Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Подуването на корема е резултат от натрупване на газове в стомашно-чревния тракт (СЧТ) и може да доведе до силни болка и дискомфорт. За щастие има много методи за справяне с проблема.
В тази статия в блога на Здравитал ще разгледаме причините, ще предложим бързи решения и ще дадем съвети, които да ви помогнат да се справите с подуването на корема в дългосрочен план. Затова продължавайте да четете!

Бързи съвети как да се справите с подуването на корема

Подуването на корема обикновено се получава, когато в стомаха или червата се натрупват излишни газове. Когато подуването на корема се появи веднага след хранене, то обикновено отшумява от само себе си, но е възможно с прости съвети да се справите по – бързо с този неприятен проблем.

Най – добрия начин да се справите с подуването е да разберете каква е причината.
Едни от най често срещаните фактори са:

  • Храносмилателни проблеми.
    Запекът, хранителните алергии и непоносимост към определени храни могат да доведат до подуване на корема. Когато изпражненията се задържат в дебелото черво, това може да предизвика подуване на корема и чувство на дискомфорт. Зад изпражненията може да се натрупат и излишни газове, което влошава проблема.
  • Неправилен начин на хранене
    Газираните напитки, твърде многото сол или захар и недостатъчното количество фибри в храната могат да причинят подуване на корема.
  • Хормонални промени
    Много жени се сблъскват с подутия корем преди и по време на менструация поради хормонални промени и задържане на вода.

Екипът на Здравитал Ви споделя няколко съвета как бързо да се справите с подутия корем

1. Излезте на разходка

Подуването на корема - разходка

Физическата активност може да подобри функцията, която се извършва в червата Ви, което може да помогне за освобождаване от излишните газове и изпражнения. Раздвижването на червата е особено важно, ако човек изпитва запек. Една разходка около квартала може да осигури бързо облекчаване на проблема.

2. Йога

Подуването на корема - йога

Някои йога пози могат да позиционират мускулите на корема по начин, който насърчава освобождаването на излишните газове от стомашно-чревния тракт. Това може да намали подуването на корема.

Примерни йога пози са:

  • поза “Дете”
  • поза “Щастливо бебе”
  • всякакви пози включващи клякания

3. Пийте чай от мента

мента

Ментата действа, като отпуска чревните мускули, което позволява на газовете и изпражненията да се придвижват по-ефективно.

4. Лекарства за облекчаване на газове и подуване

 лекарства

Таблетките със симетикон са лекарства против газове, които могат да помогнат за извеждането на излишния въздух от храносмилателния тракт. Важно е винаги да приемате лекарствата според инструкциите на етикета и да се консултирате с личния си лекар.

5. Масаж на корема при подуване

Подуването на корема - масаж

Масажирането на корема може да помогне за раздвижване на червата. Особено полезен е масажът, който следва пътя на дебелото черво.

За да направите този масаж е нужно да следвате следните стъпки:

  • Поставете ръцете точно над дясната тазобедрена кост.
  • Разтривайте с кръгови движения и лек натиск нагоре към дясната страна на гръдния кош.
  • Разтривайте минавайки през горната част на корема към лявата страна на гръдния кош.
  • Продължете с бавно движение надолу към лявата тазобедрена кост.
  • Повторете, ако е необходимо.

Ако масажът предизвиква болка, най-добре е да го прекратите.

6. Използване на етерични масла при подуване

етерични масла

Проучване от 2016 г. тества ефективността на продуктите, съдържащи комбинация от етерични масла от копър и куркумин, при 116 души с леко до умерено изразено IBS. След 30 дни се съобщава за подобрение на симптомите на IBS, включително подуване на корема и коремна болка.

7. Вземете топла вана или душ

Подуването на корема - вана

Топлината на водата може да донесе облекчение на болките в корема. А релаксацията, от своя странна, може да намали нивата на стрес, което може да позволи на стомашно-чревния тракт да функционира по-ефективно и да помогне за намаляване на подуването на корема.

Справяне с подуването на корема в дългосрочен план

Бързите решения невинаги са ефективни, особено когато става въпрос за хронично подуване. Въпреки това хората, които често страдат от подуване на корема могат да открият, че някои промени в начина на живот могат да отстранят причините и да намалят подуването с течение на времето.

8. Постепенно увеличете количеството фибри, което приемате

Подуването на корема - фибри

Консумацията на повече фибри помага за предотвратяване на запек и подуване на корема.
Повечето хора не получават достатъчно фибри, като препоръчителния дневен прием на фибри е 25 грама за жените и 38 грама за мъжете.

Важно е обаче да се има предвид, че консумацията на твърде много фибри или твърде бързото увеличаване на приема на фибри може да предизвика още повече газове и подуване на корема. Неблагоприятните ефекти може да се появят при прием на повече от 70г. фибри дневно.

Когато увеличавате приема на фибри, най-добре е да започнете бавно и да увеличавате приема в продължение на няколко седмици, за да позволите на организма да се адаптира към тази промяна в диетата.

9. Заменете газираните напитки с вода

Подуването на корема - вода

Газираните напитки съдържат газ, който може да се натрупа в стомаха. Въглеродният диоксид, който прави газираната напитка газирана, може да причини мехурчета и подуване на стомаха.

Захарите или изкуствените подсладители също могат да причинят газове и подуване на корема. Пиенето на вода елиминира тези проблеми и също така помага за лечението на запек.

11 ползи за здравето от пиенето на вода на празен стомах

10. Избягвайте да дъвчете дъвка

дъвка

Захарните алкохоли в дъвките могат да причинят подуване на корема при някои хора. Освен това поглъщането на въздух по време на дъвчене може да доведе до подуване на корема и болки.
Вместо това хората могат да използват ментови бонбони с джинджифил или мента, за да освежат дъха си.

11. Бъдете по-активни всеки ден

трениране

Упражненията помагат на тялото ви да изведе изпражненията и газовете от дебелото черво и могат да зачестят движението на червата. Упражненията също така освобождават допълнителен натрий от тялото чрез изпотяване, което може да помогне при задържането на вода.

Изключително важно е да пиете много вода преди и след тренировка, за да останете хидратирани, тъй като дехидратацията може да влоши проблема.

Мини тренировки при липса на време

12. Хранете се на равни интервали от време

Подуването на корема - хапване

Много хора изпитват подуване на корема непосредствено след обилно хранене. Възможно е това да се избегне, като се ядат няколко пъти на ден, но в по – малки количества, което може да помогне за поддържане на храносмилателната система в движение.

Важно!
Бързото преглъщане на храна и пиенето от сламка може да доведе до навлизане на въздух в храносмилателния тракт, което от своя страна води до образуване на газове и подуване на корема. Хората с подуване на корема трябва да избягват да използват сламки, ако е възможно, и да се опитват да се хранят бавно, за да избегнат поглъщането на въздух по време на хранене.

13. Приемайте пробиотици за подуване

Пробиотиците са добри бактерии, които живеят в червата. Приемането на пробиотична добавка като Bacterra Biotic G може да помогне за регулиране на бактериите в дебелото черво, които могат да предизвикат газове и подуване на корема.

14. Намалете приема на сол

 сол

Излишъкът от натрий кара тялото да задържа вода. Това може да доведе до подуване на корема и други части на тялото, като ръцете и краката.

15. Замислете се за здравословното си състояние

В някои случаи подуването на корема може да е резултат от заболяване За да се отърве от това подуване, човек може да се нуждае от лекарска помощ, за да се диагностицира и овладее здравословния проблем.

Подуването на корема - лекар
  • Възпалителните заболявания на червата, включително болестта на Крон, Синдромът на раздразнените черва (IBS) и улцерозният колит, могат да причинят подуване на корема.
  • Гинекологични състояния, като ендометриоза и кисти на яйчниците, също могат да причинят болка и неприятно усещане за подуване в коремната област.

Хората с тези симптоми трябва да ги обсъдят с лекар, който също така ще иска да знае за съответната семейна анамнеза и други здравословни проблеми. Лекарят може да назначи диагностични тестове, за да потърси къде се корени проблема. Те могат да включват рентгенова снимка, ултразвук, колоноскопия или кръвни изследвания.

16. Обмислете диета с ниско съдържание на FODMAP

Подуването на корема - fodmap

FODMAP са вид въглехидрати, които се срещат в много различни храни. В обзорна статия от 2012 г. на множество проучвания се стига до заключението, че диетата с ниско съдържание на FODMAP може да подобри симптомите при поне 74% от хората с IBS. Типичните симптоми включват подуване на корема, метеоризъм и болки в корема.

17. Водете си хранителен дневник при често подуване след хранене

Подуването на корема - дневник

Хранителната непоносимост е една от основните причина за подуване на корема, тъй като води до прекомерно количество газове в храносмилателния тракт.

Не случайно подуването на корема е често срещано при хора, които имат непоносимост към лактоза и не могат да усвоят лактозната захар в млечните продукти. Също така автоимунната непоносимост към глутен, известна като целиакия, е друг потенциален виновник.

При хора, чието подуване на корема се появява след хранене, проследяването на приема на храни и напитки в продължение на няколко седмици трябва да помогне да се определи дали причината е в конкретни храни.

18. Погледнете отново листовките за лекарствата

Подуването на корема - листовка

Лекарствата могат да предизвикат странични ефекти, които да повлияят на функцията на стомашно-чревния тракт или да причинят лошо храносмилане. Ако това се случи, лекарят или фармацевтът може да предложи алтернативи, които са по-щадящи за храносмилателния тракт.

Заключение

Най-добрият начин да намалите подуването на корема е да промените начина си на хранене и на живот. Яденето на по-малки порции храна, избягването на определени храни и пиенето на много течности могат да помогнат за намаляване на подуването на корема. Освен това приемът на пробиотична добавка, като Bactera Biotic G, е отлична вариант за подобряване на здравето на червата, което допълнително може да намали подуването на корема. С помощта на тези съвети можете да намалите подуването на корема и да се почувствате по-добре за нула време.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни