Шипове (остеофити) – Жълт кантарион. Болки по ставите и костите. – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Жълт кантарион

Съставката е наричана още „Христова кръв“. Билката е известна с богатия си биохимичен състав. Листата, цветовете и стъблото съдържат съединения като хиперицин, хиперфорин, флавоноиди, танини, ксантони и други. Първите две съставки успокояват нервната система. Доказано е, че кантарионът помага при болки в гърба и костните шипове, понеже съставките притежават силно противовъзпалително действие и потенциално аналгитични способности – ограничава болки, скованост, подобрява подвижност. Тези симптоми често се свързват с остеофитоза – костни шипове. Получените екстракти се използват за производителност на натурални билкови антидепресанти. Растението действа срещу леки до умерени депресии и психовегетативни тревожниразстройства.

Някой от изброените съединения стимулират серотонина –  хормон на щастието и емоционалното равновесие. Жълтият кантарион подпомага нивата на мелатонина – това улеснява съня.

Остеофитоза

шипове

Костните шипове са гладки израстъци, които обикновено се развиват близо до ставите – стъпалата, ръцете, коленете, гръбначният стълб. Съществуват различни видове Костни шипове, в зависимост от местонахождението:

  • Шийни остеофити – Развиване в шийната област на гръбначния стълб. Оказват натиск върху нервните влакна и кръвоносните съдове в тази част;
  • Ломбални остеофити – Концентрация в зоната на кръста. Довеждат до слабост в краката;
  • Костни шипове на петата – Имат място в долната част на петата. Провокират чувствителност, особено при ходене и стоене. Засягат особено хората с наднормено тегло;
  • Остеофити на рамото – Развитие около раменната става, с ограничена подвижност;
  • Остеофити на ръката – Появяват се в ставите на пръстите, особено, спрямо пациенти с остеоартрит. Водят до скованост и деформация.

Разпространението на шиповете често е свързано със остеоартрит или дегенеративни ставни проблеми – където има възпаление. Към по-засегнатата таргетна група спадат възрастните.

Образуване на шипове

Хрущялът е твърда, гъвката тъкан, предпазваща костите и позволяваща безпроблемно ставно движение, намалява триенето между костните повърхности. С течение на времето или някакво нараняване е повишен рискът за остеоартрит. Тъй като организмът се опитва да възстанови хрущяла, започва да произвежда нов костен материал. Това води до растеж на шипове. Възможно е дадени индивиди да имат здравословния проблем, без да знаят затова. Съществува вариант шиповете да ограничат нормалния обхват на движение в засегнатата зона. Понякога биват притискани близките нерви – изтръпване, мравучкане.

Билкова терапия

  • Джинджифил – Действа срещу възпалението при остеофитоза;
  • Жълт кантарион – Съдържа хиперицин, хиперфорин, флавоноиди, имащи противовъзпалителни възможности;
  • Бабини зъби – От тях отличаваме сапонините, алкалоидите. Потенциално ограничават болката;
  • Куркума – Куркуминът има мощни антивъзпалителни свойства;
  • Босвелия – Редуцира физическия дискомфорт. Възможно е да бъде използвана локално – кремове и мехлеми;
  • Кора от бяла върба – Салициловата киселина има болкоуспокояващи сили. Хората, вземащи аспирин, не бива да прекаляват с употребата, за да не станат кръвоизливи.

Болки по ставите и костите

Това са едни от най-честите оплаквания, особено при по-възрастното население. В студиото на „Академия Здравитал“ гостува ревматологът проф. доктор Златимир Коларов. Д-р Коларов е председател на Съюза на българските лекари-писатели „Димитър Димов“. Специалистът е с дългогодишен клиничен опит. Гостът започна със следните думи:

„На болката не трябва да гледаме, като на враг, който ни измъчва, а като на приятел, който иска да ни помогне. Тя казва на хората, че става нещо и те трябва да вземат мерки. Ако не се вслушаме в този приятелски съвет и отложим проблема, болката става много ревнива, хронифицира и си отмъщава жестоко. Тогава тя става от приятел-враг и е много трудно вече да й повлияем.“

Фибромиалгия

Това е интересна нозологична единица, близка до артрита по значение. Болестта засяга повече дамите. При нея един привидно здрав човек, има силни болкови прояви, дискомфорт в определени места. Обикновено засяга пациенти с т.нар. „фибромиалгична личност“. Става дума за по-емоционалните, непримиримите, амбициозните мъже и жени. Или тези, преживели стрес, насилие като млади. Реално погледнато, болните страдат много, а физически са добре. Установяват се дискретни морфологични оплаквания в проблемната зона, но все още няма категорично установен, доказан предразполагащ фактор.

Повечето случаи стигат до лекарите прекалено късно, а това няма как да доведе до пълно излекуване. Болката е с дифузен характер, общото чувство е на напрегнатост. Стресът и адреналинът от ежедневието със сигурност играят ключова роля. Фибромиалгията е ревматично заболяване. За нейното лечение са препоръчителни психолози и психиатри, за да може те да изкарат неврозата от подсъзнанието. Към терапията добавяме физическите упражнения, редуването на топли и хладни бани, дозиран спорт, квалифицирана акупунктура, акупресура. Нужна е промяна в стила на живот и мисленето, което понякога се постига трудно. Тук професор доктор Христо Деянов допълни:

„Ако това беше толкова лесно, нямаше най-масовото заболяване в света вече да е депресията. Депресията е една пандемия, особено след ковид. В България, може би, около 10-15 процента от хората са в постоянна депресия, особено след 30-години. Не случайно в моята книга съм описал, че щастието, радостта и любовта „гонят“ болестите.“

Ревматични оплаквания

Те са подобни на фибромиалгията. Често хората имат дифузни оплаквания по костите, ставите, особено след определена възраст. Според доктор Коларов, болките в опорно-двигателния апарат са „цената на дълголетието“. Приети са два типа болка – възпалителна (нощна, спонтанна, при покой) и механична (дневна, при движение). Втората група е по-типична за остеоартрозата, за шиповете. Когато проблемите събуждат пациентите през нощта, продължат със сутрешна скованост, тогава консултацията към лекар е задължителна. С възпалителни компоненти са заболявания като ревматоиден артрит, псориатичен артрит, болест на Бехтерев и други.

Благодарение на съвременното лечение, биологичните препарати, вече забелязваме промяна във вида на болните – вече го няма силното изкривяване и изгърбване, качеството на живот е значително по-добро. Сега дори определени видове рак, хепатит Ц стават придружаващи, лекуващи заболявания. В съвременния медицински свят вече има т. нар. „JAK- инхибитори“. Тези продукти спират хода на артрита и са покрити от Здравната каса в България. Нестероидните противовъзпалителни артикули остават като друг основен лечител.

Остеопороза

Остеопорозата е прогресивно заболяване, атакуващо костите и намаляващо тяхната плътност, маса. В миналото не е съществувала адекватна терапия, жените са правили ранни фрактури. Отсъствало е укрепването на гръбначния стълб, прешлените и ставите. Сега имаме достъп до медикаменти, които стопират деструкцията на костта и нейното частично възстановяване. Контролът в лекарственото лечение трябва да е стриктен, защото, ако прекалим, костта се изтощава, това увеличава риска от атипични фрактури.

За финал на разговора доктор Златимир Коларов пожела на зрителите следното: „Освен традиционното пожелание да са живи и здрави, нека да бъдат се радват на това което имат и да не мислят за това, което нямат. Към това добавяме любовта и разбирателството.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни