Проблеми с белите дробове – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Редовните зрители на „Академия Здравитал“ знаят, че не във всички предавания водещият проф. д-р Христо Деянов кани гости. В някои издания се излъчва рубриката „Образователен здравен университет“. Акцентът този път се насочи към две от най-изявените болести, свързани с белите дробове – белодробна емболия и белодробно сърце. Още в началото проф. Деянов обърна внимание, че първичната профилактика и правилно лечение са важни за избягване на такива усложнения.

Белодробно кръвообръщение

От дясната камера на сърцето излиза ствола на белодробната артерия (БА). Артерията се разделя на лява и дясна след като излезе от камерата и отива към двата бели дроба. Единствено по БА тече неоксидирана кръв. Червените разклонения – белодробните вени, се вливат в лявото предсърдие, отиват в лявата камера. Тук става въпрос вече за оксидираната кръв, преминала през белия дроб. В последствие тя се изпомпва, обогатена на кислород, в аортата. Транспортът на кислород бива извършван чрез молекула хемоглобин в червените кръвни клетки.

Белодробна емболия (БЕ)

При нея кръвен съсирек или някакво чуждо тяло попада в белодробната артерия. Най-често такива усложнения настъпват след операция на корема – излизат тромби.

От друга страна можем да говорим за ортопедична хирургия – опасни са счупвания на долните крайници при хора с наднормено тегло, защото след инцидента може да попадне мастна капка или въздух във венозната система.

При гинекологични интервенции също се повишава риска от получаване на тромбоза. За мъжете рискови са манипулации на простата и пикочен мехур. Когато няма операция, честа причина за белодробна емболия, може да бъдат тромбозите на долните крайници – особено дълбока венозна тромбоза, която може да тръгне нагоре. Повечето пъти БЕ е хроничен процес, но много често не се диагностицира навреме.

Предразполагащи фактори

Челната позиция тук е за хроничното тютюнопушене. То сгъстява кръвта, увеличава тромботичната маса и намалява благоприятните показатели на кръвопотока. Друг рисков фактор може да бъдат твърде дългите пътувания с автобус или самолет, когато се стои много време на едно място – над 10 часа например. Така също се увеличава шанса да хванем тромбоза. Дехидратация на организма, особено през лятото, също е много опасна, както и вземането на контрацептивни медикаменти.

Последствия

При белодробната емболия има запушване на артерията – ако голям тромб запуши началото на белодробната артерия, пациентът може да почине за няколко минути. За радост тези случаи са рядкост.

Често се случва малки тромби да навлязат в крайни раздели на артерията и там да предизвикат запушването – процесът се нарича белодробен инфаркт. Ако съсирекът е голям, има внезапна, силна болка в гърдите, в областта на белите дробове. Освен това почти веднага има наличен задух и световъртеж. Последствие от емболията е и тахикардията – ускорения на сърдечната честота, както и остра дихателна недостатъчност.

При консервативно лечение най-често се прилагат фибринолитици, разтварящи тромботичната маса. Важен е приемът и на антикоагуланти. Хората над 50-годишна възраст, особено дамите, не бива да се притесняват твърде много от образуване на тромби, защото в разширените капиляри и вени по-трудно идват съсиреци. Когато има патологични изменения.

Тромбектомия

Тромбектомията е инвазивна процедура, при която се влиза в белодробната артерия със специални техники. Има изтегляне и разбиване на тромба – той бива премахнат. Тук говорим за високоспециализирани интервенции.

Белодробно сърце (БС)

Белодробното сърце всъщност представлява уголемяване на дясната камера. Това става поради по-голямо съпротивление при изтласкването на кръвта в белодробната артерия. Има повишение на налягането в белодробните кръвоносни съдове. Дясната камера (вентрикул) се увеличава, защото компенсаторните възможности са малки. Тя не е с права мускулатура и много по-бързо декомпенсира . Острото БС се получава рядко. За да се постави подобна диагноза, трябва да има налична аномалия в циркулацията на белите дробове.

Оплаквания при белодробно сърце

  • Задух
  • Кашлица
  • Посиняване на устните – в по-напреднали стадий на болестта
  • Измъчен вид
  • Дълго вдишване и бавно издишване, с хъркане
  • Тежест в гръдния кош
  • Дясна недостатъчност – разширени шийни вени
  • Отоци по крайниците
  • Увеличение на черния дроб
  • Разширени вени по долните крайници

„Много е важно положението на болния. Той седи на ръба на стола. Не се обляга, защото това го притиска и го затруднява. Почти не спи по гръб, защото не може да диша добре. Стои на стола с широко разперени ръце, които не притискат  гръдния кош, за да може максимално да се облекчат дихателните движения“.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2182,2200,2187,3742,3793″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни