Възпаление в колянните стави

Възпаление на колянната става - Здравитал

Едни от най-честите оплаквания, особено при възрастните хора, са свързани с болки в ставите. Това се отнася на първо място за колянните стави, тъй като те са с голямо натоварване при движение и физически усилия.

Стави

Ставите свързват костите в човешкия организъм. В зависимост от своята функция те имат различни здравина, форми и подвижност. Например ставите в пръстите са много по-подвижни, отколкото тези между прешлените на гръбначния стълб. На практика ставата прави връзка между повече от една кост в скелета и е еластична и гъвкава. Ставната глава и ставната ямка са покрити с хрущял, а самата става е обвита от ставна капсула. Синовиалната течност се произвежда без прекъсване и  осигурява на хрущяла хранителни вещества. Ставните връзки от своя страна дават на капсулата необходимата стабилност и упора.

Опорно-двигателна система

Цялостната опорно-двигателна система включва също така и мускулите, които се захващат за съседните кости чрез своите сухожилия. В човешкото тяло има 350 стави и всяка от тях е сложна съвкупност от хрущяли, кости и съединителна тъкан. Важна част за поддръжката на здравите стави е колагенът, който постепенно намалява като производство в организма след около 30-40-годишна възраст и трябва да се приема допълнително, чрез външни продукти.

Стави – проблеми

Ставните проблеми се свързват с артрит, износване или травми. Нерядко от болка и скованост в ставите и гърба се оплакват дори младите хора, заради различни видове натоварвания. Според някои статистики около 1/3 от хората страдат от проблеми на опорно-двигателната система. При възрастните хора подобен тип неразположения се засилват, заради  изчерпването на глюкозамина и намалената му абсорбация. Глюкозаминът е комбинация от аминокиселини и захари, те имат структурно укрепващо действие в организма и служат за производство на синовиална течност, която спомага работата на ставите – намалява триенето и предпазва ставата от износване, похабяване.

Артрит

Артритът е здравословен проблем на опорно-двигателната система, засягащ ставите в тялото. Думите, образуващи този термин, са „става“ и „възпаление“. Тук под общ знаменател могат да се причислят около 100 вида различни диагнози. Артритът е една от основните причини за инвалидизация при хора в напреднала възраст след 50-години, макар че не рядко засяга и младото поколение. Най-често срещаният  вид артрит е остеоартритът, който се смята за характерен в старческа възраст. Но реактвният артрит акцентира към по-ниска средна възраст. Съществуват и такива видове, които засягат и децата, като ювенилен ревматоиден артрит. По данни на СЗО (Световната здравна организация) над 350 млн. души в света са засегнати различни болестни артритни форми.

Видове стави

Трите типа стави, които биват по-известни са:

  1. Фиксирани (фиброзни) – те не позволяват движение, имат здрави връзки от съединителна тъкан. Наричат се още синартрози, защото са неподвижни.
  2. Хрущялни – позволяват ограничени движения и огъване, но не и широк обем от действия. Пример за такива стави може да се даде с между-прешленните, те допълват гъвкавостта на гръбнака.
  3. Синовиални – дават висока подвижност и голям обем от движения. Те се намират в крайниците, стъпалата и дланите и са свободно подвижни. Има различни типове синовиални стави, с различна амплитуда на движение. Според типа движение могат да бъдат: Сферични – рамене и хълбоци; Плоски – китки и глезени; Елипсовидни и седловидни – длани, китки, палци; Шарнирни – лакти, колене, глезени и ходила, длани, челюст; Раменните, лакътните, тазобедрените, колянните, глезенните стави са синовиални, съставени от ставна капсула и са подкрепени от вътрешни и външни връзки.

Възпаление на колянната става

Коляното е една от най-сложните стави в човешкото тяло. То обединява двете големи кости – бедрената и подбедрицата, а те от своя страна носят тежестта  на тялото и при движение, и при застояло положение. Има и „капаче“, което се намира пред бедрената кост и чрез сухожилие се свързва с четириглавия мускул на бедрото. Както написахме по-горе, колянната става е вид синовиална става. Състои се от три кости: долната част на бедрената кост, горната част на големия пищял и капачка. Те са покрити със ставен хрущял и заедно с двата менискуса (външен и вътрешен), вътрешните кръстни връзки (предна и задна), колатералните връзки, ставната капсула и залавящите се отстрани мускули, образуват тази част от човешкия организъм. При движение на колената менискусите на големия пищял се разтягат. Много често в живота на човек се случва колянната става да се възпали, износи и травмира – фактори, пречещи за нормалната функция. За радост, съвременните оперативни интервенции често отстраняват проблема, като понякога и консервативните, алтернативни методи дават сериозни резултати. Със сериозни физически болки се характеризират счупванията на капачката или някоя от другите кости в областта на ставата. Прекалено високата активност, без подходяща загрявка, най-вече при спортуващи хора, може да предизвика навяхвания, изкълчване или дори разкъсани връзки – говорим за внезапна и остра болка. Симптомите на проблем в коляното варират в зависимост от причината, поради която са предизвикани, както и колко е сериозна тя.

Чести симптоми за проблеми в колянните стави:

  1. Внезапна болка след претоварване;
  2. Нестабилност и усещане за слабост в коляното;
  3. Скованост и затруднение при разгъване и свиване на крака;
  4. Подуване на коляното;
  5. Болка при движение;
  6. Неразположение при седене със сгънати колена;
  7. Хроничен дискомфорт.

Трибор Гама

Във връзка с възпаленията и болките в ставите, препоръчваме употребата на Трибор Гама. Продуктът е хранителна добавка, със състав жълт кантарион, бабини зъби и джинджифил. Той ограничава болки от различен произход, а джинджифилът притежава противовъзпалително действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.