Хипертония и метаболитен синдром

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ще разберем как аронията редуцира кръвното налягане(Хипертония) и какви са сърдечно-съдовите и бъбречните усложнения при метаболитния синдром

Арония

Плодовете на аронията съдържат голямо количество витамини от група В. Те оказват положително влияние върху функционирането на нервната система. В полезната съставка място намират още витамини от групите А, К, Е и С. Рутинът е пряко отговорен за състоянието на капилярите, той е с рекордно количество сред другите плодове. Помага за защита на тялото от настинки и инхибира пролиферацията (увеличаването) на туморни клетки.

Сред основните предимства на аронията е подсилването на имунитета. Растението подпомага кръвообращението, а това е особено важно през  студените месеци, когато се забелязва тенденция към кръвно сгъстяване. Този процес е от съществено значение за здравето на сърцето и артериите. Синият цвят на аронията подсказва за наличието а мощни антиоксиданти. Затова консумацията на хранителни добавки с това вещество предпазва тялото от вируси и простуди. Грижата към сърцето се изразява в това, че билката укрепва стените и прави артериите по-еластични. Така бива намален риска от инфаркт или инсулт.

Аронията е полезна за контрола на високото кръвно налягане. Тя снабдява организма с калий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Желязото например е важно за балансирането на кръвта. В състава на растението влизат още елементи като йод, манган, мед и молибден. Лимонената и ябълковата органични киселини се отличават със специфичен вкус, но спомагат за общата здравна полза. Като добавим към всичко това пектиновите, дъбилните и багрилните вещества, получаваме богат витаминно-минерален комплекс, който успява качествено да регулира кръвното налягане.

Хипертония

Хипертонията (високото кръвно налягане) е състояние, при което налягането върху стените на кръвоносните съдове в тялото е постоянно завишено. Това състояние често бива наричано „тихия убиец“, защото хората не винаги веднага разбират, че има проблем, но увреждането паралелно с това се развива. Според редица съвременни специалисти застоелият начин на живот е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови проблеми. За пример даваме работата на едно място, небалансираното хранене и прекомерния стрес. ПО данни на СЗО (Световната здравна организация) именно този тип заболявания са основната причина за смъртността в сегашно време.

Кръвното налягане се счита за повишено, ако систолата е равна или по-висока от 140 mmHg, а диастолата  – равна или по-голяма от 90 mmHg. Диастолният показател характеризира налягането в артериите между сърдечните удари. Систолата е това, което се създава в артериите по време на сърдечното съкращение.

Съществуват два вида високо кръвно наляганепървично и вторично. Първичната форма (есенциална) е водещият тип. Причините есенциалната група включват естественото стареене, нездравословните навици – например недостатъчно движение и лошо хранене. Към факторите за втората форма отбелязваме различни други здравословни проблеми (например бъбречни или хормонални). Понякога вторичната група е следствие от приемани медикаменти. За да бъде установена хипертония, е нужно редовно измерване на кръвното налягане.

При рязко повишение хората изпитват: главоболие в тила, което се увеличава при физически усилия; гадене; желание за повръщане; световъртеж; зачервяване на очите от кръвоизливи под конюнктивата; замъглено или двойно виждане; кървене от носа; сърцебиене; задух. Ако човек изпитва често някой от тези симптоми, трябва възможно най-бързо да потърси лекарска помощ.

Билкова терапия при хипертония

  • Глог – Билката понижава кръвното налягане, поради съдържанието на флавоноиди и полифеноли. Те отпускат кръвоносните съдове и подобряват кръвния поток. Глогът има антиоксиданти, които предпазват съдовете от увреждане;
  • Мурсалски чай – Той редуцира налягането, защото има биоактивни съединения – флавоноиди, алкалоиди и терпеноиди. Тези съставки отпускат съдовете и намаляват възпалението;
  • Арония – Аронията подсилва еластичността на съдовете и също намалява възпалителните процеси. Тя подпомага разширението на „кръвоносните тръбички“, което подобрява циркулацията, а това влияе стабилизиращо на налягането;
  • Зелен чай – Зеленият чай има в състава си антиоксиданти (катехини). Доказано е, че те понижават кръвното налягане. Катехините действат, като отпускат съдовете и подобряват кръвния приток.

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром напоследък става все по-често срещано заболяване. Но какви са неговите сърдечни и бъбречни усложнения? По тази тема дискутираха водещия на „Академия Здравитал“ професор д-р Христо Деянов и д-р Атанас Кундурджиев. По специалност гостът е нефролог и кардиолог. Нефрологията по принцип се занимава с диагностика, лечение на бъбречни заболявания. Метаболитният синдром не е конкретна болест, по-скоро представлява съвкупност от рискови фактори. Обикновено проблемът засяга хора над 60-годишна възраст, но напоследък  границата намалява. Освен начина на живот, за „отключващи“ фактори бихме могли да сметнем генетичната предразположеност и демографското положение.

Съвременния свят и пикочната киселина

Според доктор Кундурджиев честотата на метаболитния синдром се увеличава, заради начина на живот и хранене в съвременното общество. Защото човек в момента може да промени околната среда и респективно себе си, но в негативен план. Един от основните сърдечно-съдови рискови фактори, свързани със споменатия синдром, е високата пикочна киселина. Завишени показатели увреждат не само сърцето, това се отнася и за бъбреците, ставите. Пикочната киселина представлява разграден продукт на белтъчините, които човек приема.

В сегашния свят за последните 30 години приемът на фруктоза – изходен продукт за образуване на пикочна киселина, се е увеличил с 2000 процента. Хиперенергийното хранене, застояването, стресът, тревожността водят до наднормено тегло, артериална хипертония, диабет – социални заболявания, силно увеличаващи шанса за сърдечно-съдов риск и метаболитен синдром. Мъжете и жените с наднормено тегло трябва задължително да ограничат приема на простите захари, които се разграждат бързо.

Клиничните оплаквания, причинени от завишената пикочна киселина, започват своите проявления, когато бъде премината референтната граница. За мъжете нормата е 415 микромола за литър, а за жените – 340 микромола за литър. При това положение е задължително въздържането от червено месо, дреболии, субпродукти, черен шоколад, кафе, торти и други. Трансмастните киселини допринасят за натрупване на мазнини в коремната област. Хранителната диета е от ключово значение, в комбинация с медикаментите. Към препоръчителните мерки прибавяме съобразеното с възрастта на пациента движение.

Усложнения от метаболитен синдром

Ако има налице подагра, тогава пикочната киселина кристализира и започва да се отлага в бъбреците. Подаграта преминава с остри възпалителни артритни моменти, съчетани с болка и оток. След това постепенно, без да има някаква болка или съществени оплаквания, може да се стигне до влошаване на бъбречната функция. При приблизително 40 процента от диабетиците тази функция е нарушена, без да има проявление на остра симптоматика. Същото се отнася за артериалната хипертония. По този повод нефрологът и кардиолог каза:

„Искам да кажа, че 80 процента от пациентите, които са с диабет, затлъстяване или тежка артериална хипертония не достигат до диализа, защото преди това правят фатални сърдечно-съдови инциденти.“

Хората с натрупани килограми и метаболитен синдром бяха сред първите, прекарали тежък ковид-19, защото тяхната имунна система е отслабена. Метаболитните нарушения паралелно засягат всички органи и системи.

„Когато организмът е здрав, всички органи и системи работят в хармония и си предават сигнали. Ако един орган е увреден, той започва да изпраща патологични сигнали към другите зони. Стартира порочен кръг на взаимни увреждания. Напоследък е обръща много внимание на чревния микробиом. Оттам има влияние върху мозъка, сърцето, бъбреците и други зони“ – думи на госта в студиото.

Прочети повече: Високо кръвно налягане – 5 съвета как да го нормализираме

Хипертония

Специализирани проверки за проблеми на пикочо-половата и сърдечната системи

Едно обикновено специализирано изследване на урината може да покаже дали има наличие на белтък. Ако той е на лице, това е сигурен признак за някакво увреждане. По отношение на кръвта за бъбреците е добре да се изследва серумния креатинин, уреята, пикочната киселина. Те показват каква е функцията на бъбрека. При нарушена бъбречна дейност страда и костната система.

Съществува форма на сърдечната недостатъчност, която може да протича дълго време с по-леки оплаквания. При нея фракцията на изтласкване е запазена. Става дума за предимно диастолен тип. Там е много важно да се изследва натриуретичния пептид. В профилактичния пакет влиза и електрокардиограмата. Тя дава богата информация за състоянието на сърцето. Ако има съмнение за остра проблематика, после биват пускани проверки за определени ензими. Желателно е пациентите да изискват проследяване показателите на липиден профил, общ холестерол, триглицериди, кръвна захар и по-специално гликиран хемоглобин. Триглицеридите са пряко свързани с метаболитния синдром.

По отношение на пост-ковидните следствия се забелязва повишено оплакване на централно-нервно ниво. Става дума за допълнително напрежение, главоболие, разсеяност, загуба на памет, депресивност. Зачестили са и ритъмните нарушения.

Превенция за бъбреците и сърцето

Доктор Атанас Кундурджиев завърши дискусията със следните думи:

„На първо място бих посъветвал хората да ходят на годишните профилактични прегледи, където да се правят базовите изследвания. Ако мъжете и жените знаят, че имат диабет или високо кръвно, проследяването е много важно. Нищо не пречи на хората да си мерят профилактично кръвното налягане вкъщи. Добре е във всяка къща или апартамент да има индивидуален глюкомер, измерването на кръвното захар става много лесно. Хората трябва да знаят, че ценните са самите те, трябва да обръщат внимание на своето здраве. Нека да се съветват със своите лекари, когато имат някакви проблеми. Защото понякога българите са с нагласата, че, ако нещо е дошло, то ще мине.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни