Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Камъни в жлъчката - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Жлъчен мехур и жлъчни камъни

Жлъчният мехур е орган на храносмилателната система, в който се съхранява жлъчният сок, отговорен за нормалното храносмилане. Представлява торбичка с  крушовидна форма, разположен е под долната предна повърхност на черния дроб. От жлъчния мехур, жлъчката попада в тънкото черво и там влиза в контакт с храната, която сме употребили. Появата на камъни в тази част от тялото е често срещан проблем. Образуването им в жлъчката е известно като холелитиаза. Оставен без лечение, холециститът (възпалението на жлъчен мехур) може да доведе до сериозни усложнения – например разкъсване на жлъчния мехур и развитие на перитонит.

Перитонит

Перитонитът представлява възпаление на перитонеума (ципа, покриваща стените на коремната кухина и вътрешните органи). Той може да се дължи на инфекция  или на изтичане на телесни течности при травма или друго неразположение. Симптомите включват остра болка, треска, учестена сърдечна дейност). Острият перитонит може да предизвика и остър хирургичен корем (патология, която може да доведе до живото-застрашаващо състояние, ако не се лекува навреме и с необходимите терапии). Характеризира се с прогресиращо развитие на възпалителния процес в коремната кухина, нарушена е способността на организма да регулира вътрешната си среда.

Жлъчни камъни

Жлъчните камъни са твърди формации, образувани на място в жлъчния мехур или в по-малките жлъчни пътища в черния дроб. Когато образуванията преминат през жлъчните пътища, пациентите получават криза, съпроводена от силна болка, в някой случаи говорим за усложнения, стигащи до край на човешкия живот. Отделяме  два вида каменни натрупвания – пигментни и холестеролни. Първите са тъмнокафяви или черни, заради задържаното в тях багрилно вещество. Вторите са жълти, тъй като се състоят от неразтворен холестерол. Отделно може да имаме билирубинови (съдържат калций, затова са по-твърди) и смесени камъни (могат да бъдат единични или няколко, не надхвърлят 1 сантиметър).

Образуване на жлъчни камъни

Обикновено камъни в жлъчката се формират активно при наследствено предавани смущения в мастната обмяна, но могат да ги причиняват и промени в жлъчния мехур или други фактори. Най-често срещаното гастро-ентерологично заболяване – това е жлъчнокаменната болест.

Образуването на холестероловите жлъчни камъни минава през различни моменти: Преципитиране на излишния холестерол като твърди микрокристали, освен това има повишено насищане на жлъчката с холестерол и после се формира ядро, около което се образуват кристалите и нарастват жлъчните камъни. Няма как да не отбележим и микроорганизми, паразити в жлъчната система, те също участват във формирането на ядрото на камъка. Заболяването се среща по-често сред частите от населението на Земята, консумиращи повече месни храни, съответно по-рядко сред вегетарианците, а дамите от своя страна са по-податливи на този тип проблем.

Основни симптоми на камъни в жлъчката

Биват няколко: нарушено храносмилане, подуване на корема, образуване на газове в червата, болки в горната част на корема, които обикновено се локализират в дясната подбедрица, може да има гадене и повръщане. Физическото неразположение е възможно да се разпространи към гърба под дясната лопатка и рамото. Болката се овладява чрез спазмолитични медикаменти, предписани от специалист. Тези лекарства се наричат още антихолинергични, лекуват самата болка.

Причини

Промяна в химичния състав на жлъчната течност. В повечето случаи тук говорим за повишен холестерол в кръвта, а причината за неговото увеличение е или генетична, или заради голяма употреба на храни, богати на животински мазнини. Има нарушение на жлъчно-липидния метаболизъм.

Други причини:

  • Анемия;
  • Наднормено тегло;
  • Проблеми на червата;
  • Тютюнопушене,
  • Прекомерна употреба на алкохол и др.
  • Ендокринни нарушения

Именно първата от изброените по-горе причини е ключовата за образуване на камъни в жлъчката. За съжаление в днешно време младите хора се хранят забързано и небалансирано и точно, поради този факт, средната възраст на заболелите от този здравословен проблем пада. В тази връзка можем да маркираме няколко изречения от д-р Росен Тушев, поместени в неговата платформа: „Жлъчните колики представляват типични оплаквания при наличие на жлъчнокаменна болест и обикновено се провокират от преминаването на камъните през протока на жлъчния мехур. През жлъчните протоци малките конкременти могат да попаднат в дванадесетопръстника. Коликата продължава от 15 минути до няколко часа, болките имат пристъпен характер“.

Ядрено-магнитният резонанс, компютърната томография и ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография на жлъчните пътища са основните начини, чрез които да се постави диагнозата. Друг често срещан метод е ултразвуково изследване на коремната кухина.  Прието е при малки холестеролни натрупвания в жлъчката (под 25 мм) да се прилагат медикаменти). Разрушаване на елементите с ударни вълни или с лазер е също възможност за допълнително лечение.

Трибор Делта

Трибор Делта е хранителна добавка, с бабини зъби, бял трън и глухарче. Основната съставка в белия трън е силимаринът. Силимаринът прочиства черния дроб, стимулира производството на жлъчка, намаля нивата й на холестерол, в резултат от което, образуването на камъни се редуцира драстично.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни