикновено не е животозастрашаващо.
 • Синдром на Rabson-Mendenhall : Хората, които имат синдром на Rabson-Mendenhall, са необичайно малки преди раждането и засегнатите бебета не успяват да процъфтяват, което означава, че не растат и не наддават на тегло с очакваната скорост. Хората със синдрома на Rabson-Mendenhall развиват признаци и симптоми в началото на живота си и живеят до тийнейджърските или 20-те години. Смъртта обикновено е резултат от усложнения, свързани с диабета.
 • Синдром на Donohue : Хората със синдром на Donohue са необичайно малки преди раждането и засегнатите бебета не успяват да процъфтяват. Допълнителни симптоми, които стават очевидни скоро след раждането, включват липса на мастна тъкан под кожата, загуба (атрофия) на мускулите и прекомерно окосмяване по тялото (хирзутизъм). Повечето деца с това заболяване не оцеляват след 2-годишна възраст.

Други наследствени състояния, които причиняват инсулинова резистентност, включват:

 • Миотонична дистрофия : Това е форма на мускулна дистрофия , която засяга мускулите, очите и органите на ендокринната система , включително панкреаса. Мускулната инсулинова чувствителност е намалена с около 70% при хора с миотонична дистрофия , което води до инсулинова резистентност.
 • Синдром на Alström : Това е рядко наследствено заболяване, което се характеризира с прогресивна загуба на зрение и слух , дилатативна кардиомиопатия , затлъстяване, диабет тип 2 и нисък ръст.
 • Синдром на Werner : Това е рядко прогресивно заболяване, което се характеризира с появата на необичайно ускорено стареене ( прогерия ). Той засяга много аспекти на вашето тяло, включително необичайно производство на инсулин и резистентност към ефектите на инсулина.
 • Наследствена липодистрофия : Това е състояние, при което тялото ви не използва и не съхранява правилно мазнините. Основната причина за инсулинова резистентност при липодистрофия е, че излишната глюкоза не може да се съхранява в мастната тъкан.

Възможни усложнения от заболяването Инсулинова резистентност?

 • Диабет тип 2: Инсулиновата резистентност е значителен рисков фактор за развитие на диабет тип 2. Когато клетките на организма станат резистентни към инсулина, панкреасът компенсира това, като произвежда повече инсулин. С течение на времето панкреасът може да се затруднява да посрещне нуждите, което води до високи нива на кръвната захар и развитие на диабет.
 • Сърдечно-съдови заболявания: Инсулиновата резистентност често се придружава от други метаболитни аномалии, като високо кръвно налягане, високи нива на триглицеридите и ниски нива на добрия холестерол (HDL холестерол). Тази комбинация от фактори повишава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания като сърдечно заболяване и инсулт.
 • Синдром на поликистозните яйчници (PCOS): Инсулиновата резистентност е тясно свързана с PCOS – хормонално разстройство, което засяга жените. PCOS може да доведе до нередовен менструален цикъл, безплодие, прекомерно окосмяване и повишен риск от развитие на заболявания като диабет и рак на ендометриума.
 • Неалкохолна мастна болест на черния дроб (NAFLD): Инсулиновата резистентност може да допринесе за натрупването на мазнини в черния дроб, което води до NAFLD. Ако не се лекува, NAFLD може да прогресира до по-тежки чернодробни състояния като неалкохолен стеатохепатит (NASH) и цироза.
 • Сънна апнея: Съществува силна връзка между инсулиновата резистентност и сънната апнея – нарушение на съня, характеризиращо се с прекъсвания на дишането по време на сън. Инсулиновата резистентност може да влоши сънната апнея, а нелекуваната сънна апнея може допълнително да допринесе за инсулиновата резистентност.

Как се диагностицира Инсулинова резистентност?

Инсулиновата резистентност е трудна за диагностициране, тъй като няма рутинно изследване за това и докато панкреасът ви произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее резистентността, няма да имате никакви симптоми.

Тъй като няма нито един тест, който може директно да диагностицира инсулиновата резистентност, вашият лекар ще вземе предвид няколко фактора, когато оценява инсулиновата резистентност, включително:

 • Медицинска история.
 • Семейна история.
 • Физически преглед.
 • Знаци и симптоми.
 • Резултати от тестовете.

Какви тестове ще бъдат направени за оценка на инсулиновата резистентност?

Вашият лекар може да назначи следните кръвни изследвания за диагностициране на инсулинова резистентност и/или преддиабет или диабет:

 • Глюкоза : Плазмената глюкоза на гладно (FPG) или тестът за глюкозен толеранс (GTT) може да се използва за скрининг, диагностика и/или наблюдение на предиабет, диабет тип 2 или гестационен диабет.
 • Гликиран хемоглобин A1c (A1c) : Този тест разкрива вашите средни нива на кръвна захар през последните три месеца.
 • Липиден панел : Това е група от тестове, които измерват специфични липиди в кръвта ви, като общ холестерол , LDL холестерол, HDL холестерол и триглицериди.

Вашият лекар може също да назначи тестове, които могат да помогнат за диагностицирането на други състояния, свързани с инсулинова резистентност, като метаболитен синдром, сърдечно-съдови заболявания и синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

Как се овладява заболяването?

Тъй като не всички фактори, които допринасят за инсулиновата резистентност, могат да бъдат лекувани, като генетични фактори и възраст, промените в начина на живот са основното лечение на инсулиновата резистентност. Промените в начина на живот включват:

 • Хранене на здравословна диета : Вашият лекар или диетолог може да препоръча да избягвате да ядете прекомерни количества въглехидрати (които стимулират излишното производство на инсулин) и да ядете по-малко нездравословни мазнини, захар, червени меса и преработени нишестета. Вместо това те вероятно ще препоръчат диета с цели храни, която включва повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба и постно птиче месо.
 • Физическа активност : Получаването на редовни количества физическа активност с умерена интензивност помага да се увеличи потреблението на енергия от глюкоза и да се подобри инсулиновата чувствителност на мускулите. Една сесия на упражнения с умерена интензивност може да увеличи усвояването на глюкозата с поне 40%.
 • Загуба на наднормено тегло : Вашият лекар може да препоръча да се опитате да свалите наднорменото тегло, за да опитате лечение на инсулинова резистентност. Едно проучване разкри, че загубата на 7% от наднорменото тегло може да намали появата на диабет тип 2 с 58%.

С течение на времето тези промени в начина на живот могат да:

 • Увеличете инсулиновата чувствителност (намалете инсулиновата резистентност).
 • Намалете нивата на кръвната си глюкоза.
 • Намалете кръвното налягане.
 • Намалете нивата на триглицеридите и LDL („лошия“) холестерол.
 • Повишете нивата на HDL („добър“) холестерол.

Можете да работите с други доставчици на здравни услуги, като диетолог и ендокринолог, в допълнение към вашия редовен лекар, за да излезете с индивидуален план за лечение, който работи най-добре за вас.

Билкова терапия при борба с Инсулинова резистентност

 • Канела: Тази популярна подправка е изследвана заради потенциала си да подобрява инсулиновата чувствителност и да понижава нивата на кръвната захар. Тя може също така да помогне за намаляване на възпалението.
 • Гимнема Силвестре: Тази билка е известна като “унищожител на захарта” и традиционно се използва в аюрведичната медицина за поддържане на здравословни нива на кръвната захар. Някои изследвания показват, че тя може да подобри производството на инсулин и да намали желанието за захар.
 • Сминдух: Семената и листата на сминдуха се свързват с подобряване на глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност. Те могат също така да спомогнат за понижаване на нивата на холестерола.
 • Женшен: Както американският, така и азиатският женшен са изследвани за потенциала им да повишават инсулиновата чувствителност и да регулират нивата на кръвната захар. Те могат също така да спомогнат за подобряване на енергията и общото благосъстояние.
 • Глухарче: Коренът от Глухарче съдържа в състава си огромно количество (25-40%) инулин – прекрасен антидиабетичен агент. Екстрактът за лечение и профилактика на захарен диабет се препоръчва да се използва както самостоятелно, така и като част от комбинирани препарати.

Средства и лекове за превенция на Инсулинова резистентност в домашни условия

Някои генетични рискови фактори и рискови фактори в начина на живот правят по-вероятно да развиете инсулинова резистентност или преддиабет. Рисковите фактори включват:

 • Наднормено тегло или затлъстяване, особено излишни мазнини около корема.
 • Да сте на 45 или повече години.
 • Роднина от първа степен (родител или брат или сестра) с диабет.
 • Имате заседнал начин на живот.
 • Някои здравословни състояния, като високо кръвно налягане и необичайни нива на холестерол.
 • Анамнеза за гестационен диабет.
 • Анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт.
 • Имате нарушение на съня , като сънна апнея.
 • Пушите.

Въпреки че не можете да промените определени рискови фактори за инсулинова резистентност, като фамилна анамнеза или възраст, можете да опитате да намалите шансовете си да я развиете, като поддържате здравословно тегло, ядете здравословна диета и правите редовни упражнения.т

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако сте били диагностицирани с инсулинова резистентност или състояния, свързани с инсулинова резистентност, важно е да посещавате редовно вашия доставчик на здравни услуги, за да сте сигурни, че нивата на кръвната ви захар са в здравословен диапазон и че лечението ви работи.

Ако изпитвате симптоми на висока кръвна захар или преддиабет, свържете се с вашия доставчик на здравни услуги. Те могат да направят прости тестове, за да проверят нивата на кръвната ви захар.

Ако имате фамилна анамнеза за диабет или състояния, които могат да причинят инсулинова резистентност, говорете с вашия доставчик на здравни услуги относно риска от развитие на инсулинова резистентност.

Статии за Инсулинова резистентност

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Инсулинова резистентност

Надяваме се информацията за Инсулинова резистентност е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни