Пътен травматизъм – симптоми и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Така нареченият „пътен травматизъм“ зачестява през летния период затова проф. Христо Деянов реши да покани в последното издание на предаването ‚Академия Здравитал“ за месец май д-р Владимир Стефанов. Той е ортопед и травматолог, завършва образованието си през 2006г. в МУ-СОФИЯ. В последствие специализира в Пирогов и ВМА.

През последните години в България все по-актуална става дискусията затова как да намалеят пътно-транспортните произшествия (ПТП). Най-често, ако при даден инцидент няма трагичен изход, то в голяма част от случаите има фрактури и счупвания в костната система на човек.

„Травматизмът съпътства човешкото общество още от дълбока древност. В миналото счупванията на големите гости често се завършвали с тежка инвалидизация или с ампутация на крайници“

Преди раните са били третирани с подръчни средства, а гипсът е открит много след това. Съвременната травматология се е развила много по отношение на счупванията. Най-големият недостатък на консервативните лечения е, че се налага прекалено дълъг период на обездвижване. Стига се до атрофия на мускулите, фрактури на ставите и др. С навлизане на новите технологии и съвременните възможности се засилват оперативните методи. От страна проф, Деянов заяви следното:

„В момента се намираме в Третата световна война – тя е по пътищата. В България даваме повече жертви от пътни инцидентни, отколкото по време на някой войни“.

Пътният травматизъм най-често е съпроводен с травми по крайниците и гръбнака. Не са малко случаите на трайна инвалидизация, загуба на физическа трудоспособност, тук дори не споменаваме смъртните случаи. За съжаление дори и при подобрените напоследък системи за сигурност в новите автомобили, не може да се избегне човешкия фактор и инцидентите не намалят, а дори се увеличават. При ПТП участниците често са с поли-травми – засегнати са различни органи. За разлика от чужбина в България хеликоптерите не са достъпни за медицински цели, нещо което бави транспортирането на засегнатите хора до лечебни заведения.

При пътни произшествия в голям процент честите фрактури са в гривнената става на китката

При възрастните хора това е с по-голяма честота и заради намалената костна плътност. Тук поне проблемите не са несъвместими с живота. От друга страна ключови неразположения се получават в тазобедрените стави. Бедрената кост е най-важната по отношение на травматологията и се чупи с голяма честота в тази зона. Пациентите претърпяват дълго лечение и възстановяване. Поради различни усложнения в тазобедрените стави при хора над 75-годишна възраст не рядко се стига до летален изход. Това е така понеже има наличие на кръвозагуба, усложнение за сърдечно-съдовата дейност, тромбози, възпаление на бял дроб и др.

Остеопорозата е главната причина за фрактури в тези стари – заради намалената костна плътност и сила. В горната част на бедрената кост има два основни вида счупвания. Едните засягат шийката на бедрената кост – лекуват се с изкуствена става. Другите са свързани с лечение чрез остеосинтеза – оперативна интервенция, прави се костно срастване. При проблем с бедрената кост е засегнат носещ крайник, има силна мускулатура и лечението е по-дълго, случва се на легло.

„Операциите на тазобедрената става са покрити от Здравната каса до степен на болнично лечение и рехабилитация. Самите импланти като стойност се поемат от хората“

При този тип счупвания, ако има сменена става, след 5-10 дни ходене с патерици, може да се стигне до самостоятелно придвижване. Когато става въпрос за проблеми, които се лекуват с пирон или плака този период се увеличава на 1-2 месеца. Зависи дали има раздробяване на фрактурата – разпадане на много елементи. В таза усложнение е тромбоемболията – образуват се съсиреци. На всички пациенти е даван ниско-молекулен хепарин преди и след операцията. Хепаринът е вещество с антикоагулантно действие. По отношение на венозните тромбози, профилактиката е при всички хора, без никакви изключения.

Счупванията на долните крайници се делят на две основни групи

Това са проблеми със ставите (вътре-ставни фрактури). Положителното тук е, че проблемните участъци са добре кръво-снабдени и зарастват по-бързо. Лошото е засягането на ставните повърхности. Tук най-малкото разместване може да доведе до сериозни последствия.

Долната кост (голям пищял) най-често се счупва в коленната става. Тя е с по-малка здравина. При високи травми или катастрофи има засягане на цялата ставна повърхност. При минимално изместване на ставния хрущял има проблеми за нормалните ежедневни дейности – клякане, слизане, качване на стълби. И до ден днешен ядрено-магнитният резонанс е добрия метод за диагностика на увредите. Артроскопията се прилага пък при биопсия – вземане на материал.

„Медицината е изкуство, а гипсът е специална категория, сюжет в нашата специалност. Направата на хубав гипс, както визуално, така и функционално, е вид скулптура“

По думите на д-р Владимир Стефанов в България има много места, където човек може да извършва своето възстановяване след счупване. Друг е въпросът какви са ресурсите в тези обекти. Трябва да има подходящи специалисти, добри рехабилитатори, кинезитерапевт, лекар по физикална медицина, налична апаратура. Тук са важни индивидуалните подходи. Лечението е базирано на състоянието на пациента. Извън София, много хора посещават Павел Баня и Хисаря, Девин, Велинград заради ресурсите с минерални води. В Поморие хората отиват да се подобряват чрез калолечение.

Видове процедури

От физиотерапевтичните процедури препоръчителни могат да бъдат ултразвук, лечение с токове и др. Кинезитерапията е важна за възвръщане нормалното движение на ставите. Тя е научна дисциплина с медицинска насоченост. Прилагат се целенасочени физически упражнения, тоест това е доказан метод с възстановителен ефект. Кинезитерапията може да се прилага и като профилактика. Самата превенция на фрактурите и травмите не е много лесна и не винаги могат да се предвидят последващите инциденти.

В заключение

Като интересен факт за края на събеседването д-р Стефанов изтъкна, че травмите при управление на велосипед могат да са съпоставими с тези от каране на мотор. Счупванията на ключицата могат да се сравнят с тези на горните крайници. Може да има както оперативно, така и консервативно лечение, но наместването е трудно.

Ортопедът и травматолог д-р Владимир Стефанов завърши днешното си гостуване със следните думи:

„Апелирам към зрителите, особено в зимните месеци, при възрастните хора, да избягват излизанията и дългите разходки. При тези пациенти, при които вече има увреждане, могат да са спокойни, че в страната има травматология на много високо ниво. А сега, през лятото, пожелавам да не претърпяват никакви инциденти“.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”75″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни