5 метода за справяне с мускулната треска

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ако вчерашната тренировка кара мускулите ви да “крещят” днес, приемете го като добър знак. Най-вероятно имате “мускулна болка със забавено начало” (DOMS) и това означава, че сте работили достатъчно усилено, за да създадете малки разкъсвания на мускулните си влакна.

Това може да се случи, когато увеличите интензивността, честотата или продължителността на тренировката си или когато опитате нова дейност. Докато мускулите ви заздравяват, те ще стават по-големи и по-силни, проправяйки пътя към “следващото ниво” на физическата ви активност.

DOMS обикновено започва 12 до 24 часа след тежка тренировка и достига пикове между 24 до 72 часа. Болката изчезва след няколко дни. 

Междувременно тези трикове могат да помогнат за облекчаване на болката.

Продължавайте да се движите, за да се справите с мускулната треска

Може да искате да се вкопчите в дивана, докато мускулите ви се възстановят, но движението на тялото може да ви накара да се почувствате по-добре. Номерът е да направите нещо леко и нежно.

„Любимото ми е да плувам или да карам колело, супер лесно, за около час“, казва Дженифър Рулон, седемкратен триатлонист на Ironman и треньор по триатлон.

Почивайте и се възстановявайте

Дните за почивка са от решаващо значение за възстановяването. Вземането на почивен ден дава шанс на тялото ви да се възстанови. Вторият ден след интензивна тренировка може да бъде най-трудният. Предлагаме ви да правите леки упражнения на следващия ден след тежка тренировка.

Приложете топлина (внимателно)

Ако мускулите ви все още болят след 48 часа, опитайте с топлина. Може да стимулира притока на кръв към мускулите. Това ще облекчи стягането и ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Опитайте с топла (не гореща) кърпа или нагревателна подложка. Но внимавай. Топлината идва с много червени знамена.

Избягвайте директен контакт с нагревателни уреди.

Отидете на масаж за облекчаване на мускулната треска

Масажът може да облекчи мускулното напрежение, да засили притока на кръв и да увеличи обхвата на движение в ставите. Също така е чудесно средство за повдигане на настроението.

Когато мускулите ви болят, най-добре е нежен масаж. Изберете такъв, който използва лек натиск, като шведски масаж. Той е по-добър за възстановяване на дълбоки тъкани.

Вземете противовъзпалително 

Версиите на тези лекарства без рецепта могат да намалят отока и да облекчат болката. Опитайте аспирин, ибупрофен или напроксен.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1623″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”0″ cat=”75″ class=”оп”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни