Състоянието катарактата : Основни характеристики на заболяването

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
sastoyanieto-katarakta

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Състоянието катаракта е едно от най-сериозните очни заболявания, които могат да засегнат човешкия организъм. Другото наименование е „перде“. В „Академия Здравитал“ бе засегнато всичко около проблема – причини, патогенеза, клиника и съвременно лечение. По този повод в предаването гостува проф. д-р Божимир Петровски. Той е сред водещите офталмолози в България. Специалистът въвежда лазерното лечение на ретината у нас, също така е съдействал за първият лазерен апарат, използван в България.

„Това е вероятно най-честият офталмологичен, очен проблем. Представлява потъмняването на лещата. То е много често, защото корелира тясно с напредването на възрастта…Може би е водещата причина за слепота.“ – с тези думи стартира водещият професор доктор Христо Деянов.

Очна анатомия

Окото би могло да се раздели на преден и заден сегмент. В предната част е включена роговицата, предната камера. После се вижда ирисът, който образува зеница. Реално погледнато зеницата е едно празно пространство, там бива фокусирана светлината. Отзад идва мястото на лещата. Тя тежи приблизително 220 милиграма, с дебелина от четири милиметра. Зад нея е залепено цялото стъкловидно тяло до ретината. Съществуват десет класически слоя на ретината. Интересно е да отбележим, че цветът на очите зависи от този на ириса. Очната ябълка и нейната правилна структура определя какъв образ виждаме и как той бива обработван. След 50-55 години стъкловидното тяло се променя, идва нарушението на колагеновите нишки – тук здравословното ежедневие е превенция. Като площ стъкловидното тяло е най-големият раздел в очния  анализатор.

В България операциите по смяна на лещите се покриват от Здравната каса, но самите медицински изделия са за сметка на пациентите. А цените варират от 700 до 3000 лв. Лещите биват монофокални, мултифокални, астигматични или комбинирани.

Същност на заболяването катарактата

състоянието катаракта

Катаракта е латински термин и означава „водопад“. Всъщност представлява помътняване на лещата, при което човек първоначално частично загубва зрението, а е възможна и пълната слепота. Болестта има развиващ характер. Отначало потъмняват външните слоеве, след това в резултат на деструкция (разрушаване) и метаморфоза за белтъчните протеини, в самата леща настъпват промени. Единственият вариант за поставяне на диагнозата е чрез просветление и биомикроскопия. Хиперматурата е „презряване“ на катарактата. Напредналата форма „крие“ възможности за изкривяване в очите (страбизъм). Състоянието се оперира под обща анастезия, корекцията става посредством контактна леща.

По последни данни, предоставени от професор Божимир Петровски, около 32 милиона души по света са слепи, като в 90 процента за случаите отговорно е „пердето“. В България при над 70-годишните, същият процент от хора има състоянието катаракта в някаква степен. „По-затворените“ нации регистрират повече диагностицирани с проблема.

Състоянието катаракта: Рискови фактори

Хората със светли ириси, живеещи в планините, имат завишен риск, тъй като по тези места има повече ултравиолетови лъчи. Това е допълнителна предпоставка за увреда на лещата и макулата.

Отделно, тези, които се пекат на силно слънце по плажовете, е препоръчително да носят очила с 100-процентова UV-защита, защото лъчите могат да проникват през кожата. Като препоръка към аудиторията маркираме да не се купуват черни чадъри, а такива с цветове, отразяващи светлината. Силното слънце, особено през лятото, е много опасно.

Като основен риск отбелязваме стареещият организъм. Този естествен процес засяга метаболизма, а оттам и лещата. Тя „диша“ и „живее“ само чрез дифузия и осмоза. Лещата няма нито съдове, нито съдове. Тя е много ранима по отношение външните фактори, няма самопочистващи способности. Тук като превенция идва здравословният начин на живот.

Допълнително предразполагащ рисков момент са системните заболявания на окото. От тях най-важен е диабетът, както и хипертонията. Към тази група добавяме дислипидемията, тетануса, болестта на Уилсън. За опасни считаме ревматичните проблеми, понеже биват лекувани с кортизон. Дори има отделна класификация, наречена кортизонова катаракта – тя е с необратим характер. Обикновено този вид болест идва, ако пациент е приемал повече от шест месеца кортикостероида.

Допълнителни опасности

Нестероидните противовъзпалителни средства в по-малка степен също увреждат зрението. Проблемът е, че те имат масово потребление, продаването им става дори без предписано от лекар рецепти.

Не бива да се прекалява и с лекарствата, имащи медни йони. Тези йони се отлагат като пръстен в определени зони.

Няма как да изключим генетичната предизпозиция. Ако родителите заболеят от състоянието катаракта, съществува реална опасност здравословният проблем да се прехвърли на техните деца.

Достатъчно опасни са пушенето (особено две-три кутии цигари дневно) и алкохолната консумация, те ерозират здравето.

Видове операции, лечение

състоянието катаракта

В днешно време медицината работи усилено затова да имаме медикаменти или капки, забавящи катарактата.  Например лутеинът има позитивно значение за макулата и ретината. Но самият проблем не може да бъде излекуван така. Единственото пряко лечение е оперативното. Хубаво е, че само след седмица-петнадесет дни зачервяването на склерата (бяла външна обвивка) изчезва.

Кои са най-добрите витамини за здравето на очите?

„От 25-годишен започнах да лекувам катаракти“ – констатация на професор Петровски.

В страната ни до 1972 година вариант за операция е била криоекстракцията. При нея се прави разрез на 180 градуса, държи се с шев отгоре и с меден екстрактор, който замразява лещата във всичките обвивки се екстрахира. Съвременните офталмолози не използват методиката, понеже тя е опасна, крие риск от скъсване на задната капсула на стъкловидното тяло.

Витректомията е операция, обхваща задния очен сегмент – най-труднодостъпните области. Това е микрохирургична интервенция, използват се специални техники и инструменти.

Най-често използваната опция в днешни дни е факоемулсификацията. Тя се прави навсякъде по света, освен, ако няма контраиндикации. Включва минимизирана ултразвукова енергия и модерен наконечник. Засегнатата леща се маха с малки разрези. Изтеглянето става като със спринцовка. Факоемулсификацията е безкръвна, всичко става много бързо – за няколко минути.

Заключение на офталмолога

„Аз бих се объркан към обществеността или към хората, които страдат от катаракта и са над 55-60 години. Операцията днес е рутинна интервенция. Медицината толкова напредна технологично с факомашините, че всичко става за 15 до 20 минути.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни