Рецепта за домашна мицеларна вода

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
мицеларна вода

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мицеларната вода е почистващ препарат на водна основа, който обикновено се използва за нежно почистване на лицето ви, без да е необходимо да го изплаквате след това. Прилича на вода, но има нежни почистващи и овлажняващи качества. Мицеларната вода може да се използва като почистващо средство „всичко в едно“ и е особено страхотна за тези, които винаги са в движение или тези с чувствителна кожа.

Мицеларната вода се състои от мицели, които са суспендирани във водата. Всичко звучи доста изискано, поради което повечето мицеларни води са доста скъпи.

Какво представляват мицелите?

Мицелите са основно малки образувания от повърхностноактивни вещества, които се събират и са суспендирани във водата или водните съставки на почистващия препарат. Когато се използва ниска концентрация на повърхностноактивните вещества, мицелите остават във формация на сфера. Повърхностноактивните вещества имат хидрофилна (обичаща вода) глава и хидрофобна (бояща се от вода) опашка. Така че, когато смесите повърхностно активните вещества и водата, опашките на повърхностно активните вещества ще започнат да се крият от водата, събирайки се, за да образуват тези малки сфери от повърхностно активни вещества.

Идеята при използване на мицеларна вода е, че маслата и мръсотията на кожата ви ще се съединят с хидрофобните опашки на повърхностноактивните вещества и ще бъдат изтрити с тях.

Какво представляват повърхностноактивните вещества?

Повърхностноактивните вещества намаляват повърхностното напрежение между течностите. Те могат да действат като детергенти или емулгатори, или да имат други качества. Повечето детергенти, шампоани и душ гелове са на базата на повърхностно активни вещества.

Необходими продукти

  • Децилглюкозид:  Това е повърхностно активното вещество и активната почистваща съставка на вашата мицеларна вода “Направи си сам”. 
  • Розова вода : Добавете розова вода, защото е сравнително лесна за намиране, евтина е и има прекрасен аромат и противовъзпалителни свойства. Действа добре на чувствителна кожа и може да помогне при зачервяване, акне, екзема и др.
  • Алое:  Алоето също е противовъзпалително и лечебно. Може да помогне за стимулиране на растежа на нови клетки. Също така е известно, че помага на хората успешно да се справят с акне, слънчеви изгаряния и други кожни заболявания.
  • Глицерин: Глицеринът е овлажнител, което означава, че помага за извличане на влага от околната среда, като я внася в кожата ви, за да я хидратира. Ще искате да поддържате количеството глицерин до 5% от вашата рецепта, за да не стане лепкава.
  • Дестилирана вода:  Макар че предполагам, че бихте могли първо да  сварите водата си и да я използвате, аз предпочитам да използвам дестилирана вода, за да се предпазя от всякакви нежелани микроби, както и от други неизвестни, които могат да бъдат намерени в чешмяната вода.

Как да си направим мицеларна вода?

  • 61 г дестилирана вода
  • 15 г розова вода
  • 15 г сок от алое
  • 3 g глицерин
  • 3 g децилглюкозид

Инструкции

  • Претеглете и комбинирайте заедно водата, розовата вода, сока от алое и глицерина.
  • Докато разбивате, бавно добавете децилглюкозида и разбъркайте, докато се хомогенизира напълно в останалите съставки. Прекалено енергичното смесване ще направи много пяна.
  • Когато образуваната пяна се утаи, изсипете мицеларната си вода в бутилката за дозиране по ваш избор. Бутилките с капачки са удобен вариант за дозиране и използване.

Използвайте както използвате мицеларната вода от магазина!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”6596,5631,4222,4159″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”7515,2205,2207,7714,2189″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни