Как да се отървем от брадавиците и веруките?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Брадавиците и веруките са малки, груби бучки или израстъци по кожата, причинени от човешкия папиломен вирус (HPV). Много хора се сблъскват с тях даден момент от живота си. Те са най-чести при децата и младите хора. Брадавицата на стъпалото на крака се нарича верука.

Видове брадавици

Има четири основни типа брадавици, причинени от човешки папиломен вирус (HPV). Могат да се образуват навсякъде, но освен гениталните брадавици, те са най-чести на ръцете, коленете и краката. Те изглеждат различно, но по същество всички са причинени по един и същи начин.

Обикновена брадавица

Това са твърди, кръгли, изпъкнали израстъци с грапава повърхност – могат да изглеждат като много малък карфиол. Те обикновено са сиво-бели или светлокафяви и обикновено са няколко милиметра в диаметър. Този тип брадавици най-често се намират на ръцете или коленете.

Верука (плантарна брадавица)

Веруките са брадавици по стъпалата на краката. Те могат да имат малки черни точки в центъра – това са местата, където кръвта се е съсирила в малки кръвоносни съдове на повърхността на кожата ви. Може да са болезнени, когато ги натоварите. Веруките са склонни да изглеждат доста плоски поради натиска върху тях. Понякога, ако имате “гроздове” от веруки, те могат да се слеят заедно. Те се наричат ​​мозаечни брадавици.

Плоска брадавица

Плоските брадавици са кръгли, гладки и леко повдигнати, с плосък връх. Те могат да бъдат леко кафяви, сивожълти или с цвят на кожата. Те са най-често срещани на лицето и тилната част на ръцете или краката.

Генитални брадавици

Гениталните брадавици се причиняват от различни видове HPV от другите видове брадавици. Те са полово предавана инфекция (ППИ), което означава, че се разпространяват чрез сексуален контакт.

Симптоми

Може да се притеснявате как изглеждат брадавиците ви, особено ако са по ръцете или лицето. Но освен външния си вид, брадавиците и веруките обикновено не причиняват никакви симптоми. Може да ги почувствате неудобни или болезнени, ако са на краката или близо до ноктите. Понякога обикновените брадавици могат да се напукат и кървят.

Отстраняване на брадавици и веруки

Обикновено не е необходимо да посещавате здравен специалист относно брадавици или веруки. Брадавиците и веруките обикновено са безвредни.

Най-често използваните лечения за отстраняване на брадавици и веруки са салицилова киселина и криотерапия (замразяване).

Старопланински мехлем от Здравитал за кожни обазувания

Старопланинският мехлем от Здравитал успешно премахва брадавиците в рамките на около две седмици! Предимството, което той притежава, е че в него се съдържат 100% натурални екстракти от Дебелец, Бръхлян и Мента! Освен при обикновени брадавици, продуктът може да се нанася и при:

  • Кокоши трън;
  • Мехур на стъпалото;
  • Генитална брадавица (кондилома);
  • По-големи брадавици на врата и тялото (Фиброми).

Причини

Брадавиците и веруките са причинени от инфекция на кожата с човешкия папиломен вирус (HPV). Те могат да се разпространят от човек на човек чрез директен контакт с кожата или при контакт с подове или повърхности, замърсени с вируса. Въпреки че брадавиците са заразни, се смята, че рискът да ги хванете е сравнително нисък. По-вероятно е да се заразите, ако кожата ви е наранена или мокра, така че инфекцията може да бъде свързана с плувни басейни и общи душове. Можете също да се заразите, ако раздразните брадавица или верука – вирусните частици могат да се разпространят в други области на кожата ви.

По-вероятно е да развиете брадавици и веруки, ако имате отслабена имунна система.

Ако имате брадавици или верука, предприемането на следните предпазни мерки може да помогне за предотвратяване на разпространението им на други хора.

  • Не споделяйте вашите кърпи, обувки или чорапи.
  • Носете джапанки в общите душове.
  • Покрийте брадавицата или веруката си с водоустойчива лепенка, когато плувате.
  • Не ровичкайте и не късайте брадавицата, тъй като е по-вероятно да се разпространи.
  • Ако имате брадавици по пръстите си, не си хапете ноктите и не смучете пръстите си.
  • Ако използвате пили за нокти или пемза върху брадавицата или веруката, не ги споделяйте и не използвайте върху други области на кожата си.

В заключение

Запомнете – няма причина да не можете да продължите да участвате в дейности, като спорт или плуване, ако имате брадавици или верука, но следвайте всички съвети по-горе, за да избегнете предаването на вируса на други хора.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни