Честата дрямка е свързана с високо кръвно налягане и риск от инсулт

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Честа дрямка - връзка с високо кръвно - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Вашият навик за следобедна дрямка може да навреди на здравето на сърцето ви. Проучване показва как редовната дрямка може да ви изложи на по-висок риск от високо кръвно налягане и инсулт.
Хората, които често подремват имат 12% по-голяма вероятност да развият високо кръвно налягане и 24% по-висока вероятност да получат инсулт. За разлика от хората, които не го правят.
Само по себе си подремването не е вредно. Обаче много хора го практикуват поради лош сън през нощта. Следобедната дрямка може да изглежда безобидна, но редовният график за дрямка може да вреди на здравето на сърцето Ви.

Изследване на дрямката и връзката с високото кръвно


Това е първото проучване, което използва два вида анализи. Единият вид са наблюдателни анализи, а другия менделска рандомизация. Тя представлява валидиране на генетичен риск. Това позволява да се изследва дали честата дрямка е свързана с високо кръвно налягане и исхемичен инсулт.

Участници в изследването

Изследователите са разгледали 358 451 участници без хипертония или инсулт. Целта е да се анализира връзката между дрямката и признаците за инсулт или високо кръвно налягане. Участниците бяха разделени на групи въз основа на честотата на дрямка, посочена от тях: „никога/рядко“, „понякога“ или „обикновено“. Установено е, че участниците на възраст под 60 години, които обикновено подремват, имат 20% по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане в сравнение с хората на същата възраст, които никога не подремват. След 60-годишна възраст обичайното поспиване се свързва с 10% по-висок риск от високо кръвно налягане в сравнение с тези, които съобщават, че никога не са дремвали. По-висок процент от обичайните подремващи са мъже, с по-ниски нива на доходи и съобщават за пушене на цигари, ежедневно пиене, безсъние и хъркане в сравнение с тези, които никога не подремват.
Около три четвърти от участниците остават в същата категория дрямка (никога, понякога, обикновено) по време на проучването. Рандомизацията по Мендел показва, че ако честотата на дрямка се увеличи с една категория (от никога на понякога или понякога на обикновено), рискът от високо кръвно налягане се увеличава с 40%. По-високата честота на дрямка също е свързана с генетичната склонност към риск от високо кръвно налягане.

Резултати от изследването на дрямката


Тези резултати са верни дори след като изследователите са изключили хора с висок риск от хипертония. Такива хора са: тези с диабет тип 2, съществуващо високо кръвно налягане, висок холестерол, нарушения на съня и които са работили нощна смяна. Проучването заключава, че анализите доказват, че повишената честота на дрямка през деня може да бъде отговорен рисков фактор за есенциална хипертония. Причинно-следствената връзка на повишената честота на дрямка с исхемичния инсулт е допълнително подкрепена както от рандомизираните, така и от резултатите от наблюдението. Тези резултати са особено интересни, тъй като милиони хора могат да се насладят на редовна или дори ежедневна дрямка, което обикновено се дължи на лош сън през нощта.

Последствия от лошия сън

Лошият сън през нощта е свързан с по-лошо здраве и дрямките не са достатъчни, за да компенсират това. Както при всяко проучване, има някои ограничения. Важно е да се вземат предвид. Например, изследователите са събрали само честотата на дрямка през деня. Не се взима под внимание продължителността. Това означава, че няма информация как и дали продължителността на дрямката влияе върху кръвното налягане или рисковете от инсулт. Освен това честотата на дрямка се отчита самостоятелно без обективни измервания, което прави оценките неизмерими. Участниците в проучването са били предимно хора на средна възраст и възрастни, така че резултатите може да не са генерализирани. И накрая, изследователите все още не са открили биологичния механизъм за ефекта от дрямката през деня върху регулирането на кръвното налягане или инсулта, така че са необходими допълнителни изследвания, преди да се стигне до това заключение.

Какво можете да научите от това изследване?


Сънят е съществена част от здравето на нашето сърце. Ако не си осигуряваме качествен сън през нощта и не подремвате повече през деня, за да компенсирате загубените часове сън, това се отразява негативно на здравето на сърцето ви. Уверете се, че получавате достатъчно часове качествен сън през нощта. Сведете дрямките през деня до минимум. По този начин ще избегнете рисковете от хипертония и инсулт.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”9840,3260,9999,6291,7157,3005″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”10191,2416,2189,2356″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни