Превенция, профилактика и рехабилитация – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В първото издание на „Академия Здравитал“ за месец ноември гост на проф. Христо Деянов бе д-р Йордан Иванчев. Специалистът работи в областта на физикалната медицина, физиотерапията и рехабилитацията. Д-р Иванчев е здравен мениджър в Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация – гр. София. Водещият на предаването започна днешната дискусия със следните думи:

„Тази част от медицината – рехабилитационната и възстановителната е изключително важна, особено сега в пост-ковидните проблемни усложнения, които настъпват при страшно много хора във всички органи и системи.“

д-р Йордан Иванчев
preventsia-profilaktika-i-rehabilitatsia-akademia-zdravital

В началото на разговора здравният мениджър започна с думите, че медицинското заведение, където работи, е в много добро материално състояние, има басейн с минерална вода, температурата е около 30 градуса. Всичко това помага на пациентите да имат една качествена оздравителна процедура. Събеседниците в студиото се обединиха около тезата, че превенцията, профилактиката и рехабилитацията биха могли да подобрят качеството на живот. Това е особено важно за пациентите с хронични заболявания.

„За съжаление колегите подценяват физиотерапията като дял от медицината. Установявам, че много от колегите, които не са се сблъсквали лично с този проблем просто го оставят на страна. Искам тук от Вашата трибуна да кажа на всички зрители в България, че абсолютно всяко едно заболяване се нужда е от рехабилитация, физиотерапия. То има конкретно, строго специфично действие или комбинация от действия и манипулации, които ще подобрят състоянието, ще намалят уврежданията, ще подобрят нашия начин на живот.“

д-р Йордан Иванчев

Клинични пътеки и заплащане на такси

Превенция, профилактика и рехабилитация - Академия Здравитал 2

Доктор Йордан Иванчев сподели, че неговата клиника работи по няколко клинични пътеки – свързани с различни системи при човек (централна нервна система, опорно двигателна и други). Пациентите, които дойдат в лечебното заведение не заплащат допълнително средства. В Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация няма манипулации и медицински консумативи. Единственото, за което болният може да даде средства, ако няма ТЕЛК, е около 5,60лв. на ден потребителска такса.

Другото, изискващо даване на средства, са приемане в отделни стаи с интернет, телевизия и хладилник, самостоятелен санитарен възел – всичко това струва 30 лева за целия престой. Здравният мениджър обясни острата нужда на болницата от допълнителен асансьор, който да обслужва посетителите. Той все още не е изграден, заради административни пречки.

Робот „Локомат“

Превенция, профилактика и рехабилитация - Академия Здравитал 3
Робот “Локомат”

Гостът в студиото се похвали, че Министерството на здравеопазването е отпуснало средства за закупуването на модерна техника – роботът „Локомат“. Това е уред, обучаващ хората след инсултни състояния, атрофия на нерв, гръбначни счупвания, множествена склероза, Алцхаймер.

Апаратът, чрез алгоритми и програми, стимулира мозъчната дейност, помага на пациентите при ходене, движение в пространството. „Локомат“ може да се разгледа като по-сложно устройство от велоаргометър, което по последни съвременни технологии възстановява цялото тяло. Предстои уредът да бъде закупен и да има специално обучени за употребата му медицински специалисти.

„Дори 21 дена са малко за една качествена рехабилитация и физиотерапия…. При сложена изкуствена тазобедрена става може да се наложи този период да е до шест месеца. Смея да твърдя, че при нас цените са изключително ниски, ние нямаме процедура над 40 лева.“

д-р Йордан Иванчев

Според госта и водещия, в България физиотерапевтите са малко като бройка, но има тенденция за положително развитие. По този начин медицината ще се развие на много по-високо ниво и държавата ще помага допълнително финансово. В заведението, ръководено от доктор Иванчев, има болнична и доболнична структура. В първата група на ден постъпват около 20 човека, работещите там са десет кинезитерапевта, 8 рехабилитатора, осем сестри и четири физиотерапевти.

Рехабилитация на мозъчно-съдова болест

Превенция, профилактика и рехабилитация - Академия Здравитал 4

Екипът на Националната специализирана болница помага на пациентите най-вече при периферните увреждания. Обстановката в заведението е спокойна, това дава психическа стабилност, и увереност на болните по време на рехабилитацията. Целият екип е създаден от подготвени хора, с голяма работна успеваемост. Колектива разполага с логопеди, защото при голяма част от исхимичните инсулти се засяга говора – при такива проблеми е добре да се реагира още месец-два след инцидента. 

Идея на организацията е занапред привличането на психолог – чрез него болният може да е по смел, да има доверие към лекуващите специалисти. Освен това на работещите се осигуряват периодични обучителни курсове, като всичко бива финансово подсигурено от болницата.

При периферни увреждания в тежка форма след мозъчни инциденти лекарите първо правят раздвижвания, масажи. На следващ етап стартират електростимулациите, физиотерапиите, лазерите. Има  „подводни“ рехабилитационни процедури, но те се предлагат само за хората, които могат сами да стигнат до мястото.

„Аз винаги съм държал на колективност, на отбор. Винаги съм казвал, че един мениджър сам по себе си не е нищо, ако не е успее да си събере екип.“

д-р Йордан Иванчев

Призив към аудиторията за важността на физиотерапията

Превенция, профилактика и рехабилитация - Академия Здравитал 5

Ако някой човек има нужда от съответното лечение много лесно може да се свърже с болницата. Адресът е бул. Овча купел 2В – гр. София, като допълнителен ориентир служи старата баня в квартала. За финал на разговора доктор Иванчев каза следното:

„Искам пак да призова и да кажа на всички, които ни гледат и слушат. Не подценявайте никога физиотерапията. Това е само и единствено за ваше добро. Колегите станаха изключително добри в смяна на тазобедрена, коленна става. Знайте, че е задължителна рехабилитацията. Болницата ни е на международно ниво като познания, като апаратура, имаме всичко, което е нужно, готови сме да помогнем на абсолютно всеки.“

д-р Йордан Иванчев
[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9111,10557,8760,4990,7058,3863,10517″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2191,3930,2368,6086,2169,8788,2185″] [/col] [/row]
Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни