Панкреатит и бял трън: как белият трън помага при възпалителното заболяване?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В следващите редове ще разберем как билковата терапия помага при борбата с възпаление на задстомашната жлеза и както трябва да знаете за Панкреатит и бял трън

Панкреатит и бял трън

Бял трън

Белият трън е билков продукт, който е изключително полезен при панкреатит и затова е важно да научите за връзката между панкреатит и бял трън. Билката е богата на антиоксиданти – флавоноиди и феноли. Тези съединения имат способността да намаляват възпалителните процеси, да предпазят клетките на панкреаса от увреждане. Антиоксидантите редуцират оксидативния стрес в тялото, по този начин се облекчават симптомите на болестта. Белият трън съдържа активни съставки, които подпомагат храносмилателната функция. Той стимулира производството на хидролитични ензими в черния дроб, което подпомага разграждането и усвояването на храната. Това е ключов фактор, защото някой пациенти с възпалителната болест имат проблеми с храносмилането.

Освен това, белият трън успява да подсили имунната система, благодарение на съставките си. Здравият имунитет е от особено значение за борба с различни вируси и инфекции. Известно е, че белият трън подпомага регулирането на нивата на глюкоза в кръвта. Този ефект е важен за болните от панкреатит, тъй като здравословният проблем нарушава функцията на панкреаса, която по принцип контролира захарта. Билката би могла да бъде полезна и при хипергликемия (твърде висока захар). От друга страна натуралната съставка намалява симптомите на диспепсия (лошо храносмилане).

Панкреатит

Панкреатитът представлява възпаление на панкреаса. Това е жлеза, която се намира зад стомаха. Тази желае играе важна роля в храносмилането и регулирането на кръвната захар. Когато панкреасът се възпали, той не може да изпълнява своите задачи правилно. При болестта се наблюдава болка в горната част на корема, локализацията често е средна или ляво странична. Дискомфортът може да бъде интензивен и продължителен. Пациентите често чувстват гадене, а загубата на апетит е характерен момент. Коремът става подут при допир.

В случаите на панкреатит, предизвикан от блокиране на жлъчните пътища, може да се появи жълтеница. Тя се характеризира с жълтина на кожата и очите. Съществуват два вида панкреатит – остър и хроничен. Острата форма е временно състояние. То се случва, когато панкреасът се опитва да възстанови нормалното функциониране след краткотрайно увреждане.

Повечето хора се възстановяват за няколко дни с поддържаща терапия – почивка, хидратация, болкоуспокояващи средства. Твърде тежките случаи на остър панкреатит биха могли да доведат до живото-застрашаващи моменти.

Хроничният панкреатит е дългосрочен, прогресиращ проблем. Той не изчезва бързо и се влошава с времето. Получава се, когато увреждането на панкреаса не спира никога, съответно виждаме трайни последствия. Непрекъснатите възпаления причиняват белези на панкреасните тъкани (фиброза). Това пречи за производството на ензими и хормони.

Основни причини за възникване на заболяването

Можем да разграничим две водещи предпоставки. Първата са камъните в жлъчката. По принцип общият жлъчен канал изпразва жлъчката от жлъчния мехур в червата през същия отвор като панкреатичния канал. Ако камък попадне в този канал и се заклещи, той може временно да блокира оттичането на сока. Това от своя страна задържа ензимите в панкреаса. Тъй като се натрупва налягане, то активизира съответните ензими и те започват да храносмилат самия панкреас. Това предизвиква възпаление. Камъните в жлъчката могат лесно да бъдат установени чрез ехография.

Другата основна причина е алкохолът. Токсичните странични съставки на алкохола в кръвта предизвикват възпалителна реакция и чрез някакъв механизъм активират по химичен път храносмилателните ензими в панкреаса. Учените считат, че редовната и тежка употреба на алкохол е причина за приблизително половината случаи на остър и хроничен панкреатит.

Билково лечение при панкреатит

Ключовите билки при лечение на панкреатит са няколко. Като най-важна отбелязваме връзките между панкреатит и бял трън, глухарче, куркуминът, джинджифилът и коренът от женско биле. Тези съставки притежават силно противовъзпалително действие и редуцират физическата болка. Те намаляват в максимална степен нежеланите реакции при заболяването. Белият трън и глухарчето са растенията, които служат за детоксикация и прочистване на черния дроб. Нещо, което е от особено значение, особено при продължителна алкохолна консумация или проблеми с храносмилателната система.

Прочети повече: “Жлъчнокаменен панкреатит

Панкреатит и бял трън

Образователен здравен университет – допълнителна информация за панкреатит

Както вече споменахме камъните в жлъчката и алкохолът са двата най-рискови фактори за развитие на панкреатит. Освен това алкохолните продукти биха направили така, че ако човек доживее до 60 години и нагоре, той ще развит диабет. Това е така, тъй като тези напитки рязко унищожават бета-клетките на панкреаса. Процесът води до дефицит на инсулинова секреция.

Друг рисков фактор е коремната травма. При много хора с различни травми в корема, заради някакви инциденти, се развива в последствие панкреатит. Към опасните предпоставки добавяме прекомерната употреба на лекарства, бъбречната недостатъчност инякой ревматоидни болести, инфекции – заушка, хепатит А и Б, вируси.

Симптоми за хроничен и остър панкреатит

При острият панкреатит болката е силна, нетърпима, централна, локализирана в корема. Възможно е разпространението да отиде към гърдите, ребрата и гърба. Понякога пациентите се свиват, за да притиснат жлезата и по този начин чисто механично да редуцират дискомфорта. Също така е възможно продължително повръщане. Други характерни моменти за острата форма са ускорената сърдечна дейност, повишеното кръвно налягане и телесна температура. По-тежките форми на възпаление на задстомашната жлеза предизвикват шок и припадъци. Лечението е с противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи.

Симптоматиката при хроничния панкреатит е малко по-щадяща и постепенна. Дискомфортът е в горната коремна част. Загубата на килограмите се дължи на малабсорбационния синром. Когато панкреасът е засегнат, той не може да произвежда нужното количество специфични ензими и хормони, а това засяга храносмилателната система. Хроничната форма води след себе си до стеаторея – изпражненията стават мазни. Тук терапията също е консервативна.

Усложнения

Възможно е да се образува блокиране на червата, остра чревна непроходимост или симулиране на остър хирургичен корем. Към нежеланите последствия прибавяме припадане, изострена дихателна, бъбречна и сърдечно-съдова недостатъчност. Започва едно тромбозиране на съдовете, усложнения по венозен път, които стигайки до белият дроб, биха могли да направят белодробна емболия. На по-късни етапи има вариант да бъдат развити псевдокисти, тумори, карцином, фиброзна тъкан и други.

Водещо усложнение в тази медицинска област е ракът на панкреаса. През последните десетилетия този онкологичен проблем зачестява и то в една относително млада възраст – 50-60 годишни пациенти. Този рак почти винаги е смъртоносен, с много бързо развитие. Все още медицината не разполага с адекватни хирургични и терапевтични възможности.

Функции на задстомашната жлеза

Задстомашната жлеза има екзогенна и ендогенна функция. Екзогенната функция е свързана с храносмилателните ензими. Тези ензими са захараза, амилаза и малтаза. Белтъчните молекули се излъчват в 12-топръстника през панкреатичния канал и разграждат полизахаридите на монозахариди.

Трипсинът е другият ензим,който панкреаса излъчва. Този ензим на практически разгражда белтъчините на отделни аминокиселини. По този начин организмът усвоява тези полезни съставки. Съответните аминокиселини, пурини, белтъци са важни за силата на мускулната тъкан. По отношение на мастната обмяна, най-важният ензим, който задстомашната жлеза излъчва, е липазата. Тя разгражда мазнините на глицерол и прости мастни киселини, които се приемат бързо.

Ендогенната функция е ключова. Практически погледнато задстомашната жлеза произвежда единствения ендогенен хормон, влизащ директно в кръвта и понижаваш нивото на кръвната захар. Това е инсулинът. Затова почти всички пациенти с остър или хроничен панкреатит във времето развиват захарен диабет. Всички тези констатации доказват колко е важна разглежданата жлеза и колко трябва да я пазим. Затова човек не трябва да консумира твърде много алкохол или да преяжда с тлъсти храни.

Апел към хората

Във връзка с един от най-злокачествените процеси в човешкото тяло – ракът на панркеаса, професор Христо Деянов завърши лекцията си със следните думи:

„Още веднъж апелирам, да се прави така със стила на живот, особено със стила на хранене, че да се пазим здрави. Да избягваме инфекциите, защото те също могат силно да нарушат цялостта и функцията на задстомашната ни жлеза. Нека да не допринасяме излишно с нашето поведение към увеличаване риска от остър или хроничен панкреатит.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни