Възпаление в колянните стави

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Възпаление на колянната става - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Едни от най-честите оплаквания, особено при възрастните хора, са свързани с болки в ставите. Това се отнася на първо място за колянните стави, тъй като те са с голямо натоварване при движение и физически усилия.

Стави

Ставите свързват костите в човешкия организъм. В зависимост от своята функция те имат различни здравина, форми и подвижност. Например ставите в пръстите са много по-подвижни, отколкото тези между прешлените на гръбначния стълб. На практика ставата прави връзка между повече от една кост в скелета и е еластична и гъвкава. Ставната глава и ставната ямка са покрити с хрущял, а самата става е обвита от ставна капсула. Синовиалната течност се произвежда без прекъсване и  осигурява на хрущяла хранителни вещества. Ставните връзки от своя страна дават на капсулата необходимата стабилност и упора.

Опорно-двигателна система

Цялостната опорно-двигателна система включва също така и мускулите, които се захващат за съседните кости чрез своите сухожилия. В човешкото тяло има 350 стави и всяка от тях е сложна съвкупност от хрущяли, кости и съединителна тъкан. Важна част за поддръжката на здравите стави е колагенът, който постепенно намалява като производство в организма след около 30-40-годишна възраст и трябва да се приема допълнително, чрез външни продукти.

Стави – проблеми

Ставните проблеми се свързват с артрит, износване или травми. Нерядко от болка и скованост в ставите и гърба се оплакват дори младите хора, заради различни видове натоварвания. Според някои статистики около 1/3 от хората страдат от проблеми на опорно-двигателната система. При възрастните хора подобен тип неразположения се засилват, заради  изчерпването на глюкозамина и намалената му абсорбация. Глюкозаминът е комбинация от аминокиселини и захари, те имат структурно укрепващо действие в организма и служат за производство на синовиална течност, която спомага работата на ставите – намалява триенето и предпазва ставата от износване, похабяване.

Артрит

Артритът е здравословен проблем на опорно-двигателната система, засягащ ставите в тялото. Думите, образуващи този термин, са „става“ и „възпаление“. Тук под общ знаменател могат да се причислят около 100 вида различни диагнози. Артритът е една от основните причини за инвалидизация при хора в напреднала възраст след 50-години, макар че не рядко засяга и младото поколение. Най-често срещаният  вид артрит е остеоартритът, който се смята за характерен в старческа възраст. Но реактвният артрит акцентира към по-ниска средна възраст. Съществуват и такива видове, които засягат и децата, като ювенилен ревматоиден артрит. По данни на СЗО (Световната здравна организация) над 350 млн. души в света са засегнати различни болестни артритни форми.

Видове стави

Трите типа стави, които биват по-известни са:

  1. Фиксирани (фиброзни) – те не позволяват движение, имат здрави връзки от съединителна тъкан. Наричат се още синартрози, защото са неподвижни.
  2. Хрущялни – позволяват ограничени движения и огъване, но не и широк обем от действия. Пример за такива стави може да се даде с между-прешленните, те допълват гъвкавостта на гръбнака.
  3. Синовиални – дават висока подвижност и голям обем от движения. Те се намират в крайниците, стъпалата и дланите и са свободно подвижни. Има различни типове синовиални стави, с различна амплитуда на движение. Според типа движение могат да бъдат: Сферични – рамене и хълбоци; Плоски – китки и глезени; Елипсовидни и седловидни – длани, китки, палци; Шарнирни – лакти, колене, глезени и ходила, длани, челюст; Раменните, лакътните, тазобедрените, колянните, глезенните стави са синовиални, съставени от ставна капсула и са подкрепени от вътрешни и външни връзки.

Възпаление на колянната става

Коляното е една от най-сложните стави в човешкото тяло. То обединява двете големи кости – бедрената и подбедрицата, а те от своя страна носят тежестта  на тялото и при движение, и при застояло положение. Има и „капаче“, което се намира пред бедрената кост и чрез сухожилие се свързва с четириглавия мускул на бедрото. Както написахме по-горе, колянната става е вид синовиална става. Състои се от три кости: долната част на бедрената кост, горната част на големия пищял и капачка. Те са покрити със ставен хрущял и заедно с двата менискуса (външен и вътрешен), вътрешните кръстни връзки (предна и задна), колатералните връзки, ставната капсула и залавящите се отстрани мускули, образуват тази част от човешкия организъм. При движение на колената менискусите на големия пищял се разтягат. Много често в живота на човек се случва колянната става да се възпали, износи и травмира – фактори, пречещи за нормалната функция. За радост, съвременните оперативни интервенции често отстраняват проблема, като понякога и консервативните, алтернативни методи дават сериозни резултати. Със сериозни физически болки се характеризират счупванията на капачката или някоя от другите кости в областта на ставата. Прекалено високата активност, без подходяща загрявка, най-вече при спортуващи хора, може да предизвика навяхвания, изкълчване или дори разкъсани връзки – говорим за внезапна и остра болка. Симптомите на проблем в коляното варират в зависимост от причината, поради която са предизвикани, както и колко е сериозна тя.

Чести симптоми за проблеми в колянните стави:

  1. Внезапна болка след претоварване;
  2. Нестабилност и усещане за слабост в коляното;
  3. Скованост и затруднение при разгъване и свиване на крака;
  4. Подуване на коляното;
  5. Болка при движение;
  6. Неразположение при седене със сгънати колена;
  7. Хроничен дискомфорт.

Трибор Гама

Във връзка с възпаленията и болките в ставите, препоръчваме употребата на Трибор Гама. Продуктът е хранителна добавка, със състав жълт кантарион, бабини зъби и джинджифил. Той ограничава болки от различен произход, а джинджифилът притежава противовъзпалително действие.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”10517,3863,5004″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2368,3930,2474,3962,6086,6084″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни