Чести инфекциозни заболявания в детска възраст – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
chesti-infektsiozni-zabolyavania-v-detska-vazrast

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В момента се намираме в разгара на грипна епидемия, а както знаем все още се регистрират случаи на зараза и с ковид 19. Затова професор Христо Деянов събеседва с доцент д-р Атанас Мангъров в най-новото издание на „Академия Здравитал“. Доцент Мангъров е вирусолог, работи предимно в областта на педиатрията, ръководи детска клиника към инфекциозна болница – град София. Основният акцент в събеседването падна към чести инфекциозни заболявания в детска възраст.

Грипна епидемия в България

„В момента епидемичната обстановка по отношение на грипа постепенно започва да затихва, мисля, че минахме пика. Тази година се въртят 2 щама и от време на време има единични случаи на грип тип Б… За съжаление грипа е заболяване, което за разлика от Ковид, засяга предимно и протича по-тежко в детската възраст и при най-възрастните хора… Клиничната картина в момента не е по-тежка от предишни години“ – с тези думи стартира гостуването си инфекционистът.

Грипна ваксина при чести инфекциозни заболявания в детска възраст

По мнението на вирусолога е положителен фактът, че възрастните хора се ваксинират против грип. Tака би трябвало да бъдат редуцирани сериозните последствия от болестта. В тази връзка педиатърът препоръча на родителите да сложат биологичния препарат на децата си, особено тези, които ходят на ясли и детски градина, защото те са сред най-засегнатите групи. Грипната ваксина може да се прави на хора от 6-месечна възраст нагоре, тя няма странични ефекти, а нейната ефективност варира от 30 до 70 процента. Добре е този процес всяка година да завършва до края на декември или началото на януари, най-късно.

Доктор Атанас Мангъров сподели, че досега не е виждал случай на менингит или тежка хеморагична пневмония при ваксинирано дете, а това са болести с евентуален смъртоносен характер. Щамовете, които биват слагани в съответните ваксини, се определят след клинични наблюдения и вирусологични изследвания.

Клинична картина

Инкубационният срок (времето от заразяването до началото на клиничните симптоми) е в рамките на една седмица. Чести инфекциозни заболявания в детска възраст започва с висока температура, главоболие, болки в кости, мускули, стави или общо неспокойствие, Към неразположенията добавяме сухата, дразнеща кашлица, тъй като се засяга трахеята. Продължителността на заболяването обикновено е от седем до десет дни, а на острата фаза – четири, пет денонощия. Бактериалните усложнения, които могат да доведат до антибиотично лечение, най-често се появяват след седмица, представляват 10-20 процента от общите случаи. Терапията трябва да бъде ръководена от общото състояние на болния, както и от температурата. Прекомерното хранене не е нужно, особено, ако детето няма апетит. При висока температура е препоръчителна консумацията на повече течности.

По данни от Евростат, за периода октомври-ноември, 2022-ра година, допълнителната смъртност в България е близо двадесет път по-ниска от средната за Европейския съюз.

Ковид-19 и чести инфекциозни заболявания в детска възраст

Във връзка с имунизацията, против коронавирус, педиатърът заяви, че страните с по-висок процент ваксинирани имат повече починали, вместо тенденцията да е обратната. В България към днешна дата около 30 процента от населението е с биологична защита срещу ковид-19, а има страни, при които числото скача до 80-90%. Въпреки това, същите тези държави сега поддържат много завишени числа на допълнителна смъртност. По отношение на случаите с фатален изход, вирусологът заяви, че най-критичните месеци у нас са били от есента на 2020-та година до пролетта на 2021-ва година. Доцент Атанас Мангъров даде препоръка на специалистите да изследват дали има връзка между ваксините и завишените случаи на „бърза“ смърт от тромбози, сърдечно-съдови или мозъчни усложнения.

Чести инфекциозни заболявания в детска възраст

Като пример за страна с ниска смъртност, откакто стартира пандемията, бе дадена Швеция. Гостът в студиото припомни как противовирусните препаратите са били пуснати в употреба още по време на третата фаза от клинично им проучване. Също така бе изнесено мнение, че до този момент не е доказано дали има починал пациент, заради поставена ваксина.

Четете още: Последиците върху сърдечната дейност след Ковид!

Инфекциозни болести сред децата

Варицелата е едно от най-силно заразните остри инфекциозни заболявания. При нея контагиозният индекс достига до сто процента. Основният механизъм на предаване е въздушно-капковият или при контакт на предмети и повърхности. Тоест, ако в дадено помещение влезе заразен пациент и контактува със здрав индивид, то почти сигурно и вторият човек ще бъде засегнат. Болестта се характеризира с висока температура, обрив по тялото, загуба на апетит, главоболие, болки в гърлото. Повечето инфекции биват регистрирани през зимата и пролетта. Поставянето на защитен  биологичен препарат при варицела не е задължително, а препоръчително. Типичната симптоматика при чести инфекциозни заболявания в детска възраст

Високият контагиозен индекс важи и за морбили (дребна шарка) – за тази болест има задължителна, безплатна ваксина, всички деца на 13-месечна и 11-годишна възраст би трябвало да се имунизират. При морбили имунната система бива потискана, като често е засегнат белият дроб. Основните последици за организма са: очно възпаление (чувствителност към светлина), повишена температура, голям обрив, секреция от носа, инфекция на горните и долните дихателни пътища. Период с обрив за повечето хора настъпва от трети до пети ден след влошаване. Източник на инфекцията е вече заразен индивид, който предава заболяването чрез кашляне и кихане. Имунитетът, придобит след преболедуване, остава за цял живот.

Скарлатината също представлява изострен инфекциозен проблем, който се регистрира предимно в студените месеци. Причинена е от бактерии, които отделят токсини в кръвта. Заболяването обикновено преминава с нетрадиционен дребнопетнист обрив, възпаление на сливиците и гърлото, ангина. Инкубационният период е от няколко часа до 12 дни.

Заключение

Накрая доцент Атанас Мангъров посъветва зрителите следното:

„Майките трябва да са наясно, че когато детето се разболее, то трябва да си остане къщи. И само, ако вече е много зле, да се обади на лекаря. Нека лекарите да престанат с тази „телефонна“ медицина, защото да лекуваш дете по телефона е безумно.“

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни