Новости в съвременната ревматология – д-р Стоилов

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пандемията от последните две години доведе със себе си до много усложнения в човешкия организъм. При пост-ковидните синдроми често повлияни са ревматоидните заболявания, които човек носи в организма. Затова гост в първото издание на ‚Академия Здравитал“ за месец май бе проф. Румен Стоилов. Той е председател на научното дружество по ревматология в България. Освен това, д-р Стоилов е главен координатор на експертния съвет по ревматология към Министерството на здравеопазването.

В началото на предаването – какво каза гостът за общото между Ковид и ревматологията

В началото на събеседването се обърна сериозно внимание на факта, че хората, прекарали коронавирус, имат сериозни последствия върху организма си. Всъщност ревматичните заболявания представляват автоимунни такива, а Ковид-19 атакува точно имунната система на човек.

„Във връзка с пандемията ни трябваше малко повече време, за да разберем патогенезата на заболяването и как да лекуваме ревматичните проблеми. Освен това, вече разбрахме какво трябва да е лечението и дали тези болни трябва да се ваксинират. Създадени са два документа, които да систематизират работата при подобни случаи“.

По думите на госта в студиото, пациентите с автоимунни ревматични проблеми трябва задължително да бъдат ваксинирани, ако болестта е в ремисия и има ниска болестна активност. В последствие трябва да има и реваксинация. Ако активността е по-висока, този процес се отлага. След ваксиниране е много ниска честотата на изостряне откъм главното заболяване – например ревматоиден артрит и др.

По думите на професор Румен Стоилов, при около 70% от хората с подобен тип болести, ковид-инфекцията протича в лек вариант. В България смъртността е около 2,5 процента. Много е важно и какво е предходното лечение, спрямо евентуалната бъдеща ваксинация, трябва да има консултации със специалист. Това е така, защото някои медикаменти правят така, че инфекцията да се кара по-тежко. При някои пациенти с ревматични заболявания, по-бавно се изгражда пълноценният имунитет. Когато се прави изследване на имунитет, тогава са важни и клетъчните, и хормоналните показатели. По наблюдения на специалиста:

„Има 5-7 процента хора, които генетично са невъзприемчиви към ковид-вируса“.

В тази връзка важна характеристика може да има кръвната група на човек. Както вече знаем, наднорменото тегло и напредналата възраст също могат да бъдат рискови фактори за заболяване от вирусната инфекция.

През последните 20 години, ревматологията в България бележи голямо израстване, защото в лечебната практика са вкарани редица биологични лекарствени продукти – моноклонални антитела. Тези антитела са насочени към определена молекула, участваща активно в патогенезата на съответното заболяване. Моноклоналните антитела са човешки антитела. Принципът на действие е следният: вкарва се в организма молекула, която може да се залови за молекулата, отговорна за заболяването (например ревматоиден артрит, лупус). Става свързване с естествено-синтезираните в човешкото тяло биологично-активни структури и се получава неутрализиране. Напрактика се намаля възпалението и автоимунният отговор – сигналът, предаващ се към ядрото на клетката.

„В България лекуваме около 10 хиляди души с биологично лечение. Главните заболявания са ревматоиден артрит и псориатичен артрит. Процедурите са покрити от НЗОК. В шест от големите болнични заведения има комисии, през които минава подбора на това кои хора да бъдат включени в списъците за терапия. Леченията, освен скъпи, са и мощни. Пациентите трябва внимателно да бъдат следени в последствие.“

Най-честите странични ефекти при прилагане на биологични лекарствени продукти в ревматологията, са инфекциите

Може да се появят гъбички, проблеми с горните дихателни пътища и пикочно-половите пътища. По-редки оплаквания са – намаление на кръвни клетки и неразположения с чернодробни ензими.

„Засега няма сигурни данни, че се повишава честотата на ракови заболявания при използване на моноклонални антитела“.

Класическо лечение може да се прилага и при болест на Бехтерев. Първото патогенетично лекуване, което е внедрено у нас, е именно при тази диагноза. Болестта на Бехтерев е форма на артрит, която поразява гръбначния стълб. Той причинява възпаление на ставите на гръбначния стълб (прешлени). Това може да предизвика остра, хронична болка и силен дискомфорт. Обикновено заболяването стартира при хора в младежка възраст. Възникването може да е в следствие на генетични предразположения или фактори, свързани с околната среда. Лечението има за цел да спре или намали сериозно възпалителния процес.

Има няколко основни групи ревматични заболявания, разглеждани от ревматологията:

  1. Възпалително-ставни заболявания;
  2. Системни заболявания на съединителната тъкан;
  3. Дегенеративни и хронични артро-кристални заболявания.

Няма универсални био-маркери, тъй като всяка болест има своите критерии и съответно начин на лечение. При възпалителните заболявания се следи т.нар. С-реактивен протеин. Това е белтък, който се произвежда в големи количества от черния дроб като отговор на възпалителни процеси.

„У нас има около 500 хиляди болни от остеопороза, а от остеоартроза – тази цифра стига до 700 хиляди.“

През следващата година предстои да се направи точна статистика колко хора в страната имат ревматоиден артрит

Остеопорозата е прогресивно заболяване, свързва се с намаляване на костната маса и костите стават лесно разрушими. Счупванията са предимно в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става или прешлените на гръбначния стълб. При съмнение за остеопороза, трябва да се направи тест, за да се определи рискът от развитието на фрактури.

„Всеки интелигентен човек трябва да има отношение към здравето си“ – думи на гостът в студиото.

По отношение на лечение, се използват две групи лекарствени препарати. Едните са химически молекули, които блокират остеокласната функция. Те трябва да се прилагат много внимателно, за да не се стигне до обратен ефект и счупване. Другото лекарство е биологична молекула – прилага се веднъж на половин година. В човешкия организъм и по-специално, в костите, има два типа клетки – остеокласти и остеобласти. Едните изграждат костната тъкан, а другите я разрушават, за да има равновесие. Целта на гореспоменатите лекарствени продукти е да спрат разграждането на костта.

По отношение на възпалителните ставни заболявания. в последните няколко години навлязоха така наречените „JAK-инхибитори“. Това са малки молекули, блокиращи ензимите, предаващи сигнала от клетъчната мембрана към ядрото. Така могат да се облекчат симптомите при ревматоидния артрит. За този конкретен здравословен проблем има 7 критерия за поставяне на диагноза. Ако даден човек има поне четири от тях, то тогава нещата са ясни.

„Основните цели на нашите действия в ревматологията, са ранни и агресивни лечения“

В края на този разговор нямаше как да не се вмести и препоръка от професор Румен Стоилов. Според него възпалителните системни ревматични заболявания могат да бъдат лекувани много успешно. Хората могат да бъдат вкарани в пълна клинична и биологична ремисия, да се чувстват напълно здрави. За тази цел, пациентите трябва навреме да се обърнат към ревматолог, а не отначало да се консултират с други специалисти.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4801,7273,7209,4619,5827″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2368,2474,3930,3962,592,622″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни