Диета и тренировки за по-дълъг живот

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

  • Ново проучване установява, че за да живеят по-дълго, хората трябва да се хранят здравословно и да спортуват редовно.
  • Докато балансираната диета и редовните упражнения поотделно имат много ползи за здравето, проучването отбелязва, че най-голямото намаляване на риска от смъртност идва от комбинирането на диета и упражнения заедно.
  • Констатациите показват, че дори високите нива на упражнения не могат напълно да компенсират вредите от лоша диета.

Здравословната диета не може да противодейства на ефектите от заседналия начин на живот. Също така и редовните упражнения не могат да компенсират лошите хранителни навици.

Проучване от юли 2022 г. показва, че упражненията и здравословната диета могат индивидуално да намалят общия ви риск от смъртност, но най-голямото намаляване на риска идва от правенето и на двете.

Резултатите показват, че тези, които често спортуват и се хранят добре, имат най-нисък риск от смъртност. Също така високите нива на физическа активност не противодействат на отрицателните ефекти върху здравето от лошата диета.

Упражнение и диета, в комбинация, се асоциира с най-нисък риск от смъртност 

За целите на проучването изследователите са оценилявали здравословното състояние на 346 627 индивида в продължение на 11 години.

Те проследиха колко упражнения изпълнява всеки участник за една средна седмица, както и колко интензивна е физическата му активност. Екипът проследи и хранителните навици на участниците.

По време на прозореца на проучването 13 869 участници са починали – 2650 от сърдечни заболявания и 4522 от рак, свързан със затлъстяването.

Изследователският екип установи, че всеки вид редовни упражнения е свързан с по-нисък риск от смъртност. А тези, които едновременно се хранят добре и спортуват, имат най-нисък риск от смърт.

В допълнение, докато упражненията и диетата са независимо свързани с по-нисък риск от смъртност, високите нива на упражнения не могат напълно да смекчат вредите от лошата диета .

Констатациите показват, че за да се сведе до минимум общият риск от смъртност, хората трябва да се хранят здравословно и да спортуват редовно.

Ползи от здравословното хранене и редовните упражнения

Добре известно е, че диетата и упражненията могат да помогнат за предотвратяване на редица хронични заболявания.

Физическата дейност може да подобри здравето на мозъка ви, да намали риска от заболявания и да укрепи костите и мускулите ви. Здравословната диета може да ви осигури дълголетие, да засили имунитета и да намали риска от хронични заболявания.

Диетата и упражненията са от решаващо значение за минимизиране на вероятността от смърт от сърдечно-съдови заболявания и много видове рак. Както упражненията, така и спазването на здравословна диета са от полза по отношение на други медицински проблеми.

И все пак, тъй като диетата и упражненията са тясно свързани, много хора може да вярват, че могат да компенсират ефектите от лошата диета, като увеличат количеството спорт.

Основните научни обяснения не са напълно дефинирани. Най-важното е, че ако хората искат да сведат до минимум шансовете си да умрат от сърдечно-съдови заболявания и много видове рак, те трябва да следят диетата си и да правят упражнения. А и физическата активност смекчава рисковете, свързани с лоша диета.

В заключение

Според нови изследвания здравословната диета и редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на общия ви риск от смъртност. И все пак, най-голямото намаляване на риска идва от правенето и на двете.

Проучването показва, че хората, които често спортуват и се хранят добре, имат най-нисък риск от смъртност.

Не забравяйте, че когато става въпрос за промени в здравословния начин на живот, е полезно да се опитате да не се захващате с твърде много наведнъж. Започнете с поставянето на скромни цели и когато постигнете тази цел, можете да си поставите нова цел.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”72″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни