Дискова херния

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
diskova-hernia

Дисковата херния е известна още като приплъзване, разкъсване или изпъкнал диск. Това е една от най-честите причини за болки във врата, гърба и краката. През повечето време дисковата херния се лекува от само себе си или с прости мерки за домашни грижи.

Съдържание за Дискова херния

Какво представлява заболяването Дискова херния?

Дисковата херния е нараняване на гръбначния стълб. Всеки има поредица от кости (прешлени) в гръбначния стълб, простиращи се от основата на черепа до опашната кост. Между прешлени има кръгли възглавници, наречени дискове. Дисковете действат като буфери между костите, което позволява  на човек да се огъва и движи с лекота. Когато един от тези дискове се разкъса или изтече, това се нарича дискова херния.

Съдържание за ЗАБОЛЯВАНЕ/СЪСТОЯНИЕ

Какви са видовете Дискова херния?

 • Изпъкнал диск: Малка издутина на диска, която излиза извън нормалното си положение, но все още се намира във външния слой на диска. Този тип херния може да не предизвиква почти никакви симптоми или да причинява лека болка или дискомфорт.
 • Пролапс на диска: По-голямо изпъкване на диска, което излиза извън нормалното си положение и може да окаже натиск върху нервите. Този тип херния може да причини умерена до силна болка, както и изтръпване, мравучкане или слабост в засегнатата област.
 • Екструзия: Гелообразният център на диска пробива външния слой и се разширява в гръбначния канал, като оказва натиск върху нервите. Този тип херния може да причини силна болка и неврологични симптоми и може да наложи операция за облекчаване на натиска върху нервите.
 • Секвестрация: Парче от диска се откъсва и отделя от основното тяло на диска, като се превръща в свободен фрагмент в гръбначния канал. Този вид херния може да причини силна болка и неврологични симптоми и може да наложи операция за отстраняване на фрагмента.

Честота на заболяването

Всяка година до 2% от хората получават дискова херния. Дисковата херния е водеща причина за болка във врата и/или ръцете и гърба и/или краката ( ишиас ). Те могат да се появят навсякъде по гръбначния стълб, но дисковата херния най-често се появява в долната част на гърба или шията. Рядко се случва дискова херния да е в средната част на гърба.

Какви са симптомите на Дискова херния?

Симптомите на дискова херния варират в зависимост от това къде е проблемът в гръбначния стълб. Симптомите се влошават при движение и се подобряват при почивка.

На гърба

Обичайно е дисковата херния в долната част на гърба да причини болка в „седалищния нерв“. Тази остра болка обикновено се прострелва от едната страна на задните части в крака, а понякога и в стъпалото. Други симптоми на дискова херния в долната част на гърба включват:

 • Болка в гърба.
 • Изтръпване или изтръпване на краката и/или ходилата.
 • Мускулна слабост.

 На шията

Симптомите на дискова херния във врата включват:

 • Болка близо до или между лопатките.
 • Болка, която преминава към рамото, ръката и понякога китката и пръстите.
 • Болка във врата , особено в гърба и отстрани на врата.
 • Болка, която се засилва при огъване или завъртане на врата.
 • Изтръпване или мравучкане в ръцете ви.

 

В следствие на какво се получава Дискова херния?

Дисковете имат меки, подобни на гел центрове и по-твърд външен слой, като желеобразна поничка. С времето външният слой отслабва и може да се напука. Дискова херния възниква, когато вътрешното „желеобразно“ вещество избута пукнатината. Изтеклия материал може да притисне близките гръбначни нерви.

Няколко фактора могат да допринесат за разкъсване на диска, включително:

 • Стареене.
 • Прекомерно тегло.
 • Повтарящи се движения.
 • Внезапно напрежение от неправилно повдигане или усукване.

Възможни усложнения от заболяването Дискова херния?

Увреждане на нервите: Дисковата херния може да окаже натиск върху нервите, да ги увреди и да доведе до дългосрочни проблеми.
Хронична болка: Някои хора с дискова херния могат да изпитват постоянна болка дори след лечението.
Загуба на подвижност: В зависимост от местоположението и тежестта на дисковата херния, тя може да доведе до загуба на подвижност и затруднения при извършване на ежедневни дейности.
Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата: В редки случаи, когато дисковата херния притиска нервите, които контролират функциите на пикочния мехур или червата, тя може да доведе до загуба на контрол върху тези функции.
Притискане на гръбначния мозък: В тежки и редки случаи дисковата херния може да компресира гръбначния мозък, което може да доведе до парализа, загуба на чувствителност и други сериозни усложнения.

Как се диагностицира Дискова херния?

Лекаря ще направи задълбочен преглед. По време на физическия преглед той  ще оцени  болка, мускулни рефлекси, усещане и мускулна сила. Може също да поръча тестове като:

 • Магнитен резонанс (MRI): Най-често срещаният и точен образен тест за подозирана дискова херния е MRI .
 • Рентгенови лъчи: Получаването на рентгенови лъчи помага да се изключат други причини за болка в гърба или врата.
 • Компютърна томография ( КТ ): КТ показва костите на гръбнака. Дисковата херния може да се премести в пространството около гръбначния мозък и нервите и да ги притисне.
 • Миелограма : Миелограмата включва инжектиране на боя в гръбначния  стълб с помощта на рентгеново насочване за компютърна томография. Багрилото може да разкрие стеснение на гръбначния канал ( спинална стеноза ) и местоположението на  дисковата херния.
 • Електромиограма (ЕМГ): Този тест включва поставяне на малки игли в различни мускули и оценка на функцията на нервите. ЕМГ помага да се определи кой нерв засяга дисковата херния.

Как се овладява заболяването?

В повечето случаи болката от дискова херния може да изчезне с времето. За да облекчите болката, докато дискът се възстанови, можете да:

 • почивате един до три дни, ако болката е силна, но е важно да избягвате дълги периоди на почивка в леглото, за да предотвратите скованост.
 • Вземете болкоуспокояващо лекарство (консултирайте се с медицинско лице)
 • Нанесете топъл или студен компрес върху засегнатата област.

Може да се нуждаете от допълнително лечение, ако симптомите ви не се подобряват. Вашият лекар може да препоръча:

 • Лекарства: Вашият лекар може да  предпише противовъзпалително болкоуспокояващо лекарство или мускулен релаксант.
 • Физиотерапия: Физиотерапевт учи на програма за упражнения, за облекчаване на натиска върху нервите. Упражненията разхлабват стегнатите мускули и подобряват кръвообращението.
 • Спинални инжекции: Наречена епидурална или нервна блокада, гръбначната инжекция е инжектиране на стероидно лекарство директно в гръбнака ви. Лекарството намалява отока и възпалението на нерва от дисковата херния. Това ще позволи на тялото ви да се излекува и да се върне към активност по-бързо.
 • Хирургия: В редки случаи голяма дискова херния може да увреди нервите на пикочния мехур или червата. Това може да изисква спешна операция. За случаи, които не са спешни, операцията е опция, когато други лечения се провалят. Има различни начини за извършване на операция за декомпресия на гръбначния стълб , но целта е да се облекчи натискът върху нерва.

Трябва ли да се направи операция на гръбначния стълб?

Дисковата херния се подобрява от само себе си с времето или с нехирургично лечение при 9 от 10 души. Ако други лечения не облекчат симптомите, лекуващия лекар може да препоръча операция. Има множество хирургични техники за облекчаване на натиска върху гръбначния мозък и нервите, включително:

 • Дискектомия за отстраняване на вашата дискова херния.
 • Ламинектомия за отстраняване на част от костта около дискова херния и разширяване на гръбначния канал.
 • Операция на изкуствен диск за заместване на увредена дискова херния с изкуствена.
 • Срастване на гръбначния стълб за директно свързване на два или повече прешлена заедно, за да направи гръбнака ви по-стабилен.

Билкова терапия при борба с Дискова херния

 • Бабини зъби: Тази билка традиционно се използва за облекчаване на болки в гърба и възпаления. Тя съдържа съединения, които имат противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението, свързани с дисковата херния. Прочети повече за билката.
 • Жълт кантарион: Тази билка обикновено се използва за лечение на болки, свързани с нервите, и може да бъде полезна при дискова херния, която притиска нервите. Жълтият кантарион съдържа съединения, които имат противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, което може да помогне за намаляване на болката и възпалението, свързани с дисковата херния. Прочети повече за билката.
 • Джинджифил: Джинджифилът съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства, което може да помогне за намаляване на възпалението и болката, свързани с дисковата херния. Той може също така да спомогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на мускулната скованост, което може да е от полза при болки в гърба.
 • Куркума: Куркумата съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, свързани с дискова херния. Тя може също така да спомогне за подобряване на гъвкавостта и намаляване на мускулните спазми, което може да е от полза при болки в гърба. Прочетете повече за билката.
 • Дяволски нокът: Дяволският нокът съдържа съединения, които имат противовъзпалителни и аналгетични свойства, което може да помогне за намаляване на болката и възпалението, свързани с дискова херния. Той може също така да спомогне за подобряване на подвижността и намаляване на мускулната скованост, което може да е от полза при болки в гърба.
Продукт на билкова основа съчетаващ бабини зъби, жълт кантарион и джинджифил е Трибор Гама. Повече информация може да научите ТУК.

Средства и лекове за превенция на Дискова херния в домашни условия

Кога да потърсите лекарска помощ?

Първоначално можете да лекувате болката от дискова херния у дома. Но трябва да посетите лекар, ако:

 • Болката пречи на ежедневието, като ходенето на работа.
 • Симптомите не се подобряват след четири до шест седмици.
 • Симптомите се влошават.
 • Развивате загуба на контрол върху пикочния мехур или червата.
 • Забелязвате изтръпване, изтръпване или загуба на сила в ръцете, ръцете, краката или краката.
 • Имате проблеми със стоенето или ходенето.

Статии за заболяването Дискова херния

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Дискова херния

 • 46,00 лв. Купи
 • 34,90 лв. Купи
 • 21,15 лв. Добавяне в количката
 • 35,00 лв. Добавяне в количката
 • 184,00 лв. Купи
 • 41,70 лв. Добавяне в количката
 • 34,90 лв. Купи

Надяваме се информацията за Дискова херния е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни