Акне

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
akne

Акнето е много често срещано състояние на кожата, което причинява пъпки. Обикновено пъпките се появяват по лицето ви. Запушените пори причиняват акне. Тийнейджърите и младите хора най-често получават акне, но то може да се появи и в зряла възраст при много хора. Налично е лечение, което да изчисти акнето от кожата ви и да предотврати появата на белези.

Съдържание за Акне

Какво представлява Акнето?

Акнето е често срещано състояние на кожата, при което порите на кожата се запушват. Запушването на порите води до появата на черни точки, бели точки и други видове пъпки. Пъпките са пълни с гной, понякога болезнени, подутини по кожата.

Медицинският термин за акне е acne vulgaris.

Съдържание за Акне

Какви са видовете Акне?

Съществуват няколко вида акне, включително:

 • Гъбично акне (фоликулит от вида pityrosporum): Гъбичното акне се появява, когато в космените фоликули се натрупват дрожди. Те могат да бъдат сърбящи и възпалени.
 • Кистозно акне: Кистозното акне причинява дълбоки, пълни с гной пъпки и възли. Те могат да причинят белези.
 • Хормонално акне: Хормоналното акне засяга възрастни, които имат свръхпроизводство на себум, който запушва порите им.
 • Възловидно акне: Нодуларното акне е тежка форма на акне, която причинява пъпки по повърхността на кожата и нежни, възловидни бучки под кожата.

Всички тези форми на акне могат да повлияят на самочувствието ви, а кистозното и нодуларното акне могат да доведат до трайно увреждане на кожата под формата на белези. Най-добре е да потърсите помощ от медицинско лице навреме, за да може то да определи най-добратаите възможности за лечение за вас.

Честота на проблема

Ако имате акне, знайте, че не сте сами. Акнето е най-често срещаното състояние на кожата, с което хората се сблъскват. Приблизително 80% от хората на възраст между 11 и 30 години имат поне лека форма на акне.

Какви са симптомите на Акне?

Симптомите на акне по кожата включват:

 • Пъпки (пустули): пълни с гной подутини.
 • Папули: Малки, обезцветени подутини, често червени до лилави или по-тъмни от естествения цвят на кожата ви.
 • Черни точки: Запушени пори с черен връх.
 • Бели точки: Запушени пори с бял връх.
 • Възелчета: Големи бучки под кожата, които са болезнени.
 • Кисти: Болезнени бучки под кожата, пълни с течност (гной).

Акнето може да бъде леко и да предизвиква няколко случайни пъпки или да бъде умерено и да предизвиква възпалителни папули. Тежкото акне причинява възли и кисти.

В следствие на какво се получава Акне?

Запушените космени фоликули или пори причиняват акне. Космените фоликули са малки тръбички, в които се съхранява един косъм. Има няколко жлези, които се вливат в космените фоликули. Когато в космения фоликул има твърде много материал, се получава запушване. Порите ви могат да се запушат с:

 • Себум: Мазна субстанция, която осигурява защитна бариера за кожата.
 • Бактерии: Малки количества бактерии естествено живеят върху кожата ви. Ако имате твърде много бактерии, те могат да запушат порите ви.
 • Мъртви кожни клетки: Кожните ви клетки се изхвърлят често, за да освободят място за растеж на нови клетки. Когато кожата ви освобождава мъртви кожни клетки, те могат да се заклещят в космените фоликули.
 • Когато порите ви се запушат, веществата запушват космения фоликул, създавайки пъпка. Това предизвиква възпаление, което усещате като болка и подуване. Възпалението може да се види и чрез промяна на цвета на кожата, например зачервяване около пъпката.

Причинители на акне

Някои неща в заобикалящата ви среда допринасят за появата на акне или могат да влошат акнето, включително:

 • Носене на плътно прилепнали дрехи и аксесоари за глава, като шапки или пък дори спортни каски.
 • Замърсяването на въздуха и някои метеорологични условия, особено високата влажност на въздуха.
 • Използване на мазни продукти за лична хигиена, като тежки лосиони и кремове, или работа в област, в която редовно влизате в контакт с мазнини, като например работа в ресторант с мазнина за пържене.
 • Стрес, който увеличава хормона кортизол.
 • Страничен ефект на лекарство.
 • Пипане на акнето.

Храни, които причиняват акне

Някои проучвания свързват определени храни и диети с акнето, като например:

 • Обезмаслено мляко.
 • Суроватъчен протеин.
 • Диети с високо съдържание на захар.

Въпреки че диетите с високо съдържание на захар могат да доведат до поява на акне, шоколадът не е пряко свързан с акнето.

За да намалите риска от акне, избирайте да се храните балансирано и пълноценно с много пресни плодове и зеленчуци, особено богати на витамин С и бета-каротин, който помага за намаляване на възпаленията.

Хормони и акне

Акнето до голяма степен е хормонално състояние, което се определя от андрогенните хормони (тестостерон). Това обикновено се активизира през тийнейджърските и младежките години. Възможно е да забележите, че акнето се образува и по време на менструацията ви в резултат на хормоналната активност. Чувствителността към този хормон – в съчетание с бактериите по повърхността на кожата и веществата, отделяни от жлезите на тялото ви – може да доведе до появата на акне.

Възможни усложнения от заболяването Акне?

 • Белези: Ако акнето не се лекува правилно или стане тежко, то може да причини белези, които могат да бъдат трайни.
 • Хиперпигментация: Акнето може да остави след себе си тъмни петна по кожата, чието избледняване може да отнеме месеци( следвъзпалителна хиперпигментация).
 • Психологически ефекти: Акнето може да има отрицателно въздействие върху самочувствието и психичното здраве на човека, като предизвиква чувство на срам, тревожност и депресия.
 • Инфекция: В тежки случаи акнето може да се инфектира, което води до болезнени и възпалени възли или кисти.
 • Разпространение на акнето: Пипането или изстискването на лезиите от акне може да доведе до разпространение на бактериите и мазнините в други части на кожата, което да доведе до появата на още акне.

Как се диагностицира Акне?

Медицинският специалист може да диагностицира акнето по време на преглед на кожата. По време на прегледа лекарят ще огледа внимателно кожата ви, за да научи повече за симптомите ви. Освен това той може да ви попита за рисковите фактори за акне.

Как се овладява заболяването?

Съществуват няколко начина за лечение на акне. Всеки вид лечение се различава в зависимост от възрастта, вида на акнето и неговата тежест. Лекарят може да ви препоръча да приемате перорални лекарства, да използвате лекарства за локално приложение или да използвате медикаментозни терапии за лечение на кожата ви. Целта на лечението на акне е да се спре образуването на нови пъпки и да се излекуват съществуващите петна по кожата ви.

Локални лекарства за акне

Вашият доставчик на здравни услуги може да ви препоръча да използвате локални лекарства за лечение на акне, за да третирате кожата си. Можете да втриете тези лекарства директно върху кожата си, както бихте направили с лосион или овлажнител. Те могат да включват продукти, които съдържат една от следните съставки:

 • Бензоил пероксид: Той се предлага като продукт без рецепта под формата на гел или измиващ препарат. Той е насочен към повърхностните бактерии, които често влошават акнето. По-ниските концентрации и формулите за измиване са по-малко дразнещи за кожата ви.
 • Салицилова киселина: Тя се предлага без рецепта за акне като почистващ продукт или лосион. Тя помага за отстраняване на горния слой на увредената кожа. Салициловата киселина разтваря мъртвите кожни клетки, за да предотврати запушването на космените фоликули.
 • Азелаинова киселина: Това е естествена киселина, която се съдържа в различни зърнени култури като ечемик, пшеница и ръж. Тя убива микроорганизмите по кожата и намалява подуването.
 • Ретиноиди (производни на витамин А): Ретинолът, който се предлага без рецепта, разбива черните и белите точки и помага за предотвратяване на запушването на порите – първите признаци на акне. Повечето хора са кандидати за ретиноидна терапия. Тези медикаменти не са точково лечение и трябва да се използват върху целия участък от кожата, засегнат от акне, за да се предотврати образуването на нови пъпки. Често се налага да ги използвате в продължение на няколко месеца, преди да забележите положителни резултати.
 • Антибиотици: Антибиотиците за локално приложение като клиндамицин и еритромицин контролират повърхностните бактерии, които влошават и причиняват акне. Антибиотиците са по-ефективни, когато се комбинират с бензоил пероксид.
 • Дапсон: Дапсонът е гел за локално приложение, който също има антибактериални свойства. Той лекува възпалено акне.

Орални лекарства за акне

Пероралните лекарства за акне са хапчета, които приемате през устата, за да изчистите акнето си. Видовете перорални лекарства за акне могат да включват:

 • Антибиотици: Антибиотиците лекуват акне, причинено от бактерии. Обичайните антибиотици за акне включват тетрациклин, миноциклин и доксициклин. Те са най-подходящи за умерено до тежко акне.
 • Изотретиноин : Изотретиноинът е перорален ретиноид. Изотретиноинът свива размера на мастните жлези, което допринася за образуването на акне.
 • Контрацептиви: Употребата на някои контрацептиви понякога може да помогне на жени и хора с AFAB, които имат акне.
 • Хормонална терапия: Хормоналната терапия е полезна за някои хора с акне, особено ако имате акне по време на менструация или нередовна менструация, причинена от излишък на андроген (хормон). Хормоналната терапия се състои от ниски дози естроген и прогестерон (противозачатъчни таблетки) или лекарство, наречено спиронолактон, което блокира действието на някои хормони на нивото на космените фоликули и мастните жлези.

Допълнителни терапии за лечение на акне

Ако лекарствата за локално или перорално приложение не действат добре при акне или ако имате белези от акне, лекарят може да препоръча различни видове терапии за акне, за да изчисти кожата ви, включително:

 • Стероиди: Стероидите могат да лекуват тежко акне с инжекции в големи възли, за да се намали възпалението.
 • Лазери: Лазерите и светлинната терапия лекуват белези от акне. Лазерът доставя топлина на увредения колаген под кожата ви. Така се разчита на реакцията на тялото ви за заздравяване на рани, за да се създаде нов, здрав колаген, който насърчава растежа на нова кожа, за да го замени.
 • Химически пилинг: При тази процедура се използват специални химикали за отстраняване на горния слой стара кожа. След премахването на горния слой кожа новата кожа израства по-гладка и може да намали белезите от акне.

Как се лекува акне с антибиотици?

Антибиотиците са лекарства, които са насочени срещу бактериите. Някои от тях, използвани за лечение на акне, могат да намалят и възпалението. Бактериите могат да запушат порите ви и да причинят акне. Антибиотиците са отговорни за:

 • Блокиране на проникването на бактерии в тялото ви.
 • Унищожават бактериите.
 • Предотвратяване на размножаването на бактериите.
 • Лекарят ще ви препоръча антибиотици, ако имате акне, причинено от бактерии, или ако имате инфекция. Антибиотиците отстраняват инфекцията, ако бактериите попаднат в изскочила пъпка, която може да се подуе и да стане болезнена. Това лекарство не е лек за акне и не трябва да го приемате дългосрочно за лечение на акне.

Билкова терапия при борба с Акне

 • Масло от чаено дърво: Маслото от чаено дърво има антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективна билка за лечение на акне. То може да помогне за намаляване на възпалението, зачервяването и подуването, свързани с акнето.
 • Алое вера: Алое вера съдържа салицилова киселина и сяра, за които е известно, че са ефективни при лечението на акне. То има и противовъзпалителни свойства, които могат да успокоят раздразнената кожа.
 • Зелен чай: Зеленият чай има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и зачервяването, свързани с акнето. Той също така съдържа полифеноли, които могат да помогнат за регулиране на производството на себум.
 • Невен: Невенът има противовъзпалителни и антисептични свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на инфекцията, свързана с акнето. Той също така може да помогне за успокояване и заздравяване на раздразнената кожа.
 • Куркума: Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антибактериални свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и предотвратяване на бактериалния растеж, свързан с акнето. Тя може да помогне и за подобряване на цялостното здраве на кожата.

Средства и лекове за превенция на Акнев домашни условия

Не можете напълно да предотвратите появата на акне, особено по време на хормоналните промени, но можете да намалите риска от появата му, като:

Миете лицето си ежедневно с топла вода и почистващ продукт за лице.
Използвате овлажняващ крем, който не съдържа масла.
Използвате “некомедогенни” продукти за грим и премахване на грима в края на всеки ден.
Държите ръцете си далеч от лицето си.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Посетете медицинско лице веднага щом забележите пъпки, за да можете да започнете лечение веднага, преди да се появят белези. Ако използвате средство за лечение на акне, което не действа за изчистване на акнето или причинява дразнене на кожата, като сърбеж или промяна на цвета на кожата, също посетете лекар. 

Статии за Акне

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Акне

 • 29,00 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Акне е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни