Първичната доболнична здравна помощ – основни проблеми – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
parvichnata-dobolnichna-zdravna-pomosht

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Практически погледнато специалистите по обща медицина се занимават с преглеждане на хората към предната линия в здравната система. Това е много важно специализирано звено, то има задача да държи добро здравното състояние сред населението на популационно ниво. Тези лекари първи се срещат с болестите при пациентите. В студиото на „Академия Здравитал“ гостува доктор Малин Танчев и обсъждаме първичната доболнична здравна помощ.

Начални думи

Водещият професор д-р Христо Деянов започна предаването със следните думи:

„За съжаление може би около един милион души в България сега нямат свой лекар, даже някой не са здравно осигурени.“

От своя страна общопрактикуващият лекар (ОПЛ) добави:

„Да, наистина, нашата работа е ключова, ние сме на първа линия. Всяка една особеност на климата, на вирусите се отразява веднага при нас и виждаме по посещението на децата и възрастните какво е актуално в момента, какви са проблемите.“

Подобен тип специалисти е важно да бъдат добре подготвени, защото една лека хипертония например не е нужно веднага да води до консултация с кардиолог. По този начин се подпомага освен профилактиката и първичното лечение за болните. Освен това семейните медици извършват ваксинация за децата. Джипитата съвсем спокойно могат да дават съвети за правилно хранене и начин на живот – така биват предотвратени или забавени някой заболявания.

Първичната доболнична здравна помощ: Важни, актуални проблеми

На първо място доктор Танчев постави задължителните ваксини при малките момчета и момичета. Все още има родители, които отказват или отлагат процедурите. Също така в някой аптеки, особено провинциалните, липсват важни лекарства, вероятно това е въпрос на държавна политика. Отделно в някой чужди страни цените са по-достъпни. Напоследък голям натиск има с медицинските бележки от сестрите в училищата. По думите на специалиста, в „извинителните“ листове тези сестри не пишат никакви диагнози. Изнесе се информация, че към днешна дата няма точна статистика колко джипита има у нас. Около ковид-кризата е имало тенденция за тяхното намаляване, но от приблизително година насам интересът от младите кадри се засилва и няма опасност България да изпита остър дефицит.

Първичната доболнична здравна помощ

Въпреки това е ясно, че предимно в малките населени места съществуват битови и финансови неуредици, пречещи на качествената работа. Има възможност редица кабинети да бъдат оборудвани с нова техника, обзавеждане, подръчни средства. Според д-р Танчев съществуват пациенти, които се учудват, че потребителската такса не се вдига толкова години – сега тя е 2,90лв. От нея са освободени много групи – децата до 18-години, хроничните болни и други. Има задействани конкретни стъпки сумата да бъде увеличена. По принцип тя е прикрепена към минималната работна заплата.

Първичната доболнична здравна помощ: Допълнителна информация, същност в работната дейност

Съществува проблем и с големия период по удостоверяване от българската държава, че определени хора, връщащи се тук, са били осигурявани в чужбина досега. А съвременните дигитални възможности дават опция това да стане буквално за един час. Общопрактикуващият лекар изрази интересно становище дали джипи с хиляда пациенти може финансово да живее нормално:

„Според мен е възможно. Това е въпрос на организация. Семейните лекари са като една фирма. Те си правят разчет на сумите, които харчат – имат наеми, консумативи, договори.“

Определени ОПЛ вече не работят с квалифицирани сестри, може би, за да спестят средства. Гостът в студиото не е от тях, тъй като за него сестрите оказват помощ по отношение на административната работа, документацията.

„Около 65-70 процента от семейните лекари в България са в пенсионна или близка до нея възраст.“

Първичната доболнична здравна помощ: Електронни рецепти, направления

Рецептите, придружени с протоколи в рецептурните книжки и минаващи през Здравната каса трябва да бъдат на електронен вариант. Това значително облекчава дейността, както на работещите, така и на пациентите. При такива случаи, когато човек отиде в аптека и си каже ЕГН, веднага в системата излиза какво лекарство ще се купува. За останалите предписания това не е задължително. Например рецепта за обикновена вирусна инфекция все още се издава на хартиен носител. Все още не може да се даде становище дали разработеният сайт за здравна история на населението работи адекватно. Идеята е до една-две години платформата да работи по-адекватно. Дигитализацията трябва да е приоритет на всички държавни отговорници. Направленията също са в електронна форма, продължават да бъдат издавани, дефицит засега няма, поне в екипа на събеседника. Тук също не се хаби излишна хартия.

Актуални болести, пост-ковид синдром, оптимизация

В студиото се изнесе информация, че последният грипен период значително отмина, с по-малка от предварителните очаквания заболеваемост. Професор Христо Деянов изрази мнение, че науката трябва да отговори защо на пръв поглед здрави хора, без придружаващи заболявания, с нормална телесна маса, загубиха битката с коронавируса. От друга страна вероятно някой онкоболни, заради приеманите медикаменти и мобилизираната имунна система, пребориха болестта.

А пост-ковидният синдром се свързва и с някой психологически изменения – занапред една обикновена инфекция предизвиква повече тревожност и напрежение, зачестяват снимките, изследванията на белите дробове. Такъв тип вирус ще продължи да съществува в природата години наред, но не с пандемичен характер. По наблюдения на доктор Малин Танчев тази пролет и зима някой болести по-рядко са водели до ангини, бронхити и пневмонии. Сега ни трябва пак една адаптация, за да може отново да дойде повишението в имунната защита на носоглътката.

Първичната доболнична здравна помощ

За оптимизирането в работата на първо място е нужно оптимизиране за контактите със ОПЛ – например, заради въпроси за работното време. Също така гостът би дал идея да се криминализира посегателството върху работещите в Спешната помощ.

Първичната доболнична здравна помощ: Неотложна и спешна помощ

Неотложно е всяко състояние, което може да премине в по-сериозно. Пример е остра вирусна инфекция при деца и възрастни. Тази помощ се осъществява от медицински лица на място, в кабинет или специализиран център. Спешната помощ е извършвана от специализирани екипи, наредбата е само за нея. Нужна е оптимизация, обучения, курсове, тъй като първата помощ не е задължително да бъде осъществявана от медици.

Взаимовръзката между здравеопазването и медицината

Първичната доболнична здравна помощ: Отговори на зрителски въпроси, финални думи

Ако през няколко дни човек трябва два или повече пъти да посети кабинет, на всяко ходене се заплаща отделна потребителска такса. Често се правят компромиси в тази посока. На друг въпрос от зрител гостът потвърждава, че специалистите от неговата категория могат да проследяват леките форми на някой хронични заболявания – хипертония, захарен диабет, неврологични проблеми.

„Общо казано семейните лекари си вършат работата и това се отрази както на заболеваемостта на населението, така и на навиците. Така че аз съм „за“ тази специалност, за това съсловие съм. Може би трябва да имаме повече уважение, защото всичко това се отразява.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни