Вазомоторна хрема. Гликемичен индекс.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рамките на предаването „Академия Здравитал“ се излъчи за пореден път рубриката „Образователен здравен университет“. Чрез тези издания професор доктор Христо Деянов изнася лекции по редица важни здравословни проблеми – Вазомоторна хрема, Гликемичен индекс , разкрива тяхната същност, симптоми, лечение.

Анатомия на череп, лицеви кости

В черепната кухина съществуват три синуса – максиларен (най-големият), фронтален, сфеноидален. Когато е наличен даден проблем, започва струпването на повече секрет, с допълнително кръвонапълване. Максиларният синус заема пространство в част от горната челюст. Фронталните обикновено са свързани, те „общуват“ с носната кухина чрез отваряне. Сфеноидалните синуси се намират зад очите, в основата на черепа.

Вазомоторна хрема

Вазомоторна хрема

Вазомоторна хрема е доста актуален, защото се появява през месеците Май, Юни, дори края на Април, когато растенията цъфтят. Не е установен точно определен антиген, провокиращ реакцията на хрема, повишен секрет. Диагнозата преминава с назална конгестия (запушване, задържане на повече кръв в областта на капилярите в носната лигавица) сълзене от очите, тежест, кихане, сърбеж и дразнене, усещане за стичане. Всички тези симптоми са част от комплекса, който доказва проблема.

Разглежданите възпалителни процеси биват две големи групи. Първата група е алергичните ринити. При цъфтежите във въздуха има редица биологични алергични растителни алергени, който засягат по-чувствителните хора. Вазомоторната хрема спада към неалергичните ринити, с мултифакторна генеза, за предразполагащ фактор. Често тя идва, заради приети определени медикаменти. По този показател дамите са по-засегнати, особено тези, които вземат някакви хормонални продукти – против забременяване, щитовидната жлеза и други. За рискови лекарства по този показател считаме аспирин, ибупрофен, обезболяващи, нестероидни противовъзпалителни. Инфекциозните ринити асоциираме с някаква бактериална инфекция, отново е налична секреция, а професионалните такива свързваме с факторите на работната среда (повишено запрашване и слаба хигиена).

Сухият въздух също би могъл да провокира вазомоторния проблем, предимно през зимата. Това става, ако парното, радиаторите, климатиците работят и не се проветрява. Към рисковите елементи прибавяме ниските температури и силните миризми (от парфюми).

Допълнителни особености на вазомоторна хрема

По правило диагнозата увеличава силата си, спрямо пушачите. Цигареният дим действа потенциращо към секрецията, води до възпаление. Психо-емоционалното напрежение и стресът в ежедневието, както и прекомерната алкохолна употреба класифицираме като задължителни провокиращи моменти. Трябва да се избягват смущения във функцията на автономната (вегетативна) нервна система. Дразненето на окончанията стимулира кръвоносните съдове, това афектира върху лигавичните рецептори, така секрецията е повишена. Патолого-анатомично специалистите установяват оток, хиперемия (зачервяване) в лигавицата, разширяване на кръвоносните капиляри и възбуждане на рецепторите.

Диагнозата се доказва чисто клинично, с риноскопия и кръвните серологични изследвания помагат. Те виждат повишена скорост на утаяване за еритроцитите и повишени левкоцити. Тежките случаи изискват рентгенови изследвания.

Лечение

На първо място трябва да се елиминира причината, понякога тя е трудна за установяване – в съвременната околна среда съществуват хиляди алергени и биологични компоненти. Когато човек бъде отделен от вредните влияния, той бързо установява подобрението. За помощни препарати определяме предимно спрейовете за нос. Те имат в себе си антихистаминови компоненти, защото именно хистаминът предизвиква алергичната реакция. На пазара виждаме редица подходящи продукти, билколечението също е удачен вариант. Кортикостероидите действат добре, но съветваме тяхната употреба да е по-рядка и краткосрочна. Те дават силен противовъзпалителен и антиалергичен резултат.

Гликемичен индекс

От всички хронични системни заболявания, захарният диабет силно ерозира целия организъм. Заболяването тип две засяга предимно възрастните хора и е свързано с начина на живот, хранене, бета клетките в панкреаса. По света и в България диагнозата е най-разпространената, след хипертонията (високо кръвно налягане).

Гликемичният индекс (GI) е в пряка връзка с оценката на риска от развитие, усложнение на диабета. Индексът е показател, който показва до каква степен дадена храна може да повиши кръвната захар. Измерва се чрез мерни единици. Показател под 50 се счита за нисък (благоприятни храни). Съответните продукти не водят до напълняване, инсулинова резистентност, помагат за редукция на приеманите медикаменти. Тоест, представляват допълнителна алтернативна терапия. Ако даден пациент е с добра физическа активност, взема подходящи храни и поддържа нормален индекс, възможно е той изобщо да не стигне до лекарствата.

Средният показател е от 55 до 70 единици, а над 70 – е високо-рисковата група. Глюкозата е най-вредният монозахарид, нейният показател стига до 100. Фруктозата, плодовата захар, също рязко покачва кръвната захар. А въглехидратите открояваме като един от основните макронутриенти (полезни за мозъка, сърдечния мускул, бъбреците). Храните с ниски показатели повишават много по-плавно и малко милимоловете, референтните стойности са близки до нормалните. Понякога повишеното ниво на инсулин в кръвта е възможно да разгради до такава степен захарта, че да говорим за хипогликемия  (нивото е под нормалните граници). Гликираният хемоглобин се измерва в проценти, нормалните нива са до 6-6,5 mmol.

Хранителни продукти

Препоръчително е диабетиците да елиминират някой храни с повишен GI: бял ориз (92), печени картофи (85), бял хляб, всякакви сладкиши (кексчета, торти), сладолед, захарни сиропи, компоти, алкохол, франзела (90), пчелен мед (88), тиква (75), варени картофи (73), диня (72), кроасан (67), банан (63), стафиди (64). Тук е моментът да споменем гликемичния товар – състояние и количество на монозахарид в определен грамаж от храната. Например динята е с висок индекс, но с по-нисък товар. Това я прави донякъде вредна за диабетиците и полезна за бъбреците и отделителната система. Пълнозърнестите храни имат занижен GI, сравнен с рафинираното брашно. Затова белият хляб е по-вреден, отколкото пълнозърнестия. По този показател за полезни храни считаме варивата, киселите плодове – грейпфрут, сини сливи, киви, зелената и непрекалено узряла ябълка. Пастата и макароните не са толкова вредни, представляват полизахариди. Като заключение ще си позволим да посъветваме всеки един човек да балансира и внимава за своя хранителен режим, но това важи особено за диабетиците. Чрез правилен прием на съответните продукти, пациентите са способни да избегнат или редуцират вземането на тежки медикаменти. А това ще повлияе позитивно и на техния черен дроб.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни