Етикета на храните – какво да гледаме и за какво да внимаваме?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Знаете ли какво точно консумирате всеки ден? Четенето и разбирането на етикета на храните е ключово за поддържане на здравословен начин на живот и осъзнат избор на продукти. В днешно време, когато пазарът е препълнен с обработени храни, които често съдържат скрити добавки, захари и мазнини, способността да се ориентираме в морето от информация на опаковките може да има огромно значение за нашето здраве. В тази статия ще ви научим как да четете етикетите на храните ефективно, като обърнем специално внимание на определени съставки и хранителни стойности, които изискват особено внимание.

Разбиране на етикета на храните

На етикетите на хранителните продукти обикновено се предоставя информация за калориите, въглехидратите, мазнините, протеините, влакнините, захарите, витамините и минералите. Важно е да се обърне специално внимание на следните аспекти:

  • Размер на порцията: Всички хранителни стойности са изчислени на базата на определен размер на порция. Сравняването на размера на порцията с количеството, което реално консумирате, може да ви даде по-точна представа за количеството калории и нутриенти, които приемате.
  • Процент на дневната стойност (%DV):Този показател помага да се разбере как една порция от продукта допринася за вашите дневни нужди от определени нутриенти, базирани на стандартна диета от 2,000 калории.
Етикета на храните - какво да гледаме и за какво да внимаваме?

Съставките на етикета на храните

Списъкът със съставките е също така много важен, като съставките са изброени в намаляващ ред на тяхното количество в продукта. Това означава, че първата съставка е тази, която присъства в най-голямо количество. Внимавайте за съставки като добавени захари, транс-мазнини и различни видове добавки, които могат да бъдат вредни при прекомерна консумация.

Алергени

За хората с хранителни алергии, разпознаването на алергените в списъка със съставки е от критично значение. В много страни законът изисква алергените да бъдат изброени в отделен раздел на етикета или да бъдат подчертани в списъка със съставки.

Хранителни твърдения на етикета на храните

Хранителните твърдения като „без захар“, „богато на фибри“ или „ниско съдържание на мазнини“ могат да бъдат полезни, но е важно да се разгледат в контекста на целия етикет. Понякога такива твърдения могат да бъдат заблуждаващи, ако не се вземат предвид други аспекти на хранителната стойност и съставките.

Срок на годност и партида

Срокът на годност и номерът на партидата са важни. Те проследяват свежестта на продукта и в случай на нужда от отзив на продукта от пазара. Винаги проверявайте датата на годност, за да сте сигурни, че продуктът е безопасен за консумация.

Прочети: Срок на годност на храните

Заключение

Знаейки как да четем и разбираме етикетите на храните, можем значително да подобрим здравословния си начин на живот. Въоръжени с тези знания, можем да избегнем заблуждаващия маркетинг и да избираме храни, които наистина подпомагат нашето здраве и благосъстояние. Помнете, че всяка стъпка към по-добро разбиране и прилагане на тази информация е стъпка към по-здравословен живот.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни