Опасни зависимости – моделът “Минесота”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

За добро или лошо, „опасните изкушенията“ в нашето съвремие са редица. Може би за това голяма част от хората се пристрастяват към вредни неща. Пример може да дадем с прекомерното привикване към алкохол, наркотици, вредни лекарства, тютюнопушене и др.

Както всички знаем, предаването „Академия Здравитал“ има за цел както медицински, така и образователно да повиши знанията на своята аудитория. За това гости на проф, Христо Деянов бяха Людмила Зафирова, която е медицински мениджър и г-жа Анна Швед – терапевт в областта на зависимостите.

Какво сочат данните?

„По данни на Националния фокусен център за наркомани и наркомании в България, до 65-годишна възраст, около половин милион сънародници имат поне веднъж употреба на наркотично вещество в живота си. Алкохолизмът, хазарта, пушенето, пристрастяването към някои медикаменти е огромен проблем.“

С тези думи започна своето изказване водещият проф. Деянов.

„Трудно се говори за зависимости, защото всеки трети е зависим към нещо. Има друго изследване, което показва, че 80 процента от децата в гимназиална възраст вече са употребявали алкохол, а около 23 процента – са имали контакт с дрога. В условията на пандемия от последните години тези привиквания зачестяват“.

Г-жа Швед сподели, че вече повече от двадесет години се занимава с различни зависимости, както в България, така и в Полша. В момента гостенките в студиото помагат за създаване на нов терапевтичен център по модела „Минесота“, като се очаква всичко да стартира в началото на месец Юли. Ще има уединено място, без решетки и ограничения, там ще се ходи доброволно. Самото заведение се намира в планина Рила – луксозен център, с перфектни условия.

Какво представлява моделът “Минесота”?

Моделът „Минесота“ на първо място включва изготвяне на индивидуален план за терапия към болните от психотерапевтите. Целта е да се лекува не самата зависимост, а човека. Защото индивида има проблеми за справяне със стреса – може да говорим за социални, психологически неразположения, ниска лична самооценка.

Има хора, които по-бързо разграждат в организма си погълнатия алкохол, това ги кара да употребят повече. В един момент това започва да пречи на тяхното ежедневие, От друга страна проф. Деянов ни информира, че тук можем да говорим и за вероятна генетична зависимост – става дума за по-голяма податливост на младите хора. Колкото повече  хора има с вредни привиквания, толкова по-сериозен е проблемът, както в индивидуален, така и в социален план за цялостното общество.

С какво се отличава този модел?

За първи път методът гледа на един зависим като болен, а на проблема – като болест – на тялото, психиката, душата.

„Минесота“ е краткосрочна програма за разлика от предишните дългосрочни лечения в комуните. Моделът е създаден още след Втората световна война. Първоначално в проекта не се предписват медикаменти, разчита се само на психотерапия, за да може „на чисто“ човекът да се излекува. Напоследък вече започва да се допуска и вземане на някакви лекарства, но само след консултации с лекар. Реално „Минесота“ може да се прилага към всяка една зависимост. Навремето е измислен от американците с практическа гледна точка, затова е доста обогатен, за разлика от програмите. В щатите професионална терапия продължава 28-дни. В Америка терапиите се покриват от застрахователи и Здравната им каса.

За да илюстрира проблема със зависимостите г-жа Людмила Зафирова използва следните думи:

„Човек трябва да разбере, че до този момент животът му е воден от самата зависимост, а ако той спре да пие, самият индивид ще ръководи ежедневието си. Това е преломен момент.“

При младите хора в България често има кръстосани зависимости – няколко порока. Подрастващото население и това в зряла възраст обикновено правят комбинация с употреба на алкохол и забранени субстанции. Изграденият център в нашата държава отговаря на всички изисквания на модела „Минесота“ – има сериозно застъпена мотивационна програма. Преди постъпване в заведението е необходима консултация с психиатър. Първата крачка е поставяне на самата диагноза – определят се самите проблеми на пациента. Повечето пъти отключването на дадена зависимост е заради проблеми в семейството – лоши отношения с роднини или загуба на близък човек.

Всеки пациент получава личен терапевт, а изграденият план за България, подобно на САЩ, е близо месец

В Полша например, процедурата трае по-дълго – 42 дни. Тук говорим за групова терапия, в която всеки реализира индивидуалните си цели – говорим за 4 терапевтични блока. Един модул трае около час и половина.  Не винаги болните хора имат желание да си изкажат проблемите пред общата група, затова поне 2 пъти в седмицата те ще ги споделят на личния си помощник – тук може да говорим за „психообразование“.

Както процесът на пристрастяване, така и самото лечение не става за кратък период от време. След завършване на самият курс в модела „Минесота“, пациентите продължават с индивидуални действия и допълнителни срещи със специалисти – говорим за дълготраен процес. В самата терапия е важно човек да разбере какво става с него, да вникне в същността на проблема, да погледне по друг начин на нещата – променя се нагласата. Обикновено жените по-трудно започват терапия, но стартират ли я, резултатите често са по-добри, отколкото при мъжете. Цената на терапията ще се явява много ниска, спрямо сумата, която хората са дали в последните няколко годни за своите зависимости – независимо дали говорим за хазарт, наркотици, алкохол, цигари или лекарства.

В едно „алкохолно семейство“ можем да говорим за особено поведение на членовете

Децата обикновено знаят, че не бива да говорят за това с родителите, за да не се стига да прояви на насилие – малките момчета и момичета започват да живеят в един „безчувствен дом“. Именно премахнатото доверие в такова семейство повлиява негативно и при страничните лични контакти на човек.

Когато хората започнат да пият и вземат наркотици, зависимостта анулира инстинкта за самосъхранение – спират грижите за собственото здраве в голяма степен. Тук говорим за хронична, неизлечима болест. Гостенките в студиото споделиха, че очакват в техния център да идват и хора, които са пристрастени към хазарта. Отново стигаме до „комбинираната зависимост“, понеже, ако човек влезе в едно казино, винаги му предлагат да употребява и алкохол. Ако говорим за това кога се появява т.нар. „алкохолна зависимост“, никъде Световната Здравна Организация (СЗО) не посочва къде е границата. По скоро тук трябва да се проследи как самата консумация влияе върху качеството на живот.

За допълнителна информираност по темата за опасните зависимости на зрителите гостенките в студиото завършиха със следните думи:

„Центърът и програмата, които подготвяме, ще изпълняват всички критерии – откъм задачи и налични терапевти. Това не е конкурента програма към вече наличните, а говорим за допълнение. Реално се разширява диапазонът на възможните действия.“

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни