Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Топ 10 домашни лека за симптоми на пневмония

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пневмонията е сериозна белодробна инфекция, която може да бъде причинена от бактерии, вируси или гъбички. Симптомите при пневмония включват кашлица, болка в гърдите, задух, учестено дишане, изпотяване и треска. Ако не се лекува, пневмонията може да бъде фатална. В ранните етапи може да се възползвате от изброените 10 начина за лечение на пневмония.

Добрата новина е, че има редица ефективни домашни средства за лечение на заболяването “пневмония” и други респираторни вируси, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и ускоряване на възстановяването. В тази статия ще изброим 10-те най-добри лека за пневмония, които можете да опитате у дома.

Домашни лекове при симптоми на пневмония

В зависимост от вида пневмония, Вашият лекар ще предпише лекарства за лечение на инфекцията, но по време на лечението е добре да обърнете внимание на:

  • Получаването на много и качествен сън
  • Яденето на пълноценни храни, богати на витамини и минерали
  • Пиенето на много течности и поддържане на хидратация.

В допълнение, някои домашни средства могат да помогнат на хората да се справят със здравословните проблеми и да подсилят възстановяването. Ето някои естествени методи, които могат да облекчат симтоматиката на пневмонията:

1. Чай от мента, евкалипт и сминдух – отличен лек за пневмония

Много топли билкови чайове могат да помогнат за успокояване на раздразнено гърло, но билките може да са далеч по-полезни. Проучване установява, че билки като мента и евкалипт, имат силно изразен успокояващ ефект върху гърлото на хора, страдащи от вируси на горните дихателни пътища. Тези билки могат да помогнат за лечение и разграждането на слузестия секрет и по този начин да облекчат дискомфорта и възпалението, причинени от пневмония в домашни условия.

домашен лек за пневмония 3

Следователно чай, приготвен от смлени семена от сминдух, евкалипт или масла от чаено дърво, може да облекчи упоритата кашлица. Хората могат да ги използват за лечение на пневмония и в дифузер за етерични масла. Важно е обаче да се отбележи, че прекомерната употреба на масла може да влоши съществуващите симптоми.

2. Гаргара със солена вода при симптоми на пневмония

домашен лек за пневмония 4

Слузестия секрет в хранопровода и гърдите може да предизвика по-засилена кашлица и дразнене. Нещо толкова просто като гаргара с топла солена вода може да помогне за изхвърлянето на образувалият се секрет и микроби в гърлото, осигурявайки известно облекчение при лечение на пневмония.

3. Витамин С

домашен лек за пневмония 2

Недостигът на витамин С може да увеличи вероятността да бъдете засегнати от пневмония. Витамин С, известен също като аскорбинова киселина, е известен със своите мощни антиоксидантни свойства и също така увеличава антибактериалното действие на други вещества. Mожете да увеличите приема на витамин С или чрез ежедневната си диета, или чрез добавки. Храни като ядки, цитрусови плодове и листни зеленчуци са изобилни източници на витамин С и са известен лек за респираторни заболявания, като пневмония.

Подсилете кафето си с витамини и антиоксиданти по 6 различни начина>>

4. Почивайте

домашен лек за пневмония 5

Почивката е една от незаменимите народни рецепти за възстановяването на клетките в тялото от пневмония, като тя е особено полезна при задух. Препоръчва се на хора, страдащи от пневмония да ограничат физическото натоварване до минимум, което да подобри здравословното състояние.

Почивка от социалните мрежи>>

5. Чай от джинджифил или куркума

Упоритата кашлица най-често води до болка в гърдите. Пиенето на топъл чай, приготвен с корен от куркума или пресен джинджифил, може да помогне за намаляване на тази болка. Куркумата съдържа куркумин, чиито състав проявява противовъзпалителни и антимикробни качества, който е ефективно домашно средство за лечение на пневмония и борба с бактериите бактериите.

10 ползи от джинджифила>>

Той също така действа като муколитик, което означава, че помага за прочистването на катар, секрети и бронхиалните канали, като по този начин облекчава дишането. Корените и на двете растения имат естествено противовъзпалително действие върху организма.

6. Топли течности при борба за справяне с пневмония

респираторни вируси

Приемането на топли течности може да помогне за затопляне на тялото и ограничаване на втрисането.

Някои примери за лечение на пневмония:

  • Купичка супа;
  • Топла вода;
  • Билков чай.

Препоръчително е да избягвате газираните напитки и вместо това да пиете много вода или течности, които съдържат хранителни вещества.

Типа чай според настроението>>

7. Спете по корем

респираторни вируси

В случай на затруднено дишане, лягането по корем може да Ви помогне да дишате малко по-лесно, когато се борите със симптоми на пневмония. Когато имате пневмония, дробовете Ви са пълни с течности. Натискът, който гръдната кост, сърцето и стомаха упражняват върху дробовете Ви, намалява капацитета им. Чрез лягане по корем, вие увеличавате възможността за изпълване на белите си дробове с кислород. Това лесно за изпълнение действие помага да се отворят някои от колабиралите алвеоли. Резултатът от това е, че страдащите от пневмония се нуждаят от по-малко кислород и в някои случаи това може да забави или изцяло предотврати нуждата от интубация и вентилация, което го прави едно отлично решение за домашно лечение на пневмония.

8. Съсредоточете се върху дишането си

домашен лек за пневмония 1

По-внимателното дишане може да помогне при симптоми на пневмония. Дълбоките вдишвания и принудителното кашляне могат да помогнат за отхрачване и прочистване на секретите, но не са подходящи за хора със суха кашлица.

9. Топъл, влажен въздух – Използвайте овлажнител

домашен лек за пневмония и респираторни вируси

Овлажнителят с хладен въздух Ви позволява да задържате влагата във въздуха, облекчавайки дразненето в носа и гърлото. Ако гърлото и ноздрите Ви са смазани, Вие ще кашляте по-малко, което Ви позволява да дишате по-лесно. Вдишването на топъл и влажен въздух може да улесни дишането и да предпази гърлото от свиване. Вдишването на пара също е ефективно и може да помогне в горните ситуации.

10. Допълнителни природни лекарства за домашно лечение на пневмония

Няколко домашни продукти съдържат съставки, които могат да помогнат за улесняване на лечебния процес и борбата със симптоми на пневмония, а именно:

  • Лют червен пипер,
  • Чесън,
  • Ехинацея,
  • Суров мед,
  • Масло от чаено дърво.

Заключение за лечение на пневмония в домашни условия

Струва си да се спомене, че нито един от тези методи за лечение на пневмония в домашни условия или лекарства няма да лекува или излекува пневмония или някое от усложненията, свързани с нея. Въпреки това, докато симптомите на пневмония са умерени, това може да помогне на човек да се почувства по-добре и да допринесе за цялостното му здраве.

Не винаги е възможно да се предотврати пневмония само чрез домашни средства, тъй като това е бактериален щам. Все пак някои избори на начин на живот могат да намалят повишения риск от развитие или претърпяване на тежки симптоми. Те включват:

  • Приемане на разнообразна и здравословна храна;
  • Практикуване на чести упражнения;
  • Без пушене;
  • Намаляване на замърсяването на въздуха, ако е възможно;
  • Управление на нивата на стрес и получаване на достатъчно сън;
  • Добро измиване на ръцете, за да се намали несигурността на вируса;
  • Следване на препоръките от лекарите, за да останете здрави.
  • Приемане на хранителни добавки като Мурсаслски чай. Той предпазва и помага за по – бързото възстановяване. Повече за него може да научите ТУК.

Здравословните навици в начина на живот могат да помогнат на тялото да се пребори с инфекциите, включително тези, които водят до пневмония.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни