Доброволно кръводаряване и инициативи в страната – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Във връзка с коледно-новогодишните празници много често говорим помежду си как трябва да сме по-милосърдни, съпричастни, солидарни с човешкото страдание, да помагаме в нужда. По този повод професор Христо Деянов проведе разговор в своето предаване с госпожа Димитрина Помакова – доброволен кръводарител и г-жа Евелина Динкова – представител на Националния център по трансфузионна хематология. Именно по данни от съответната организация на всеки две секунди някой се нуждае от лечение с кръв. Също така с над 8 процента са увеличени хората подложили се на доброволно кръводаряване за първото четиримесечие на годината, спрямо същият период, обхващащ 2021-ва.

Водещият започна събеседването със следните мисли:

„Доброволно кръводаряване е един акт на висша добродетел и съпричастност към хората, които са в беда. Това понякога е животоспасяващо.“

Въпрос на професора относно доброволно кръводаряване

доброволно кръводаряване

В началото на разговора проф. Деянов попита г-жа Помакова кога е решила да започна благородната си дейност:

„Дълги години се занимавам с различни благотворителни кампании и всъщност това е едно нормално продължение, което дойде. Смятам, че всеки един човек може да бъде кръводарител като изключим тези, които чисто здравословно не е възможно да дадат…. Всъщност знаейки, че можеш да помогнеш на човек безвъзмездно, няма нищо по-ценно от това.“

От своя страна Евелина Динкова сподели, че в България има 5 специализирани места за даряване на кръв, като към всеки от регионалните центрове има допълнителни отделения по трансфузионна хематология. Това е така, за да може хората да помагат там, където им е удобно. Госпожа Динкова и нейните колеги имат за да вземат кръвта, да я изследват, да направят лечебни кръвни съставки и да ги върнат към специализираните заведения. За мъжете е препоръчително даряването най-много пет пъти в годината, а за жените – до четири, като периодите са поне през 60 дни. По отношение на европейската нация, групите „А“ и „0“ са най-широко разпространените, но понякога в центровете има критична кръвна наличност, спрямо категориите.

„Планираните хирургични, акушеро-гинекологични интервенции, онкологичните и тежките хематологични заболявания, много са нуждите за поддържане здравето на хората, но и живото-спасяващи. Защото, когато стане внезапен инцидент кръв просто трябва да има…. През 2022-ра година сме направили около 190 акции по доброволно кръводаряване“ – думи на госпожа Динкова.

Важна информация относно доброволно кръводаряване

При едно даряване от човек се вземат 450 милилитра кръв, тя се възстановява рамките на часове, а качественото обновление става за около 3 седмици. По този начин всеки би могъл да подкрепи живота на трима различни пациенти. У нас вече е  въведена национална система, с регистър за кръводарители, така няма как един човек да дарява всеки ден. Софтуерът е разработен през 2014-та година. Когато някой желае да даде кръв преди това той задължително минава изследване за хемоглобин. Цялостната процедура – попълване на документи, изследване, проверка, даване на телесната течност и всичко необходимо – трае едва около 40 минути. Само за една от големите болници, в които се извършват сърдечно-съдови операции, кръвните нужди са 1500 литра годишно, за спешните случаи цифрата става към 2000. Всеки човек, решил да дари кръв, получава като знак на благодарност различни хранителни продукти. От 10 до 65 години е допустимата възрастова граница, ако някой желае да помогне.

Кръвна група – видове и определяне

доброволно кръводаряване

Процедура по кръводаряване

Всичко бива извършването в четири лесни стъпки. Отначало се попълва здравна анкета, отнема около пет минути. Представянето на документ за самоличност е задължително. След това идва работата на лаборанта. Той определя кръвната група и хемоглобина. Ако стойностите са под 125 грама на литър за жени и 135 – за мъже, интервенцията е невъзможна. Самото даряване трае приблизително десет минути. В последствие човек не бива да става рязко и да тръгва веднага, желателна е кратка почивка и прием на течности. Два дни преди процедурата доброволецът не трябва да взема медикаменти. Консумацията на вода след процедурата е препоръчителна, а при нужда и яденето на шоколад. Съхранената течност се съхранява и транспортира, според световни стандарти и няма как тя да бъде компроментирана, говорим за съвременни техники. Когато кръвта е стигнала до съответната болница тя отново се проверява преди да бъде прелята на проблемния пациент.

Сградата на Националният център по трансфузионна хематология се намира в стария „Майчин дом“ – гр. София. Улицата е „Братя Миладинови 112“.

„Кръводаряването е марка за здраве. Здраве за хората, които даряват кръв. Кръводаряването носи здраве на тези, които имат нужда от помощта.“

Човешкият организъм при дадена кръв

Както предполагаме повечето от вас знаят, чрез костният мозък се произвеждат по-големите количества кръвни телца – еритроцити, левкоцити и други. След даряване в организма навлизат „млади“ клетки, които за три седмици достигат пълня зрялост, тоест имаме обновление на специализираната телесна течност. Посредством това обновление бива повишена имунната система (клетъчната и хормоналната), затова лекарите препоръчват благородната кауза да се извършва пролет и есен – около грипните периоди. Счита се, че кръво-даването е превенция за сърдечно-съдови, онкологични заболявания. Ако човек има повишени показатели на холестерол и диабет съответните лекари в здравните центрове преценяват дали желаещите хора могат да помагат. Причина за отлагане на кръвно даряване е възможно да е и ускореният пулс след прекаран коронавирус.

В края на разговора събеседниците се обединиха в общи пожелания за здраве, щастие и действия към това светът да стане по-добро място за живеене.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни