Стрес инконтиненция. Ендометриоза и джинджифил. – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
stres-inkontinentsia

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В предаването “Академия Здравитал” се засегнаха темите за ендометриоза, джинджифил и стрес инконтиненция.

Джинджифил

Коренът се явява като най-използваната част. Билката расте под земята, притежава твърда, набраздена текстура. Възможно е вътрешният цвят да е с различни проявления – от жълто, през бяло, дори до червено. Кората, независимо от нейната дебелина, предпазва полезните вещества от вредните фактори на околната среда. Корените, богати на биологично активни съединения, съдържат повечето количество полезни неща. Изобилстват от антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси, засилват имунната система. Освен това намаляват влиянието на свободните радикали. Чрез листата могат да се извлекат етерични масла, съдържащи антибактериални възможности. Биохимичният състав е допълнен от протеини, липиди, мастни киселини, желязо, магнезий,, витамини С, В1, В2, В6, А, калий, натрий. В източната медицина, там, където температурите са високи, джинджифилът се използва за дезинфекция на гастроинтестиналния тракт, както и за облекчаване на киселини в стомаха.

Допълнителни положителни черти

Растението успокоява кашлицата, помага за настинка и грип. Даже действа срещу мигрената, понеже потиска простагландините (хормони). Китайците включват съставката към лечението на менструални болки и ендометриоза. Пациентите, страдащи от заболявания на костите и ставите, прибягват до билката, поради антивъзпалителните способности. Тя увеличава гъвкавостта, подсилва кръвообращението, редуцира мускулните болки (крампите). Различни проучвания доказват защитния ефект срещу някой видове рак –  например на яйчниците. Подпомага тялото, спрямо ракът на дебелото черво. Натуралният продукт е със същата ефективност както витамин В6 за сутрешното гадене, съответно е много полезен на бременните жени.

Ендометриоза

Състоянието се среща сравнително често, с хроничен характер. Основно засяга дамите между 25 и 40 години. Възможно е да бъде открита и в тийнейджърска възраст. При нормални условия ендометриумът, вътрешната обвивка на матката, се изхвърля по време на менструационния цикъл. Когато е налична ендометриоза, тъканта бива развивана на неподходящи места. Наличието на хормонално чувствителната тъкан предизвиква възпаление, а след това кисти, лезии, възли, сраствания, белези. Тук за оперативните действия помощ дава роботизираната хирургия. Алтернативното лечение включва редица билки. Както вече споменахме, джинджифилът има силно изразени противовъзпалителни, аналгетични, болкоуспокояващи ефекти. Куркуминът също блокира възпалението. Ментата, като спазмолитично средство, отпуска гладката мускулатура на матката. Тревистото растение подпомага храносмилането. Листата от червена малина поддържат хормоналния баланс.

Стрес инконтиненция

Здравословният проблем е чест, атакува предимно жените, но в урологията достига и до мъжете. По този повод професор доктор Христо Деянов събеседва с д-р Ксения Чайковская. Тя е акушер-гинеколог, работи в Университетската болница „Лозенец“. Заведението покрива всички пътеки.

Стрес инконтиненцията представлява невъзможност за задържане на урина, налично е изпускане в определени ситуации. По-често болестта идва във възрастта след менопаузата, но като цяло нито една дама не е застрахована. Това важи особено за ражданията, носене на тежки чанти, тежък физически труд и други. Реално механизмът е изразен с отпускане на мускулите в тазовото дъно, болните стигат до напикаване.

Стрес инконтиненция

Рискови фактори за стрес инконтиненция

Доктор Чайковская сподели, че пациентките, които ходят на фитнес и вдигат тежести са в рисковата група за стрес инконтиненция, поради повишеното налягане. Като допълнителни предразполагащи фактори маркираме: затлъстяването; алкохолът; тютюнопушенето; лошата диета (консумация на люти храни); диабетната невропатия; психическото състояние; стресови ситуации; честите бактериални и вирусни инфекции, особено в напреднала възраст. Последният фактор е ключов, тъй като там се променя ъгъла на самата уретра, при дамите тя е къса и лесно се замърсява. Уринарната инфекция често тръгва по ретрограден път – отвън навътре, не от бъбреците към пикочния мехур, а обратно. Един цистит е възможно да увреди самия сфинктер. Проблемът е, че дамите често се притесняват и срамуват да споделят за стрес инконтиненцията на гинеколога си. Това променя сериозно качеството на живот. Понякога хората умишлено не пият много вода, което от своя страна уврежда бъбреците, отделителната система. Като алтернатива помагат памперсите и превръзките.

Видове лечение

Най-опростеният и базов метод е свързан с упражненията на Кегел. Съответната методика умишлено действа към мускулите на тазовото дъно. Също така, когато се отиде до тоалетната по малка нужда, изпикаването е с прекъсната струя чрез временно пристягане на уретрата за броени секунди. Някой движения се правят в легнало положение – контракции и периодично повтарящи свивания и отпускания. С оглед споменатите вече рискови фактори, определени промени в начина на живот неминуемо повлияват позитивно заболяването. За стрес инконтиненцията на жените работят повече акушер-гинеколозите, а не уролозите.

Оперативните методики намират широко приложение. Най-тежката и обемна операция е вагиналната хистеректомия. Интервенцията минава с пластика на предна и задна стена на влагалище. Матката бива отстранена през вагината. Вагиналната хистеректомия е инвазивна, травмираща, за съжаление констатираме голям брой рецидиви след няколко години.

Друг вариант е тотален слинг. Говорим за ластик, който обхваща уретрата и я повдига, променяйки ъгъла и редуцирайки напикаването. Дали има промяна в ъгъла установяват както физикалните, така и ехографските способи. Ориентировъчно половината пациенти на д-р Ксения Чайковская са подходящи за тотален слинг. Това също е инвазивна операция, покривана от Здравната каса. Ластикът, както и другите консумативи, отиват за сметка на болните.

Лазерна терапия

Тя е валидна сравнително отскоро област сравнително отскоро за България. Цели по естествен начин да повдигне и стегне влагалището и така да редуцира стрес инконтиненцията. Практиката е рутинна в европейските страни, като там говорим за приблизително 60 процента успеваемост (сериозна цифра за неинвазивен тип терапия). Първоначалният ефект продължава приблизително една година. Стартово започва ударна доза, след това идва единичната поддържаща процедура. Лазерът е лъч с високо-енергийна мощ, ако не е добре фокусиран, изгаря околни тъкани.

Тук специално подбраният лазер загрява водата в самата клетка, по този начин стимулира производството на колагенови влакна и обновяването на старата молекула. Преди това задължително се взема микробиологичен материал, за да не бъде „даден живот“ на вече съществуващи онкологични зони. Всичко това не се покрива на НЗОК (Национална здравноосигурителна каса). Цената зависи от подбрания консуматив и самия предпочитан център. Тази апаратура я няма в нито една държавна болница у нас. Позволяват си я само водещите центрове за женско здраве. Като положителен факт отбелязваме, че карциномът във влагалищната стена е изключително рядка болест, а лекарите изобщо не стигат до шийката.

„Всяка една болница, особено държавна, трябва да покрива целия пакет здравни грижи, които може да предложи.“

Важни препоръки от лекарката

„Основните ми насоки към хората са да се обръщат към акушер-гинеколозите, когато имат проблем и съответно да правят превенция. Защото всеки един проблем, като е хванат в начален стадий, е много по-лесно третиран. Така и лечението се улеснява.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни