ХОББ и Мурсалския чай. Миниинвазивна хирургия на гръдния кош. – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В този текст ще разгледаме ХОББ и мурсалския чай и какви са неговите полезни свойства, особено по отношение на белите дробове.

ХОББ и мурсалския чай

Мурсалски чай

Години наред мурсалският чай се използва за лечение на различни видове заболявания. Особено полезен е той при респираторни проблеми, като астма бронхит и пневмония. В началото на 20-ти век учени установяват, че билката притежава силни противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни възможности. Съставката е с богато съдържание на етерични масла, танини, флавоноиди и витамини. Маслата придават на растението характерния аромат, танините спират възпалителните и бактериални процеси, а флавоноидите предпазват клетките от увреждане. Разнообразните витамини подобряват състоянието на дихателните органи.

Мурсалски чай

Мурсалският чай има и антиинфламаторни способности, които подобряват функцията на белите дробове. Това е жизнено важно за пациенти, страдащи от белодробна фиброза или хроничен бронхит. Освен това билката ускорява газообмена в дробовете. Процесът е важен за извличането на кислород от въздуха и неговото предаване към кръвта. Екстрактът подпомага дихателната функция и разширява бронхите. Споменатото действие оказва ключова роля при ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест).

Планинският чай стимулира изкашлянето и отхрачването на секретите от белите дробове. Това важи, особено а пушаческата кашлица. Противомикробните и антисептични характеристики предпазват белите дробове от инфектиране, особено ако причината са вирусите. Общо взето. Мурсалският чай намалява симптомите на различни белодробни болести и подобрява качеството на живот.

ХОББ

В основата на хроничната обструктивна белодробна болест стои ограничението на свободния приток на въздух в белодробните пътища. Обикновено процесът е възпалителна реакция на дробовете към опасни частици или вредни газове. Засягат се предимно пациенти над 40-годишна възраст, основната таргетна група са пушачи, или пациенти, изложени на вредни фактори в домашна, професионална среда. Именно тютюнопушенето е най-агресивният фактори, причиняващ ХОББ.

Характерна симптоматика и основни етапи

Симптомите включват: задух, кашлица със слузно-гнойни или слузести храчки, болка и тежест в гърдите, намален физически капацитет, свиркания и хрипове при дишане. В напредналите стадий пациентите постоянно имат намалено съдържание на кислород в кръвта, нервно психически проблеми и нарушен сън.

Болестта има четири основни етапа:

  • Стадий едно: Лека ХОББ – Пациентите имат лека кашлица и отделят слузни храчки. Не винаги осъзнават, че са засегнати;
  • Стадий две: Умерена ХОББ – Задухът при натоварване става характерен. В този момент обикновено хората търсят медицинска помощ, поради хронични дихателни проблеми;
  • Стадий три: Тежка ХОББ – Задушаването става още по-изразено, а болните изпитват постоянен физически дефицит;
  • Стадий четири: Много тежка ХОББ – Говорим за хронична дихателна недостатъчност. Симптомите могат да бъдат опасни за живота.
ХОББ

Билкова терапия при ХОББ

  • ХОББ и мурсалския чай – Намалява възпалението в белите дробове и подобрява белодробната функция. Това би могло да редуцира кашлицата, храчките и задуха;
  • Евкалипт – Има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това облекчава кашлицата и заздравява възпалите лигавици;
  • Джинджифил – Тя помага за отхрачването на излишните секрети.  Разрежда храчките и редуцира възпалителните моменти;
  • Лайка – Притежава успокояващи свойства, тя също успокоява кашлицата и намалява възпалението в лигавиците.

Гост в студиото

Във втората част на предаването „Академия Здравитал“ гостува доктор Лили Охеда. Тя е гръден хирург в държавната болница „Свети Иван Рилски“ – град София. В началото на разговора специалистите обърнаха внимание на последствията за организма след ковид-19, особено по отношение на белите дробове и дихателните пътища. Не случайно много от фаталните изходи завършваха със сърдечно-съдови оплаквания и проблеми в дишането. Според д-р Охеда през пандемията е имало много случаи на кървене в гръдната кухина, налагали са се дренажи и оперативни интервенции. Положителен факт е, че в условията на коронавирус хората са започнали по-често да си правят рентгенови снимки и скенери, така биват установявани евентуални лезии на белия дроб, наподобяващи карцином.

Д-р Лили Охеда

Водещи заболявания

Доктор Лили Охеда и нейните колеги оперират най-често проблеми на гръдния кошбелите дробове, плеврата, средностението. Напоследък зачестява и туберкулозата, но тя не е сред най-честите диагнози. Заболяванията биха могли да бъдат туморни, възпалителни, кистични. Редовни са случаите на млади хора със спукан бял дроб. Последният проблем се случа най-вече, заради вроден дефицит на съединителната тъкан. При спукването има неефективен участък, който с повишаване на налягането се пълни с въздух – дишането е сериозно затруднено. Към проблемните диагнози прибавяме ехинокок на бял дроб. Това е доброкачествено заболяване. Инфекцията често се добива в детска възраст, широко-разпространена е в земеделските области.

Рак на бял дроб

Водещият здравословен проблем от тази медицинска област е туморът на белия дроб. Почти всички злокачествени образувания по цялото тяло дават метастази именно в белия дроб. Хирургът напоследък прави повече биопсии, без операции, защото този вид рак често не е откриван бързо, поради забавеното появяване на характерни симптоми. Развитието на съвременната диагностика дава възможност на пациентите да поддържат имунна и таргетна терапия. Целта е за няколко месеца, до година, да бъде стопен карцинома или метастазите. Процедурите дават краткосрочни резултати, в България имунните методи биват прилагани при доказан четвърти стадий на онкологичен проблем. За малките тумори като първи избор остава оперативното лечение и хирургията. Доктор Лили Охеда заяви, че у нас все още няма въведена скринингова програма за диагностика на рак на белия дроб. Тя посъветва мъжете между 50 и 80-гоишна възраст, които пушат много цигари, да си правят профилактични прегледи на гръден кош чрез нискодозирани скенери. При първи стадий, шансът за преживяемост от 5 години на опериран пациент, е над 80-90 процента. За втори стадий цифрите са между 60 и 80%.

Прочети повече:Белодробни болести, заболявания на опорно-двигателен апарат и периферна нервна система – Академия Здравитал

рак на белия дроб

Рискови фактори за рак на белия дроб. Статистика за смъртност.

  • Тютюнопушене – Все още се смята за най-главен и рисков фактор в световен мащаб;
  • Замърсен въздух – Това е водеща предпоставка в Китай. Там по-често се разболяват жените
  • Генетични предпоставки – Семейната предразположеност от първа линия често може да е „отключващ“ момент за рак на съответния пациент;
  • Алкохолна консумация;
  • Определени храни и медикаменти.

„Всяка държава си има ежегодна статистика за заболеваемост и смъртност. В България смъртността е около 38 на 100 хиляди души при мъжете и приблизително 18 човека на 100 хиляди – за жените. Това е статистика за 2020-та година. Това е по-висок процент, спрямо средните за Европа“.

Миниинвазивна хирургия на гръден кош

Желанието на д-р Охеда е минимално инвазивните методики да станат „златен стандарт“ при лечение на проблеми в гръдния кош. В нашата страна все още е предпочитана отворената хирургия. Тук говорим за торакоскопска хирургия. При тази интервенция се навлиза в гръдния кош чрез страничен разрез по хода на ребрата. Чрез помощта на камера и други уреди се намалява оперативното време, болковия синдром, а възстановяването на тъканите, болничното изписване стават по-бързи. Екипът на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ все още не разполага с робот „Да Винчи“, а и както казахме по-рано, не всички пациенти са подходящи за роботизирана хирургия.

„Най-големият център за миниинвазивна хирургия в света, пулмологична и белодробна болница се намира в Шанхай – Китай“.

Призив към хората от доктор Лили Охеда

„Апелирам към здравното законодателство да се направи програма за скрининг на рак на белия дроб, защото е твърде належащо като въпрос. Този рак е на първо място по заболеваемост и смъртност от онкологичните проблеми в България. На второ място моя апел е хората да се грижат повече за себе си, да обучим младите да не пушат по възможност и да се изследваме редовно.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни