10 лесни и вкусни рецепти с екстра върджин зехтин

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Екстра върджин зехтин – един от най-здравословните овкусители в домашната кухня, който освен леко горчив вкус има и силен аромат, добра текстура и невероятни полезни свойства, които ще ви помогнат да се справите с излишните килограми и да водите здравословен начин на живот.

Един от най-подходящите за следващите рецепти е зехтин Donlope от Здравитал. Зехтинът Donlope е органично масло, получено от маслини от сортовете Рicuda, Picual и Hojiblanca, в техния оптимален момент на съзряване (veraison), което го прави истинско “зелено злато”. Продуктът е 100% екстра върджин зехтин и ви гарантира качество и наситен вкус. 

За да ви покажем, че зехтинът лесно и изключително бързо може да влезе във вашата кухня, ви представяме 10 невероятно лесни и изключително вкусни рецепти със зехтин.

Загрейте фурните и да започваме с любимият на всички хляб!

Хрупкав плосък хляб с розмарин и зехтин

Няма нищо по-хубаво от домашно приготвения хляб. Той е полезен, набавя ни необходимите фибри и ни помага да се заситим за по-дълго време.

Необходими продукти:

230 грама пълнозърнесто брашно/ може да използвате и обикновено

1 супена лъжица нарязан розмарин, плюс 2 клончета

1 чаена лъжичка сода бикарбонат

¾ чаена лъжичка сол

125 мл вода

75 мл зехтин (отделете си и допълнително за намазване)

Сол на вкус

Загрейте фурната до 220C градуса. В купа смесете пресятото брашно, нарязания розмарин, содата бикарбонат и солта. Направете кладенче в центъра, след това добавете водата и олиото и постепенно разбърквайте брашното с дървена лъжица, докато се образува тесто. Разделете тестото на 3 парчета, покрийте 2 от тях с кърпа, а другото разточете и поставете в тавичка, около 25 см., с предварително поставен лист хартия за печене.

Зехтинът се намазва отгоре. Разпръснете отгоре розмарин и морска сол. Печете на предварително загрята фурната, докато стане бледо златиста и покафенее на петна – за около 8-10 минути. Повторете това и с останалите две топки тесто.

Салата от брюкселско зеле, зехтин, лимон и пекорино

Брюкселското зеле се използва масово в домовете на англичаните, но това не пречи да разнообразим храната у дома с нещо ново и непознато.

Необходими продукти за 6 порции:

450 г брюкселско зеле

5 супени лъжици зехтин екстра върджин

½ ч. л. Сол

3 ½ с. л. Прясно изцеден лимонов сок

½-1 ч. л. Цели зърна черен пипер

115 г Натрошено сирене пекорино или настъргано

Изплакнете добре брюкселското зеле и го подсушете. Отстранете всички обезцветени външни листа, след това разрежете кълновете наполовина, по дължина, след което ги прехвърлете в голяма плитка купа за сервиране. Капнете малко мазнина върху кълновете, поръсете със сол и добавете лимоновия сок и черния пипер. За финал поръсете със сиренето и готово.

Спагети със зехтин, лют пипер и чесън

Макар рецептата на пръв поглед да изглежда обикновена, приготвена с правилните съставки и необходимата любов, може да се превърне в истински шедьовър, който с малко усилия да поднесете на вашите гости. 

Необходими продукти за 4 порции

400 г спагети

200 мл екстра върджин зехтин

3 скилидки чесън, ситно нарязан

1 люта чушка, ситно нарязана/ може да използвате лют червен пипер

Голяма шепа магданоз ситно нарязана

сол

Сварете спагетите в подсолена вода, докато станат ал денте ( леко сурови ). Междувременно загрейте олиото в тиган на слаб огън и запържете чесъна за 1-2 минути, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете лютата чушка и магданоза. Подправете със сол и варете 3 минути, като от време на време разбърквате.

Когато спагетите са готови, отцедете ги и ги добавете към соса, след което оставете за минута на тих огън, преди да сервирате.

Patatas a lo pobre (картофи на бедняка)

Тази испанска класика е идеалният акомпанимент към всяко ястие от месо или риба.

Необходими продукти за 4 порции

1 голяма глава лук, тънко нарязана

4 средни картофа, обелени и нарязан на филийки

1 голяма зелена чушка, почистена и тънко нарязана

2 супени лъжици оцет

200 мл зехтин

Сол и черен пипер

Смесете лука, картофите и чушката, подправете със солта, черния пипер и оцета. Загрейте зехтина в голям тиган на умерен огън и добавете зеленчуковата смес. Печете около 20 минути, като разбърквате от време на време. Зеленчуците трябва да са меки. Сервирайте като гарнитура на месо или риба.

Курабийки със зехтин

Повечето типични италиански курабийки се приготвят с масло, но тази рецепта използва зехтин вместо това, създавайки вкуса на курабийките една идея по-наситен.

Необходими продукти:

230 мл екстра върджин зехтин

170 гр захар

130 гр кафява захар

1 шушулка ванилия

1 лимонова кора

2 яйца

1 супена лъжица мляко

330 гр обикновено брашно, пресято

Щипка сол

1 ч. л. Сода бикарбонат

Смесете зехтина, захарта, ванилията и лимоновата кора. Добавете яйцата и млякото и разбъркайте добре, след това добавете пресятото брашно, солта и содата бикарбонат и оставете тестото да втасва за 24 часа. Загрейте фурната до 170 градуса. Разточете тестото на малки топчета, изравнете леко, след това печете във фурната за 8-10 минути, до златисто кафяво. Сервирайте с кафето.

Foudjou (меко сирене в зехтин с билки)

Французите освен с франзелите си са добре познати и с прекрасните си намазки със сирене, приготвени у дома.

Необходими продукти:

150 г меко козе сирене

90 г твърдо козе сирене

2 ч. л. Листа от мащерка

1 с. л. Бренди

2 с. л. Екстра върджин зехтин

Пасирайте мекото сирене в купа. Настържете на ситно твърдото сирене, заедно с мащерката прибавете към пасираното сирене. Добавете брендито и пасирайте отново. След като е готово добавете и зехтина. Сместта я приберете в буркан и я оставете да се охлади в хладилника за две седмици.

Торта от шам фъстък, кардамон и зехтин

Тортите трябва да са сладки и много вкусни. Тази определено ще ви изненада с интересния си вкус и нестандартните съставки.

Необходими продукти:

200 г шам-фъстък

8 шушулки кардамон

100 г полента

1 ч. л. Сода бикарбонат

50 г масло

175 мл екстра върджин зехтин

3 средни яйца

200 г захар

1 лимон

Загрейте фурната до 170 градуса. В тава поставете шам-фъстъците и печете във фурната за 3 минути. Извадете и оставете настрана да се охладят. Смелете кардамона и шам-фъстъците. Смесете в голяма купа с полентата и содата бикарбонат и разбъркайте. Поставете маслото и зехтина в малък тиган на слаб огън, докато маслото се разтопи, след което го махнете от котлона, за да се охлади. Във втора голяма купа разбъркайте с мксер яйцата и захарта. Получената гъста смес се прибавя към останалите сухи съставки, а към тях се прибавя и разтопеното масло със зехтина. Добавете сока от 1 лимон и разбъркайте добре. Изсипете в намазнена тава и печете 45-50 минути. Сервирайте тортата при желание със сметана или поръсена с пудра захар.

Билков зехтин за намазване

Повечето от нас имат спомен за препечени филийки с олио и шарена сол. Тази рецепта ви гарантира същия невероятен вкус, но е значително по-здравословна и една идея по-вкусна.

Необходими продукти:

3 супени лъжици пресни нарязани билки (като мащерка, розмарин и др.)

½ чаена лъжичка сол

¼ чаша зехтин екстра върджин

Комбинирайте всички съставки в купичка и намажете върху препечен хляб. Можете да използвате сместта за направа на брускети.

Сьомга, поширана в екстра върджин зехтин

Обичаната от всички почитатели на здравословното хранене сьомга е още по вкусна и лесна за приготвяне с тази невероятна рецепта:

Необходими продукти:

4 филета сьомга

Зехтин

50 гр Масло

2-3 стръка Целина

1 лимон

Сол и черен пипер на вкус

В загрят тиган сложете маслото, за да се разтопи. Поставете филетата сьомга и оставете да се пекат за 20 минути на слаб огън. Ако по време на изпичането по рибата се образуват бели топчета, това означава, че печете рибата на висока температура. Белите топчета са протеин от рибата и са напълно безопасни. След като изпечете рибата сервирайте, като поръсите с екстра върджин зехтин, сокът от 1 лимон, покриете с малко целина и овкусите с малко сол и черен пипер.

Сотирани аспержи с чесън

Аспержите са едни от най-полезните зеленчуци. Рядко използвани в българската кухня, аспержите са новата мода в кулинарията.

Необходими продукти:

2 супени лъжици екстра върджин зехтин

1 връзка аспержи

2 скилидки чесън ситно нарязани

сол и черен пипер на вкус

Изплакнете аспержите с хладка вода, за да премахнете песъчинките. Отчупете стъблата. Загрейте зехтина в голям тиган на умерен огън. Добавете ситно нарязания чесън и гоставете да добие златист вид за около 30 секунди. Добавете аспержите и гответе, докато аспержите станат яркозелени и хрупкави, около 5 до 7 минути. Сервирайте, като овкусите със сол и черен пипер. Аспержите са подходящи за гарнитура към риба или месо.

Ще очакваме да ни споделите резултатите след като опитате да приготвите някоя от рецептите. А защо не и да се поглезите като си приготвите всяка една? Очакваме мнения!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни