Разкрийте истината: Заразна ли е пневмонията и какво можете да направите, за да се предпазите

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Питате се заразна ли е пневмонията? Чудите ли се дали трябва да вземете допълнителни предпазни мерки, за да предпазите себе си и близките си? Ако е така, значи сте попаднали на правилното място! От Здрвитал сме тук, за да ви предоставим най-новата информация за различните видове пневмония, кои от тях са заразни видове пневмоноия, колко дълго продължават и има ли лечение на пневмонията?

Ние разбираме, че тази информация е от съществено значение, за да останете в безопасност и в добро здраве. Затова се присъединете към нас, докато изследваме света на пневмонията и обсъждаме какво прави всеки тип специфичен. Ще обсъдим и рисковите фактори, за които да внимавате, и стъпките, които можете да предприемете, за да останете здрави.

От идентифицирането на симптомите до разбирането на възможностите за лечение на пневмонията – тази статия ще ви предостави цялата информация, от която се нуждаете, за да си отговорите на въпроса “Заразна ли е пневмонията?”. Така че не чакайте повече – нека започнем!

Видове пневмония и тяхното разпространяване

Заразна ли е пневмонията наречена – Гъбична пневмония

zarazna-li-e-pnevmoniyata-zdravital

Гъбичната пневмония е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, причинено от вдишване на гъбични спори. Спорите могат да бъдат открити във въздуха, почвата и клиничната среда и могат да останат неактивни в организма, докато не се активират и не причинят пневмония. Но заразна ли е пневмонията? Тя не е заразна, но не трябва да се пренебрегва, тъй като може да причини тежки усложнения. Симптомите включват затруднено дишане, болка в гърдите, кашлица, изкашляне на кръв, треска и втрисане. Ранното диагностициране и лечение с противогъбични лекарства е от съществено значение за успешното лечение. Ако не се лекува, гъбичната пневмония може да бъде фатална. Бъдете нащрек и вземете подходящи предпазни мерки, за да защитите здравето си!

Ходеща пневмония

лечение на пневмонията

Ходещата пневмония, звучи интересно, но заразна ли е пневмонията?

Ходещата пневмония е коварно и опасно заболяване, което може да доведе до сериозни усложнения за здравето. Тя се причинява от бактерията Mycoplasma pneumoniae, която е силно заразна и често се среща в пренаселени затворени помещения. Симптомите могат да бъдат леки или подобни на обикновена настинка и включват ниска температура и упорита кашлица. Тя е особено опасна за младите хора и може да продължи със седмици преди поставянето на диагнозата. Важно е да следите здравето си и да се обърнете към лекар, ако смятате, че може да имате ходеща пневмония. Ранното диагностициране и лечение на пневмонията може да помогне за предотвратяване на сериозни усложнения.

Бактериална пневмония

заразна ли е пневмонията

Бактериалната пневмония е сериозно и силно заразна пневмония, което може да се разпространи бързо и да причини сериозни здравословни щети. Тя се разпространява чрез кашляне, кихане и близък контакт и може да се пренесе от човек на човек, преди първият да започне да проявява симптоми. Симптомите включват болка в гърдите, треска и затруднено дишане и могат бързо да прогресират до сериозно увреждане на двата бели дроба. С това не приключва нашият отговор на въпроса “Опасна ли е пневмонията?”

Pneumococcus pneumoniae е опасна бактерия, която може да причини сериозни инфекции. Тя е един от най – честите причинители на пневмония и може да доведе до сериозни усложнения.
Ето някои потенциалните последици от този щам:

  • Ушни инфекции
  • Инфекции на синусите
  • Менингит – потенциално животозастрашаваща инфекция на главния и гръбначния мозък.

Вирусна пневмония

лечение на пневмонията

Знаете ли, че вирусната и бактериалната пневмония са две различни форми на заболяването? Вирусната пневмония често се разпространява чрез близък контакт със заразен човек и се разпространява много по – бързо от бактериалната. И двата вида пневмония са заразни видове.

8 заболявания, които причиняват грипоподобни симптоми>>

Вирусната пневмония обикновено минава сравнително бързо и може да се лекува симптоматично с почивка и лекарства без рецепта. Бактериалната пневмония обикновено изисква прием на антибиотици и може да наложи хоспитализация.

Разпространява ли се пневмонията?

Знаете ли, че кашлянето и кихането могат да бъдат причина за пневмония?!
Пневмонията е инфекция в единия или в двата бели дроба, която може да бъде причинена от бактерии, вируси, гъбички или дори паразити. Можете да се заразите не само от вдишване на микроби при кашлица или кихане, но и от докосване на замърсени повърхности, споделянето на чаши, прибори за хранене или дори докосването на лицето ви, без да сте измили ръцете си.

Рискови групи

Въпреки че всеки може да се зарази с пневмония, някои хора са по – застрашени от други:

  • деца на възраст под 2 години;
  • възрастни на възраст над 65 години;
  • хора с понижен имунитет;
  • хора, които страдат от сърдечни и белодробни заболявания, включително астма;
  • хора, които пушат;
  • хора с диабет.

Как да избегнете инфекциозна пневмония?

Когато става въпрос за разпространява ли се пневмонията, превенцията е от ключово значение. Предприемането на правилните стъпки може да предпази вас и хората около вас от заразяване с тази сериозна инфекция. Ето кои са най-добрите начини да намалите вероятността да хванете и разпространите пневмония:

Покрийте устата и носа си

Заразна ли е пневмонията? 5

Кашлицата и кихането са естествени телесни функции, които всеки от нас изпитва, но те могат да бъдат и основна причина за разпространение на микроби и инфекции! Въпреки че най-добрият начин за предотвратяване на разпространението на болести е да използвате кърпичка, за да покриете устата си, когато усетите, че кихате или кашляте, не всеки е в състояние да го направи навреме.
Ето защо е важно да разберете, че следващият най-добър вариант е да кихате или кашляте във вътрешната страна на лакътя си. По този начин ще намалите вероятността да оставите следи от инфекцията си по повърхности като дръжки на врати, смесители и всички други, за които може да се сетите.
Така че следващия път, когато усетите, че кихате или кашляте, не забравяйте да покриете устата си с вътрешната страна на лакътя, за да предпазите както себе си, така и околните!

Мийте ръцете си

Заразна ли е пневмонията? 6

Измиването на ръцете със сапун и вода е от съществено значение за здравето ви, независимо дали сте здрави или болни. То е като вълшебен елексир, който може да ви предпази от микроби.

Когато сте болни, миенето на ръцете ви може да помогне да намалите разпространението на микробите сред други хора. От друга страна, ако сте здрави, миенето на ръцете може да ви предпази от разболяване, като почисти микробите, които може да сте прихванали. Така че се уверете, че никога не пропускате да миете ръцете си, това е ключът към здравословен живот!

5 грешки при миене на ръцете>>

Ограничете контакта с други хора, за да не се налага да ви питат “Опасна ли е пневмонията?”

лечение на пневмонията

Ясно е, че социалното дистанциране е ефективен начин да предпазите себе си и другите от болести като пневмония. Така че, ако вие или някой ваш познат се възстановява от пневмония, не забравяйте, че ограничаването на контактите с други хора е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да си осигурите. По този начин предпазвате себе си и околните.

Често задавани въпроси

Опасна ли е пневмонията и какви са симптомите?

Пневмонията е сериозно и потенциално животозастрашаващо заболяване, чиито симптоми могат да варират от леки до тежки. Често срещаните признаци включват треска, втрисане, кашлица, болка в гърдите, силна умора, безпокойство, повръщане, синкав оттенък на устните или кожата, главоболие и затруднено дишане. Независимо от възрастта ви, потърсете лекарска помощ, ако имате някой от тези симптоми, тъй като пневмонията не е нещо, което трябва да пренебрегвате.

Разпространява ли се пневмонията и как се лекува?

Повечето случаи на пневмония могат да се лекуват в домашни условия с почивка, приема на течности, предписани лекарства, гаргара със солена вода, пускане на овлажнители и спиране на тютюнопушенето. Предписаните лекарства включват антибиотици, пулверизатори, антивирусни и противогъбични средства в зависимост от вида на пневмонията се определя и лечение на пневмонията. При по-тежки случаи може да се наложи лечение в болница, особено при възрастни хора, както и такива с основни заболявания или тежки симптоми.

Колко време продължава пневмонията?

Много хора се възстановяват от пневмония за по-малко от седмица, но при някои това може да бъде дълъг процес. Въпреки че симптомите са отшумели, някои хора могат да продължат да страдат от изтощение дори след месец възстановяване.
Не позволявайте на пневмонията да ви потиска – предприемете необходимите стъпки, за да възстановите енергията си и да се почувствате отново по най-добрия начин!

Препоръки от Здравитал за лечение на пневмонията

Възстановяването от пневмония е процес, който изисква предприемане на мерки, тъй като може да доведе до тежки усложнения. Не пренебрегвайте търсенето на медицинска помощ, тъй като много често забавянето може да доведе дори до смърт.
Като ограничите контактите с други хора и използвате продукт на билкова основа като Мурсалски чай, можете да се предпазите или да ускорите възстановяването си.
Доказано е, че Мурсалският чай помага за прочистването на белите дробове. Повече за продукта може да научите ТУК.

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни