Рискове от рак на белия дроб: митове и факти

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Рискове от рак на белия дроб

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

1. Мит: Твърде късно е, ако сте пушили от години

Факт: Отказването има почти незабавни ползи. Вашето кръвообращение ще се подобри и дробовете Ви ще работят по-добре. Вашият риск от рак на белия дроб ще започне да намалява с времето. Десет години след като се откажете от вредния навик, рискът от заболяване на белия дроб намалява с 50% в сравнение с хората, които продължават да пушат.

2. Мит: цигарите с ниско съдържание на катран или „леките“ цигари са по-безопасни от обикновените

Факт: Има еднакъв риск от рак на белия дроб, независимо дали пушите “леки” или “тежки цигари”. И пазете се от ментола. Някои изследвания показват, че цигарите с ментол може да са по-опасни и по-трудни за отказване. Усещането им за охлаждане кара някои хора да вдишват по-дълбокo.

3. Мит: Добре е да пушите марихуана

Факт: Пушенето на марихуана може да повиши риска от рак на белия дроб. Много хора, които пушат трева, също пушат и цигари. Някои изследвания показват, че хората, които правят и двете, са дори по-склонни да завишат риска отрак на белите дробове.

Антиоксидантите – “чистачи на свободни радикали”>>

4. Мит: Лулите и пурите не са проблем

Факт: Точно като цигарите, те ще Ви изложат на риск от рак на устата, гърлото, хранопровода и белите дробове. Пушенето на пури, в частност, прави много по-вероятно да получите сърдечни заболявания и белодробни заболявания.

Паник атака или сърдечен удар? Как да ги различим?>>

5. Мит: Пушенето е единственият риск от рак на белия дроб

Факт: Това е най-големият, но има и други. Причина номер 2 за рак на белия дроб е радиоактивен газ без мирис, наречен радон. Отделен от скалите и почвата, той може да проникне в домове ни и други сгради. Можете да тествате къщата или офиса си за това.

6. Мит: Талкът е доста висок риск от рак на белия дроб

Факт: Изследванията не показват ясна връзка между риска от рак на белия дроб и случайното вдишване на талк. Хората, които работят с други химикали, включително азбест и винилхлорид, са по-склонни да получат заболяването.

Рискове-от-рак-на-белия-дроб2

7. Мит: При високи рискове от рак на белия дроб, спирането на цигари е безсмислено

Факт: Ако спрете, лечението Ви може да подейства по-добре и страничните Ви ефекти да са по-леки. И ако имате нужда от операция, бившите пушачи са склонни да се лекуват по-добре от пушачите. А в повечето случаи отказването на цигарите намалява риска от повторно заболяване от рак на белия дроб.

8. Мит: Упражненията не влияят на риска от рак на белия дроб

Факт: Хората, които имат редовна физическа активност, имат по-малки рискове от рак на белия дроб, показват проучвания. Упражненията също помагат на белите Ви дробове да работят по-добре и предотвратяват сърдечни заболявания, инсулти и много други сериозни състояния.

Мини тренировки при липса на време>>

Рискове-от-рак-на-белия-дроб3

9. Мит: Замърсяването на въздуха не е причина за заболяване на белия дроб

Факт: Тютюнът е най-голямата заплаха, но замърсяването на въздуха също е рисков фактор. Хората, които живеят в райони със замърсен въздух, са по-склонни да развият заболяване на белите дробове, отколкото тези, които живеят там, където въздухът е по-чист. Много страни са намалили замърсяването на въздуха през последните години, но все още има опасни нива в други части на света.

Как замърсяването на въздуха влияе на здравето ни?>>

Заключение

Ракът на белия дроб е сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване, но може да бъде овладяно до известна степен с подходящи лечения.
Важно е да се разберат митовете и фактите, за да се вземат правилните решения за превенция и лечение.
За щастие съществуват естествени билкови добавки, като Мурсалския чай на Здравитал, които могат да помогнат за здравето на белите дробове и да намалят риска от развитие на рак. Научете повече за продукта ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни