Чести урологични проблеми

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
chesti-urologichni-problemi

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

„Световната статистика сочи, че онкологичните заболявания рязко се покачват всяка година. Това не се дължи само на факта, че средната продължителност на живот се покачва. На лице са все повече случаи, които изникват при по-млади хора. Има категорична градация, не е свързана само с възрастта, важи за всички области на медицината – и в гастроентерологията, и в пулмологията, и в урологията.“ – с тези думи започна поредното издание на „Академия Здравитал“ водещият проф. д-р Христо Деянов.
В тази връзка професорът събеседва с доктор Георги Георгиев чести урологични проблеми и предимно за онкологията на простатната жлеза. Д-р Георгиев е един от най-известните уролози в България. От начало гостът изнесе притеснителна статистика:

„В Европа през последната година са диагностицирани 14 милиона души с рак. В България за същия период новооткритите пациенти с карцином на простатната жлеза са около три хиляди, като средната възраст е между 60 и 70 години.“

Чести урологични проблеми: Нов диагностичен метод

Става дума за кръвна биопсия – наскоро открит начин, позволяващ ранна диагностика. При този метод специалистите успяват да засекат „проблемните“ клетки в доста начален стадий и да открият, че има онкологичен проблем. Проблемът до тук е бил, че генетичните изследвания не са давали цялостна сигурност, а само прогнозни резултати. С конкретния вид биопсия лекарите получават възможност да докажат точния вид заболяване и конкретното засегнато място. Възможно е процесът да бъде хванат толкова рано, че хората още да нямат специфични оплаквания. Доктор Георгиев сподели следното към аудиторията:

„Моята надежда е откритието да подобри драстично ранната диагностика както ракът на простатата, така и на белия дроб са изключително смъртоносни заболявания. Ракът на простата е на второ, а този на белия дроб – на първо място по смъртност при мъжете. Това ни дава надежди и възможност за максимално ранно лечение на пациент, тогава, когато наистина можем да ги излекуваме.“

Доброкачествена простатна хиперплазия (Уголемена простата)

Чести урологични проблеми : рак на простата тест

Чести урологични проблеми: Допълнителна информация

В Европа методиката е навлязла преди девет месеца, а в България – преди около два. По време на интервенцията се взема кръв, която бива изпратена в Англия и резултатите излизат след десет работни дни. Чувствителността и специфичността са много високи – около 93 процента. Преди стартиране на теста предварително са направени над 40 хиляди анализа. Засега по целия свят медицинската проверка се заплаща, цената е 1200 евро. Всичко би могло да бъде правено само на хора, които досега не са доказани за рак, не са провеждали някакво лечение.

Чрез кръвната биопсия е възможно доказването на онкологични болести в дебелото черво, гърдата, белия дроб, шийката и тялото на матката, щитовидната жлеза и други. Взима се венозна кръв, до двадесет милилитра, в зависимост от вида преглед. Тестът е подходящ най-вече за мъже и жени над 45-години, активни пушачи, алкохолици, хора с генетична предиспозиция, работещи в рискови среди –  с голямо подлагане на йонизирано лъчение, тежки метали. Реално имаме допълване и заместване на традиционната биопсия, чрез щадящи методи.

Освен това тук се открива точният лечебен курс, насочен към вече диагностициран карцином. Целта е елиминирането на ненужните и „фалшиви“ биопсии. Практически мъжкият маркер  трябва да се увеличава с не повече от 0,2 нанограма на милилитър годишно. Ако лекарите видят рязко повишаване, дори все още цифрите да са в норма, пак е възможен онкологичен процес.

Чести урологични проблеми: 3D Fusion биопсия

Комбиниран нов начин за диагноза, където се използват мултипараметричен ядрено-магнитен резонанс и изграден 3D-модел на простатата. Посредством ехограф виждаме визуализирана в реално време жлезата, а резонансът показва точно местонахождение на туморите. Тук съмнителните клетки се разграничават от здравата тъкан. Това става със специален софтуер. Резонансът представя подробен образ на жлезата, така биват видени съмнителни за лезии.

Начало и следене на процесите

Теоретично погледнато, преди даден карцином да се появи някъде, все още малкото количество плаващи туморни клетки започват да циркулират почти веднага. Имунната система не е в състояние да се справи с тях. Тогава все още клетките не предизвикват метастази. Точно затова онколозите имат за задача да „хванат“ рано проблемните структурни единици. Тези клетки постоянно се отделят, техният живот в кръвта е около два часа. Именно това непрекъснато отделяне помага за ранното откриване. Сегашните тестове имат способност с точност да покажат до колко даден човек е излекуван и възможен ли е рецидив. Минимум пет години продължава периодът, в който болните с раков процес системно биват проверявани след терапевтичните курсове. За държавите би било много по-изгодно да финансират методики като кръвната биопсия, отколкото да отделят средства за последващите скъпи интервенции.

Нискодозова радиотерапия – тумор на простата

Професор Христо Деянов индикира за сериозен проблем в тази част на медицината у нас. Хората отиват в чужбина, понеже в България се чака дълго време за подходящите изотопи. Това е така, тъй като тук често има недостиг, спрямо споменатите атоми, а контролът на процесите от лекарите е труден. Нискодозовата радиотерапия е ефективна при правилно предварителна преценка, задължително е всички стъпки да се спазват. Като недостатък отбелязваме, че след споменатия лечителен способ PSA (простатно-специфичен антиген) никога не е с ниски стойности и това леко „замъглява“ резултатите.

Чести урологични проблеми: рак на простата

Типове заболявания, рискови фактори

Практически съществуват три вида рак на простата. Това са високо, умерено и ниско-диференциран. Последната група е най-агресивна, при нея клетките са изцяло променени. Високо диференцираният рак не е с фатален изход. Ако процесът се развива в транзиторната част на жлезата, туморното отстраняване е възможно с лазерна енуклеация (интервенция).

Един от водещите рискови фактори за простатен карцином е нередовният сексуален живот. Хроничните възпаления, прехранването с тежки мазнини, пушенето и наднорменото тегло допълваме към възможните причинители. Като проблем се явява заседналият начин на живот, защото тогава кръвта не циркулира нормално.

„Така или иначе за нашите пациенти е най-важно те да правят профилактика, да не чакат да имат оплаквания и тогава да търсят лекарска помощ, защото за голямата част от раковите процеси в началната фаза няма оплаквания.“ – с тази препоръка завърши гостуването д-р Георги Георгиев.

Петър Калчев и Геогри Георгиев в “Академия Здравитал”

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни