Духовността и медицината – имат ли допирна точка?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Големите въпроси на живота привлякоха д-р Виктория Суит към кариера в медицината. 

„Медицината ме привлече, защото чувствах, че е най-истинското нещо, което можеш да направиш“, каза тя. Лекар Суит се грижи за хората през най-трудните или най-радостните моменти от живота им.

Въпреки това през кариерата си в медицината Суит каза, че е наблюдавала ерозията на областта от нарастващия акцент върху ефективността и печалбата.

Сега лекарите прекарват повече от половината си време за задачи. Тези задачи не са лице в лице с пациенти, установи проучване от 2017 г. Дори по време на лични консултации, според проучване от 2020 г., голяма част от времето на лекарите е посветено на използването на електронни здравни досиета.

Суит видя промяна от по-холистична медицина, вкоренена в грижите, към индустрия, третираща здравеопазването като стока. „Това е комодификация, която според мен напълно пропуска основното“, каза тя.

Това, което е от съществено значение, каза Суит, е създаването на пространство за истинска връзка от човек към човек в медицината. „Същността на това, което се случва между лекар и пациент, е много дълбока“, каза тя. “Това пространство за мен изглежда свещено.”

Когато медицинската грижа беше духовна грижа

„Съвременната медицина е светска“, каза Гари Фърнгрен, почетен професор по история в Орегонския държавен университет, който изучава историята на медицината и религията. „От края на 19-ти век тя се развива много бързо, като се откъсва от всякакви религиозни или духовни ценности.

През голяма част от човешката история обществата са използвали религиозни рамки, за да разберат значението на болестта и болката, пише Фернгрен. Болестта може да се припише на причини като магическо проклятие или божествено наказание.

По-съвременното разбиране за болестта постепенно замени тези възгледи. Днешните лекари, за щастие, е малко вероятно да предписват екзорсизъм или да предложат на пациентите да правят жертви на Асклепий, гръко-римския бог на медицината.

Но Фернгрен пише, че историческото присъствие на религията в болничната стая също предлага на пациентите инструменти за справяне с въпроси, които все още са актуални през 21-ви век. Във време, когато здравеопазването и религията бяха по-тясно свързани, пациентът може да получи не само лекарства при консултация с лекар, но и религиозна утеха и смисъл.

— Какво се случва на прага на смъртта? — каза Фернгрен. “За човек, който лежи в леглото и се чуди какво бъдеще има, това е изключително важно.”

Поканване на духовността в консултативната стая

Всъщност много пациенти биха искали да обсъждат духовни въпроси със своите лекари. Едно проучване установи, че 83% от пациентите искат лекарите да питат за техните духовни вярвания, особено когато са изправени пред животозастрашаващо заболяване, сериозни медицински състояния и загуба.

„Голям процент от хората, ако са в болница заради физическо заболяване, биха искали да говорят с лекаря си за духовни въпроси и да проведат разговор”, каза д-р Джон Греъм, президент и главен изпълнителен директор на Института за духовност и Здраве в Тексаския медицински център.

Греъм определя духовността като „нашата вродена способност да се свързваме – да се свързваме с другите, с нашата среда, с трансцендентната мистерия и с нашето истинско, най-дълбоко аз“. Подобно на Суит, той каза, че фокусът на съвременната медицина върху ефективността пропуска този по-широк поглед върху благосъстоянието на пациентите и техните духовни и религиозни нужди по време на заболяване.

Срещането на такива нужди е известно като духовността, за която според Греъм повечето лекари нямат подходящо обучение

Когато работи със студенти по медицина днес, Греъм споделя списъци с въпроси, които могат да отворят вратата за по-задълбочен разговор с пациентите. „Могат да попитат: „В миналото, когато сте преминавали през труден проблем, откъде сте намирали сили да го преодолеете?“.

За някои пациенти отговорът е религията. Някои пациенти се радват да споделят собствените си религиозни практики. Може да споменат и връзка с природата. Други говорят за медитация или за доверен член на семейството, от когото са търсили насоки.

Всеки пациент внася различни вярвания в разговора. И защитниците вярват, че всички хора, включително атеистите, могат да се възползват от достъп до духовни грижи.

Дори атеистът може да се сблъска с „духовни страдания“ – духовността е присъща на всеки

„Атеисти, религиозни, хуманисти – всеки има тази духовност или вътрешен живот, необходимостта от чувство за смисъл и цел“, каза Кристина Пухалски, лекар и основател на Института за духовност и здраве Джордж Вашингтон . “Ако изпитват липса на това, това може да е източник на духовен стрес.”

Доказано е, че духовният стрес е особено висок при пациенти, които се справят със сериозни и хронични заболявания. Справянето с него е от решаващо значение в случай на палиативни грижи.

„Хора, които имат висок духовен стрес – това често е свързано с по-висока депресия и тревожност“, каза тя. “Хората, които имат високо духовно благополучие, също са склонни да имат по-добро здраве като цяло.”

Духовните интервенции за пациенти с рак – които са особено уязвими към духовни страдания – са свързани с по-ниска депресия, тревожност и безнадеждност. Друго проучване, че духовното благополучие е свързано с качеството на живот, свързано със здравето. Това е мярка за физическото и психическо здраве във времето.

Как изглежда духовната грижа и духовността на практика? 

Започва с въпросите, които Греъм обсъжда със студентите по медицина. Заедно с няколко колеги, Пухалски разработи инструмента за духовна история на FICA, за да помогне на практикуващите да разберат по-добре духовните вярвания на своите пациенти. Той съдържа въпроси, които приканват пациентите да поискат вида грижи, които искат, като например „Как бихте ли искали аз, като ваш лекар, да се занимавам с духовни проблеми във вашето здравеопазване?“

Когато става въпрос за измерване на въздействията обаче, Пухалски каза, че клиничните изследвания в областта на духовните грижи са област с много място за растеж.

„Това е сравнително нова, развиваща се област“, ​​каза тя. „Когато става дума за разглеждане на духовния стрес като клиничен маркер, ние участваме в момента в опитите да изградим това поле на изследване.“

Дали светът е изправен пред криза на духовно страдание?

А през последните две години, каза Пухалски, пандемията Covid-19 предизвика прилив на интерес в областта на духовните грижи. „Изведнъж хората се сблъскаха с наистина интензивни екзистенциални и духовни страдания.“

Милиони изгубени близки. Хората по света се бореха със смъртта. ДУховността идва на помощ!

„Хората са се занимавали с тези въпроси от векове, нали?“ каза Пухалски. „Просто в хода на пандемията всички ние сме засегнати, независимо дали сме изправени пред сериозно заболяване или не.”

Докато изследванията за последствията от Covid-19 са все още млади, едно проучване в Хърватия установи, че духовното качество на живот е свързано с по-добри резултати за психичното здраве и емоционална стабилност на фона на пандемията.

Но ефектът от Covid-19 върху духовното благополучие не е само в страдание. Пучалски каза, че също така вижда място за положителна промяна, тъй като хората по света търсят решения на проблемите, които пандемията изведе на преден план. Тя каза, че се надява, че това ще стимулира прогреса, докато светът гледа напред.

„Виждам хора, които търсят смисъл и цел. И виждам нещо като желание за доброта, което е красиво.”

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7002,4285,6914,6925″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”480″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни