Глог (Crataegus)

Народни наименования: Глогинка, Обикновен глог, Червен глог

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
glog-crataegus-zdravital

Съдържание за Глог (Crataegus)

Информация за билката Глог (Crataegus)

 

Глогът е цъфтящ храст от семейство Розоцветни. Разпространените видове включват Crataegus monogyna, Crataegus laevigata и Crataegus oxyacantha. Възрастните дървета могат да достигнат височина до 15 м и се характеризират с гъст, трънлив хабитус, въпреки че могат да растат като малки дървета с едно стъбло. Кората е кафяво-сива, с възли и пукнатини, а клонките са тънки, кафяви и покрити с тръни. Наречено е на месеца, в който цъфти, и е знак, че пролетта преминава в лято. Бледозелените листа на този основен вид в живия плет често са първите, които се появяват през пролетта, с експлозия от красиви бледорозови цветове през май. Той просто гъмжи от диви животни – от буболечки до птици. Глогът е известен с белия си, силно ароматен цвят. Младите листа са годни за консумация. Има тъмночервени плодове, известни като “haws”.

Съдържание за Глог (Crataegus)

Какъв е биохимичния състав на билката?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • полифеноли
 • винена киселина
 • флавоноидни съединения

Къде расте билката Глог (Crataegus)

Глогът, е растителен вид, който се среща в умерените райони по целия свят. Растението произхожда от Европа, Северна Америка и Азия и често се среща в горите, живите плетове и край пътищата. Глогът е широко разпространен и натурализиран в други региони поради многобройните му лечебни и декоративни приложения. Растението е известно със своята издръжливост и способност да расте в различни типове почви, включително глинести, глинести и пясъчни. Освен това то вирее както в суха, така и във влажна среда, като предпочита добре дренирани почви. По отношение на климата глогът предпочита умерените зони с умерени температури и умерени валежи. Тази приспособимост е допринесла за разпространението на глога по целия свят, което го е превърнало в широко култивиран растителен вид.

Кои части на билката са най-полезни?

Плодове от глог:

Плодовете на растението глог са известни с това, че съдържат флавоноиди, като хиперозид и витексин, които имат антиоксидантни свойства. Тези съединения помагат за намаляване на оксидативния стрес в организма, който може да доведе до различни здравословни проблеми. Известно е също, че плодовете на глог подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, като намаляват кръвното налягане, подобряват притока на кръв и намаляват нивата на холестерола.

Листа от глог:

Листата на растението глог съдържат съединения като олигомерни процианидини, за които е доказано, че имат антиоксидантни свойства. Известно е също, че листата на глог имат диуретични свойства, което означава, че могат да помогнат за увеличаване на производството на урина, което може да бъде от полза за хора с високо кръвно налягане или отоци.

Цветове на глог:

Цветовете на глог съдържат съединения като флавоноиди и тритерпеноиди, които имат противовъзпалителни свойства. Известно е също, че цветовете на глог имат леки седативни свойства, което ги прави полезни за хора с тревожност или безсъние.

Кора от глог:

Кората на растението глог съдържа съединения като олигомерни процианидини и флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства. Известно е също, че кората от глог има противовъзпалителни свойства и може да бъде полезна за хора с храносмилателни проблеми.

Кога е най-добре да се бере Глогът?

Глогът (Crataegus) е растителен вид, който често се използва заради лечебните си свойства. Когато става въпрос за събиране на глог за приготвяне на лекарства, чайове и други билкови лекарства, моментът на събиране е от решаващо значение. Идеалното време за бране на глог е в края на лятото или началото на есента, когато растението е в пълен цъфтеж и плодовете са узрели. По това време растението е в своя пик по отношение на активните си съединения, включително флавоноиди и олигомерни процианидини, които са отговорни за ползите му за здравето. Важно е да събирате плодовете, когато са напълно узрели и са придобили яркочервен цвят, тъй като тогава те съдържат най-висока концентрация на полезни съединения. Важно е също така да се събира реколтата по устойчив начин, като се взема само това, което е необходимо, и се оставя достатъчно количество, за да може растението да продължи да се развива. Като се събира глогът в подходящото време и по отговорен начин, може да се използва пълният му потенциал за използване в природни средства за защита на здравето.

Интересни истории, митове и легенди за билката

Глогът е бил символ на любов и защита в историята и има много легенди и истории, свързани с този растителен вид. Една от най-интересните легенди, свързани с глога, е връзката му със света на феите. В келтския фолклор се смята, че глогът е врата към царството на феите и че растението се пази от тях. Глогът често е наричан “майско дърво” и се свързва с месец май, когато растението е в пълен цъфтеж. Според легендата отсичането на глог или нарушаването на целостта на глогов храст може да донесе лош късмет или да разгневи феите, което да доведе до нещастие. Смята се, че феите изпитват голяма почит към глога и го използват за своите магически цели. Дори и днес много хора вярват в магическите и защитни свойства на глога и той продължава да бъде популярен символ на любовта, защитата и света на феите в съвременния фолклор и митология.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Глог (Crataegus)

Полезни действия на билката

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Глог.

 • Бори се с възпалението

Глогът може да има противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят здравето ви.Изследванията са установили, че хроничното възпаление е свързано с много заболявания, включително диабет тип 2, астма и някои видове рак.

 • Справя се с депресията

Установено е, че глогът има лек седативен ефект. Това може да бъде от полза за хората, които страдат от тревожност, тъй като може да намали симптомите на тревожност.

 • Понижава кръвното налягане

Изследвания показват, че глогът може да действа като вазодилататор, което означава, че може да отпусне свитите кръвоносни съдове, като в крайна сметка понижи кръвното налягане.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за понижаване на холестерола, подпомага храносмилането, подмладява, подобрява сърдечната дейност.

Възможни нежелани реакции от приема на Глог (Crataegus)

Глогът обикновено се счита за безопасен за повечето хора, когато се консумира в умерени количества. Въпреки това има някои потенциални отрицателни ефекти, които трябва да се отбележат. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Стомашно-чревни проблеми  – Глогът може да причини храносмилателни проблеми като гадене, стомашно разстройство и диария при някои хора. Тези симптоми могат да бъдат сведени до минимум, като се започне с ниска доза и тя постепенно се увеличава.
 • Ниско кръвно налягане – Глогът може да понижи кръвното налягане, което може да е от полза за хора с високо кръвно налягане. При хора с нормално или ниско кръвно налягане обаче той може да доведе до твърде ниско кръвно налягане, което да доведе до замайване, припадък или други проблеми.
 • Алергични реакции – Някои хора могат да бъдат алергични към глог и да изпитат симптоми като сърбеж, подуване и затруднено дишане.

Статии за билката Глог (Crataegus)

Продукти с Глог

 • 44,00 лв.

  В наличност

  Купи
 • 176,00 лв.

  В наличност

  Купи
Статии за билката

Надяваме се информацията за Глог (Crataegus) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни