Какви са последствията от безсънието?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Безсънието е проблем!

Ако се храните добре и спортувате редовно, но не спите поне седем часа всяка нощ, това може да попречи на всичките ви останали усилия.

И не, не драматизираме! Сънят е от решаващо значение за нашето здраве  и много от нас го пренебрегват, когато става въпрос за него. 

„Първо и преди всичко трябва да направим  съня  приоритет“, казва експертът по сън  Мишел Дреруп. „Винаги препоръчваме добра диета и упражнения на всички, но по същия начин препоръчваме и пълноценен сън.

Колко сън всъщност ви трябва?

Всички се чувстват по-добре след добра нощна почивка. Но сега, благодарение на доклад от Националната фондация за сън, можете да се стремите към целево число сън, съобразено с вашата възраст.

Фондацията базира доклада си на две години изследвания и го разделя на девет специфични за възрастови категории с лек диапазон, който позволява индивидуални предпочитания:

  • Възрастни, 65+ години: 7 до 8 часа.
  • Възрастни, от 26 до 64 години: 7 до 9 часа.
  • Млади възрастни, от 18 до 25 години: 7 до 9 часа.
  • Тийнейджъри от 14 до 17 години: 8 до 10 часа.
  • Деца в училищна възраст , от 6 до 13 години: 9 до 11 часа.
  • Деца в предучилищна възраст, от 3 до 5 години: 10 до 13 часа.
  • Малки деца от 1 до 2 години: 11 до 14 часа.
  • Бебета от 4 до 11 месеца: 12 до 15 часа.
  • Новородени от 0 до 3 месеца: 14 до 17 часа.

Лекарите също така са открили доказателства, че генетичните, поведенческите и  факторите на околната среда помагат да се определи колко сън ви трябва за най-добро здраве и ежедневна ефективност. Но минимум седем часа сън е стъпка в правилната посока за подобряване на здравето ви, съветва д-р Дреруп.

Какво се случва, когато не спите достатъчно?

Вашият лекар ви призовава да спите достатъчно с основателна причина. Съкращаването на съня има отрицателно въздействие върху здравето ви по много начини:

Краткосрочните проблеми при безсънието могат да включват:

  • Липса на бдителност. Дори пропускането на само половин час може да окаже влияние върху това как се чувствате.
  • Прекомерна сънливост през деня.
  • Нарушена памет. Липсата на сън може да повлияе на способността ви да мислите, помните и обработвате информация.
  • Стрес във връзките. Това може да ви накара да се чувствате мрачни и може да стане по-вероятно да имате конфликти с другите.
  • Качеството на живот. Може да станете по-малко активни в нормални ежедневни дейности или упражнения.
  • По-голяма вероятност от автомобилни катастрофи. Сънливото шофиране е причина за хиляди катастрофи, наранявания и смъртни случаи всяка година, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

Ако продължите да живеете без достатъчно сън, може да видите по-дългосрочни и сериозни здравословни проблеми. Някои от най-сериозните потенциални проблеми, свързани с хроничното недоспиване, са високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт. Други потенциални проблеми включват затлъстяване, депресия, намалена функция на имунната система и по-нисък сексуален нагон.

Хроничното недоспиване може дори да повлияе на външния ви вид. С течение на времето може да доведе до преждевременни бръчки и тъмни кръгове под очите. Освен това има връзка между липсата на сън и увеличаването на количеството на хормона на стреса кортизол в тялото ви. Кортизолът може да разгради колагена, протеина, който поддържа кожата гладка. С други думи, липсата на сън може да означава повече бръчки!

Как да спя по-добре и да се преборя с безсънието?

Ако изпитвате проблеми със съня, опитайте тези прости стратегии от д-р Дреруп.

1. Отнасяйте се към получаването на достатъчно сън, сякаш е толкова важно, колкото и приема на лекарства

С всички изисквания към нашето време всеки ден, може да поставите добрата нощна почивка в дъното на списъка си с приоритети, което не е редно!

2. Спазвайте последователно време за събуждане

Събуждайте се по едно и също време всеки ден, включително през уикенда или почивните дни. Събуждането по едно и също време всеки ден всъщност ви помага да спите по-добре през нощта. Фиксираното време за събуждане помага да се изгради силно желание за сън през цялото време на събуждане. Това желание за сън постепенно се натрупва и съкращаването му чрез заспиване ще затрудни заспиването на следващата нощ. Спането през уикенда прави много по-трудно събуждането по-рано в понеделник сутринта. 

3. Приберете телефоните и таблетите

Електронните устройства карат ума ви да остане буден и го отдалечава от спокойното състояние, което трябва да постигнете преди лягане. Добра идея да приберете устройства като телефони и таблети поне един час преди лягане.

4. Ако все пак се събуждате през нощта, избягвайте да гледате часовника

„В момента, в който погледнете часа, това не е просто едно число“, казва д-р Дреруп. „Започвате умствени изчисления, мислите колко време е минало откакто сте в леглото и какво трябва да направите на следващия ден. И преди да се усетите, е минало много време и това намалява времето ви за сън.

Отделете време за почивка

„В нашето общество хората не спят достатъчно. Те поставят съня толкова далеч в списъка си с приоритети, защото има толкова много други неща за вършене – семейство, лични неща и служебен живот“, отбелязва д-р Дреруп. “Това са предизвикателства, но ако хората разберат колко важен е адекватният сън и как да спят по-добре, това има огромна разлика.”

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1621″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”73″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни