Надяваме се информацията за Цейлонска Канела да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!
Още резултати...
Не се колебайте да се свържете с нас: 02/402 68 68
Начало » Справочник за билки и полезни растения » Цейлонска канела (Cinnamomum zeylanicum)
Цейлонската канела, известна още като “истинска канела”, е подправка, която се използва от хиляди години в традиционната медицина и кулинарията. Тя се получава от вътрешната кора на дървото Cinnamomum verum, което произхожда от Шри Ланка и Южна Индия. Цейлонската канела е малко дърво, което може да достигне до 10-15 метра височина. Кората на дървото е тънка и хартиена, със светлокафяв цвят. При събирането на реколтата кората се навива на пера, които след това се нарязват на малки пръчици. Пръчките имат лека, деликатна текстура и топъл, сладък аромат.
Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве са:
Цейлонската канела, известна още като истинска канела, произхожда от Шри Ланка (известна преди като Цейлон), където се отглежда от векове. Дървото, от което се произвежда канелата, е вечнозелено и вирее в тропически климат с висока влажност, много валежи и добре дренирана почва. Обикновено се отглежда на височина от 500 до 1000 метра над морското равнище, въпреки че може да се срещне и на по-ниски и по-високи надморски височини. Освен в Шри Ланка цейлонската канела се отглежда и в няколко други страни, включително Индия, Мадагаскар и Сейшелските острови.
В средновековна Европа канелата е била високо ценена и е използвана като валута. Търговските пътища за получаване на канела са били строго охранявани и често са водели до битки между търговците.
Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Цейлонска Канела.
Противовъзпалителни свойства: Цейлонската канела съдържа съединения с противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма.
Контрол на кръвната захар: Цейлонската канела може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата в клетките. Това може да бъде особено полезно за хора с диабет.
Антиоксидантни свойства: Цейлонска канела: Цейлонската канела съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на организма от увреждане от свободните радикали, които могат да доведат до заболявания като рак.
Антимикробни свойства: Установено е, че цейлонската канела има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с бактериални и гъбични инфекции.
Здраве на сърцето: Цейлонската канела може да помогне за подобряване на здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола.
Кратко въведение. Ето и три примерни странични ефекта:
Увреждане на черния дроб: Високите дози канела могат да причинят увреждане на черния дроб при чувствителни хора. Това може да доведе до симптоми като коремна болка, тъмна урина и жълтеница.
Надяваме се информацията за Цейлонска Канела да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!
Още резултати...
На всички поръчки над 100.00 лева
При проблем ще върнем пратката Ви
Предлагаме само качествени продукти
Грижим се за Вашите лични данни