Катаракта и зелен чай. Спешни състояния в офталмологията. – “Aкадемия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кои са основните очни заболявания? Тук ще разберем как билките помагат при зрителни здравословни проблеми и каква е полезната връзка между катаракта и зелен чай.

Катаракта и зелен чай

Зелен чай

Зеленият чай съдържа вещества, наречени катехини, които са мощни антиоксиданти. Тези съставки имат способността да намаляват възпалителните процеси в тялото и да предпазват клетките от увреждания. Това е особено важни за очите, тъй като те ежедневно са изложени на вредни външни влияния от околната среда. Катехините подпомагат зрението чрез намаляване на оксидативния стрес. Това е процес, при който свободите радикали в тялото увреждат клетките. Зеленият чай редуцира този стрес, като по този начин предпазва лещата на окото. Освен това билката съдържа лутеин и зеаксантин. Те притежават мощни антиоксидантни свойства. Каротиноидите се натрупват в очната ретина като филтрират вредните ултравиолетови лъчи и синя светлина.

Също така зеленият чай стимулира микроциркулацията на кръвта в очите, което е важно за поддържането на правилната им функция. Това се дължи на подобрената доставка на кръв и хранителни вещества – процес, който помага регенерацията на тъканите. Така може да се забави развитието на катаракта.

Полифенолите в зеления чай са свързани с намаляване на риска от развитие на различни зрителни заболявания, включително глаукома. Полезните съединения заздравяват сетивните органи и ги защитават от вредните влияния. Поради съдържанието на аминокиселината теанин, зеленият чай има успокояващ ефект за зрението. Това прави билката подходяща за пациенти, страдащи от синдром на сухота в очите или други раздразнения. Позитивна роля за нормалното виждане играят витамините А, С, Е, както и минералите – цинк, селен. Всички изброени съставки дават редица предимства и благоприятни влияния за здравето от приема зеления чай и се оказва, че връзката между катаракта и зелен чай е изключително благоприятна

Катаракта

Катарактата представлява мътно петно, което се образува върху лещата на окото. Лещата от своя страна е прозрачна, гъвкава структура, изградена предимно от протеини (кристалини). С напредване на възрастта тези протеини се разрушават и така става образуването на мътните зони, които отслабват зрението. Състоянието би могло да се опише сякаш гледате света през мръсен прозорец. Катарактата има постепенно прогресиращо действие и в даден момент силно влошава качеството на живот.

Протеините в лещата започват да се разграждат около 40-годишна възраст. Обикновено липсват сериозни симптоми през следващите двадесет години. Някой медицински състояния, като диабета, биха могли да влошат положението по-рано. Трябва да имаме предвид, че освен възрастова катаракта, съществува травматична и педиатрична такава – тоест здравословният проблем е възможно да засегне всякаква възрастова група.

Сред характерните симптоми на заболяването са:

  • Замъгляване на зрението;
  • Промени в цветовото възприятие – Цветовете могат да изглеждат по-бледи или по-малко ярки;
  • Чувствителност към светлина;
  • Затруднено нощно виждане;
  • Нужда от по-ярка светлина при четене;
  • Двойно виждане.

Билково лечение

Освен ползите, които видяхме при връзката между катаракта и зелен чай, други билки, които биха помогнали са:

  • Гинко билоба – Съдържа вещества, наречени гинколиди, които помагат за подобряване на кръвната циркулация в очите. По-качественото циркулиране стимулира поддържането на нормален приток на кръв и хранителни вещества към лещата и други очни части. Освен това гинко билобата съдържа антиоксиданти, които защитават очите от свободни радикали;
  • Зелен чай – Билката съдържа категини, които са силни антиоксиданти. Тези вещества помагат за намаляване на възпалението в очите, което често съпътства развитието на катаракта. Зеленият чай регулира обмяната на течността в очите, което съхранява оптималната хидратация на лещата;
  • Боровинки – Те се отличават с богато съдържание на антоцианини – антиоксиданти, които възстановяват  тъканите в очите. Антоцианините спират възпалителните процеси и предпазват сетивните органи от вредни външни фактори, включително ултравиолетовата светлина;
  • Куркума – Съставката има в себе си куркумин – антоксидантно вещество, притежаващи антиинфламаторни способности. Това спира възпалението, укрепва защитата срещу свободни радикали;
  • Глог – Съставката се използва за подпомагане на здравето на съдовете и нормалната кръвна циркулация. Ако говорим за катарактата, именно подобрената циркулация увеличава притока на кислород и хранителни вещества до очите.

Прочети повече” Състоянието катарактата : Основни характеристики на заболяването

Катаракта и зелен чай

Спешни състояния в офталмологията. Заболявания на ретината.

Професор Божимир Петровски е един от най-известните офталмолози в България с 50-годишен медицински опит и редица специализации в чужбина. Професор Петровски участва в предаването „Академия Здравитал“, за да обсъди най-сериозните очни болести и по-специално заболяванията на ретината.

Природата е направила така, че окото да се пази от всякакви травми. Затова то е вкарано навътре и е защитено чрез кост, наречена орбита. Въпреки това, очите са лесно раними. В следващите редове ще представим на вашето внимание най-тежките травматични състояния, които водят до слепота. Очният травматизъм би могъл да бъде разделен под няколко класификации – битов, детски, транспортен, промишлен, селскостопански. Нараняванията биха могли да се дължат на термични, химични и лъчеви изгаряния или контузии на очната ябълка и придатъците. Възможно е травмите да бъдат проникващи или непроникващи, с или без чуждо тяло.

Ако външните предмети се забият в лещата и тя помътнее, в последствие двата елемента трябва да се премахнат. Така бива образувана травматичната катаракта. Клиничната картина при тези случаи е свързана на първо време с кръвоизлив. Към нежеланите реакции прибавяме оток. Пациентът започва да чувства, че нещо му пречи и вижда сянка отдолу. Тоест, централното зрение още не е нарушено, но периферното такова вече отсъства. Щом елементът попадне в задния полюс – папилата, в макулата или на 4-5 милиметра от нея, тогава човек започва да вижда едно голямо петно, където и да погледне.

Възможни наранявания след фронтален удар

Директната травма върху роговицата води след себе си до редица специфични състояния и усложнения. Понякога травмата може да натисне очната ябълка и да се получи фрактура на дъното на орбитата с разкъсване. Такива удари водят след себе си до оток, побеляване на ретината, с кръвоизливи или отделяне на ириса от корена му. Ако има забиване в стъкло, е възможно срязване на клепача и засягане на зрителния нерв. Тогава около става леко издадено.

Всички, които работят в  химическата промишленост, трябва да носят специални очила, за да предпазват очите си. В случай, че определени киселини (сярна, азотна, фосфорна или други) засегнат зрението, това не е толкова фатално. Стига се до коагулационна некроза, тя не прониква в дълбочина. Основите (натриева, калиева, амоняк и др.)водят до по-сериозни последствия и дълбоко засягане. При заливане с основи или киселини, веднага трябва да бъде направена обилна промивка с вода, за да бъде намалена и разредена концентрацията.

Възпалителни заболявания на роговицата

Над 90 процента от възпалителните проблеми започват повърхностно. Грам-положителните коки се дължат на стафилококи аериус, анаеробни стрептококи, а грам-положителните бацили – на дифтерия или дифтериодни бацили. Към вредните отрицателни бактерии причисляваме ешерихия коли, анаеробните бацили и други.

При бактериалния кератит лигавицата на окото е токсично променена и прави малки микрокръвоизливи. Освен това роговицата е оточна, структурата на ириса не се вижда, отгоре има гноен участък. Херпетичните кератити представляват всички състояния, които при един обикновено грип, водят до потъмняване на роговицата. Това се отнася и за ковид-19, едно от неговите възможни усложнения е очното възпаление в предните сегменти. Херпетичните проблеми са обратими, лечими състояния.

Проблеми в ретината и орбитата

Говорим за съдови заболявания. Представляват остри, спешни клинични случаи. На първо място подчертаваме диабетната ретинопатия. Тя създава условия за тромбози. Има цялостна нарушена циркулация. Заболяването има две форми, слепотата засяга около 30-40 милиона души в арабския свят. Когато човек има ретинопатия на базата на диабет или хипертония и пациентът се зарази с коронавирус, в голям процент се стига до тромбозиране или емболия. Проблемите вървят и с изменения в сърдечно-съдовата система, които водят до венозен очен оток. Тогава има засягане на зрението, проблеми в макулата, кръвоизливи, прекъснат ход на съдовете. Ако една жена има гонорея и тя не се лекува, нейното новородено бебе би могло да прихване гонороичен конюнктивит. Това заболяване също е придружено от оток и гнойни зони.

Острото възпаление на орбитните тъкани е опасно заболяване, тъй като би могло сериозно да увреди очите и засегне фатално мозъка чрез тромб. Към тази графа причисляваме флегмона – гнойно възпаление. Обикновено  флегмона се получава след синузит или фокална инфекция. Заболяванията на слъзния апарат, изискващи спешна помощ, са остър флегмонозен дакриоцистит и остър дакриоаденит. От проблемите на предната урея чест е острият ииридоциклит. За глаукомата профилактиката най-важно е да се следи очното налягане. При някой форми на глаукомата това налягане е ниско, а при други – високо. Има вариант заболяването да доведе до слепота.

Съвет на специалиста

„Пазете окото като най-фин човешки орган, изнесен в периферията. То много лесно може да бъде поразено, а обикновено пораженията са трайни.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни