Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Инфекцията с Хеликобактер пилори (H. pylori) възниква, когато бактериите H. pylori заразят стомаха ви. Това обикновено се случва в детска възраст. Тази инфекция присъства при повече от половината хора по света и е често срещана причина за стомашни язви (пептични язви).

Повечето хора не осъзнават, че имат инфекция с H. pylori , защото никога не се разболяват от нея. Обикновено тя се открива като признак за други проблеми като пептична язва (възпаление на лигавицата на стомаха (стомашна язва) или първата част на тънките черва (дуоденална язва)). Така, че бъдете сигурни, че ако развиете признаци и симптоми на пептична язва, вашият лекар вероятно ще ви тества за инфекция с Хеликобактер пилори. 

Симптоми

Хеликобактер пилори

Загадка е защо при някои хора, заразени с H. pylori, никога не се появяват признаци или симптоми на инфекцията, а при други – да. Възможно е някои хора да имат по-голяма естествена резистентност към вредното въздействие на Хеликобактер пилори, което им позволява да останат без симптоми. Каквато и да е причината, ясно е, че не всеки, който има H. pylori, ще изпита едни и същи симптоми.

Когато се появят признаци или симптоми при инфекция с Хеликобактер пилори , те обикновено са свързани с гастрит или пептична язва и могат да включват:

  • пареща болка в стомаха (корема)
  • болка в стомаха, която може да се влоши, когато стомахът ви е празен
  • гадене
  • загуба на апетит
  • често оригване
  • подуване на корема
  • неволна загуба на тегло

Доказано е, че Bacterra Biotic G облекчава симптомите на язва, като киселини, гадене и подуване на корема. Той действа, като осигурява уникална комбинация от 5 пробиотични щама, които спомагат за балансирането на добрите и лошите бактерии в червата.

Кога да посетите лекар?

Важно е да си запишете час при вашия лекар, ако забележите някакви признаци и симптоми, които биха могли да показват наличието на гастрит или пептична язва. Тези признаци и симптоми могат да включват:

  • Силна или продължаваща стомашна (коремна) болка, която може да ви събуди от сън
  • Кървави или черни, катранени изпражнения
  • Кърваво или черно повръщано, което прилича на утайка от кафе

Да живееш с язвен колит

Причини за инфекция с Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори

Инфекция с Хеликобактер пилори може да засегне всеки и се причинява от бактерията H. pylori. Тази бактерия често се предава чрез пряк контакт със слюнка, повръщано или изпражнения, но може да се разпространи и чрез замърсена храна или вода. Макар че точният механизъм на това как H. pylori причинява гастрит и пептични язви все още не е известен, важно е да сте наясно с рисковите фактори и да предприемете мерки, за да намалите шансовете за заразяване.

Рискови фактори

Хората често се заразяват с H. pylori в детските си години. Рисковите фактори, които могат да допринесат за заразяването на детето с тази инфекция са свързани условията на живот в детството, като например:

  • Живот в пренаселени условия. Животът в дом с много други хора може да увеличи риска от инфекция с Хеликобактер пилори .
  • Живот без надеждно снабдяване с чиста вода. Наличието на чиста течаща вода помага за намаляване на риска от H. pylori .
  • Да живееш в развиваща се страна. Хората, живеещи в развиващите се страни, имат по-висок риск от инфекция с Хеликобактер пилори. Това може да се дължи на факта, че пренаселените и нехигиенични условия на живот може да са по-често срещани в развиващите се страни.
  • Да живееш с някой, който има инфекция с Хеликобактер пилори. По-вероятно е да имате инфекция с H. pylori , ако живеете с някой, който вече има инфекция с Хеликобактер пилори .

Усложнения

язва

Усложненията, свързани с инфекция с Хеликобактер пилори, включват:

  • Язви. H. pylori може да увреди защитната лигавица на стомаха и тънките черва. Това може да позволи на стомашната киселина да създаде отворена рана (язва). Около 10% от хората с H. pylori  развиват язва.
  • Възпаление на стомашната лигавица. Инфекцията с H. pylori може да засегне стомаха, причинявайки дразнене и подуване (гастрит).
  • Рак на стомаха. Инфекцията с H. pylori е силен рисков фактор за някои видове рак на стомаха.

Тестване за инфекция с Хеликобактер пилори

В някои части на света, където инфекцията с Хеликобактер пилори и свързаните с нея проблеми са широко разпространени, здравните специалисти понякога изследват здрави хора за наличие на H. pylori. Дали обаче е полезно да се изследват за инфекцията лица, които не проявяват никакви признаци или симптоми за нея, е предмет на разгорещен дебат сред експертите.

Ако се съмнявате дали имате инфекция с Хеликобактер пилори или мислите, че може да имате висок риск от рак на стомаха, говорете с вашия лекар. Той ще реши дали подлагането на изследване за H. pylori е необходимо за Вашето здраве.

Как се диагностицира инфекция с Хеликобактер пилори?

Налични са няколко теста и процедури за определяне дали човек е заразен с бактерията, включително проби от изпражнения, дихателни тестове и изследвания с горна ендоскопия. Освен това е важно да се правят повторни тестове след лечение, за да се гарантира, че H. pylori е ерадикирана.

Тестове на изпражнения

изследване за Хеликобактер пилори
  • Тест за антиген в изпражненията. Това е най-често срещаният тест за изпражнения за откриване на H. pylori . Тестът търси протеини (антигени), свързани с инфекция с Хеликобактер пилори в изпражненията.
  • PCR тест на изпражненията. Лабораторен тест, наречен тест за полимеразна верижна реакция на изпражненията (PCR), може да открие Хеликобактер пилори инфекция в изпражненията. Тестът може също да идентифицира мутации, които може да са резистентни към антибиотици, използвани за лечение на H. pylori . Този тест обаче е по-скъп от теста за антиген в изпражненията и може да не се предлага във всички медицински центрове.

Дихателен тест

изследване на Хеликобактер пилори

По време на дихателен тест – наречен уреен дихателен тест – вие поглъщате хапче, течност или пудинг, който съдържа маркирани въглеродни молекули. Ако имате инфекция с Хеликобактер пилори , въглеродът се освобождава, когато разтворът влезе в контакт с H. pylori в стомаха ви.

Тъй като тялото ви абсорбира въглерода, той се освобождава, когато издишвате. За да измерите освобождаването на въглерод, духате в торба и специално устройство засича въглеродните молекули. Този тест може да се използва за възрастни и за деца над 6 години.

Горен ендоскопски преглед

Вашият лекар ще назначи такъв преглед, за да изследва симптоми, които може да са причинени от състояния като пептична язва или гастрит, които може да се дължат на H. pylori .

Ще ви бъдат дадени лекарства, които да ви помогнат да се отпуснете, докато вашият лекар прокарва дълга, гъвкава тръба. Към нея е прикрепена малка камера (ендоскоп). Тя минава по гърлото и хранопровода, в стомаха и първата част на червата (дванадесетопръстника). Този инструмент ще позволи на Вашия лекар да наблюдава всички потенциални проблеми в горната част на храносмилателния Ви тракт, както и да вземе тъканни проби (биопсия) за изследване за инфекция с H. pylori.

Тъй като това изследване е по-инвазивно от другите, то обикновено се използва за диагностициране на други храносмилателни проблеми в допълнение към инфекцията с Хеликобактер пилори. Освен това Вашият лекар може да използва този метод на изследване, за да разгледа по-задълбочено други храносмилателни състояния или за да определи най-добрия антибиотик за лечение на инфекцията с H. pylori, ако първият цикъл антибиотици се окаже неуспешен.

В зависимост от резултатите от първата ендоскопия или ако симптомите продължават след лечението на инфекцията с Хеликобактер пилори, този преглед може да трябва да бъде повторен.

Съображения за тестване

лекарства

Антибиотиците и някои лекарства, като инхибитори на протонната помпа (ИПП) и бисмут субсалицилат (Pepto-Bismol), могат да повлияят на точността на тестовете за инфекция сХеликобактер пилори. Хистаминовите (Н-2) блокери също могат да повлияят на точността на тези тестове. В зависимост от това какви лекарства приемате, може да се наложи да спрете приема им до две седмици преди теста. Вашият лекар ще ви даде конкретни инструкции за вашите лекарства.

След като инфекцията бъде установена и лекувана, същите тестове, използвани за поставяне на диагноза, могат да се използват за определяне дали инфекцията с H. pylori е изчезнала. Ако преди това сте били диагностицирани с Хеликобактер пилори, обикновено се препоръчва да изчакате поне четири седмици след приключване на лечението, преди да направите повторен тест.

Лечение на инфекция с Хеликобактер пилори

лечение

Инфекциите с Хеликобактер пилори обикновено се лекуват с поне два различни антибиотика наведнъж. Това помага да се предотврати развитието на резистентност на бактериите към конкретен антибиотик.

Лечението може също да включва лекарства, които да помогнат на стомаха ви да се излекува, включително:

  • Инхибитори на протонната помпа (ИПП). Тези лекарства спират производството на киселина в стомаха. 
  • Бисмутов субсалицилат. Това лекарство действа, като покрива язвата и я предпазва от стомашната киселина.
  • Блокери на хистамин (H-2). Тези лекарства блокират вещество, наречено хистамин, което предизвиква производството на киселина. 

ВАЖНО!
Задължително се изисква консултация с личен лекар преди да консумирате, което и да е лекарство!

Заключение

Инфекцията с Helicobacter pylori е сериозен здравен проблем, който засяга повече от 50% от населението на света. Важно е да разпознавате признаците и симптомите на инфекция с Хеликобактер пилори и да потърсите лекарски съвет възможно най-бързо. Лечението на инфекцията с Хеликобактер пилори е възможно и може да доведе до намаляване на симптомите и усложненията. Профилактиката на инфекцията с Хеликобактер пилори също е важна, тъй като може да намали риска от развитие на усложнения.

За да поддържате правилното функциониране на храносмилателната си система помислете за прием на пробиотици като Bacterra Biotic G.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни