Ние от Здравитал, подкрепяме хората, здравето и природата. Ето защо сме подбрали страхотна гама от различни рецепти, с които да подсилвате здравето, да разнообразявате храната, а защо не и да ви помогнем да станете любители на кулинарията. В днешната полезна рецепта ще ви дадем идея за лесен чипс от Салвия.
Съдържание
Защо да ядем Салвия?
Рода на салвията традиционно се отличават с антиоксидантното си действие и способността си да подобряват функциите на “главата и мозъка”, да подобряват паметта, да ускоряват сетивата и да забавят свързания с възрастта когнитивен упадък. Листата на Салвия съдържат различни биоактивни съединения, включително етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини, които осигуряват редица ползи за здравето. Ако искате да прочетете повече информация за растението, натиснете тук.
Необходими съставки
- 20 пресни листа от Салвия (градински чай) с голям размер, или повече в зависимост от големината им
- 1 чаша универсално брашно
- щипка фина сол
- 3/4 до 1 чаша студена газирана вода
- фъстъчено или рапично олио за пържене
Как да приготвим
- В средно голяма купа смесете брашното и солта.
- Налейте водата малко по малко и разбийте (или разбъркайте с вилица) до получаването на гладко тесто. Оставете да се охлади в хладилника за 30 минути.
- В среден по големина тиган загрейте около 2 см олио, докато стане горещо, но не пушещо.
- Работете на малки порции, по 3-4 листа, за да предотвратите залепването.
- Потопете листата градински чай в тестото, за да се покрият напълно, включително и стъблото.
- Пържете, докато станат леко златистокафяви и хрупкави от двете страни, като обръщате веднъж.
- Прехвърлете в голяма чиния, застлана с хартиени кърпи, за да се отцеди излишното масло. Поръсете със сол и сервирайте горещи.
- Насладете се!
Заключение
Да готвим за себе си и семейството си е истинско щастие. А за най-близките да приготвяме здравословни храни е на първо място. Ако рецептата Ви е харесала, разгледайте и другите рецепти, с билки и полезни разстения.